ΤΟΠΙΚΑ

Στα Χανιά αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίας του καύσωνα στην Κρήτη

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξαιτίας του επερχόμενου καύσωνα εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η οποία προειδοποιεί για τη ζέστη που έρχεται από σήμερα και όσο περνούν οι ημέρες θα αυξάνεται σταδιακά.

Ειδικότερα για σήμερα η θερμοκρασία στη νότια Κρήτη θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου, την Πέμπτη θα ανέβει στους 36-37 ενώ από την Παρασκευή και το νησί μας, όπως όλη η χώρα, μπαίνει σε κλίμακα καύσωνα με το θερμόμετρο να δείχνει από 37-40 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά οι θερμοκρασίες ανά περιοχή

«Τόσο την Παρασκευή όσο και το Σαββατοκύριακο η χώρα εισέρχεται σε συνθήκες καύσωνα με θερμοκρασίες από 42-44 βαθμούς Κελσίου, σε περιοχές οι οποίες είναι γνωστές και ευάλωτες στη ζέστη» αναφέρει στο Cretalive ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος, Πυρομετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.

Στα Χανιά ο καύσωνας κορυφώνεται το Σάββατο με 41 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ρέθυμνο το θερμόμετρο θα φθάσει στους 39-40 βαθμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Παρόμοιο σκηνικό θα επικρατήσει στο Ηράκλειο αλλά και στον Άγιο Νικόλαο με τον υδράργυρο να βρίσκεται στους 38-39 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τιμές δίνονται από τα μετεωρολογικά συστήματα μόνο για τα αστικά κέντρα.

Στο Τυμπάκι και τον Λέντα, στην περιοχή της Μεσαράς, ο υδράργυρος θα σπάσει κάθε ρεκόρ αφού θα σκαρφαλώσει στους 43-44 βαθμούς Κελσίου ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία τοπικά μπορεί να φθάσει μέχρι και τους 45 βαθμούς!

Παράλληλα, στη νότια Κρήτη είναι πολύ υψηλή η επικινδυνότητα για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθώς το νησί βρίσκεται στη μωβ κατηγορία (πάνω από το κόκκινο) ενώ επικίνδυνος χαρακτηρίζεται ο καιρός και για την υγεία των ανθρώπων.

Aκόμα κι όταν πέσει η θερμοκρασία δεν θα νιώσουμε δροσιά

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον -και θα μπορούσε να είναι και επικίνδυνο- είναι η διάρκεια του φαινομένου καθώς μεν κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο αλλά, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε επίπεδα της τάξης των 37-38-39 βαθμών Κελσίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλη είναι η διάρκεια ενός τέτοιου φαινομένου τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να έχουμε υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες (δηλαδή ακόμα και κατά τις βραδινές ώρες η θερμοκρασία δεν πέφτει αρκετά), διότι έχει σωρευθεί το θερμό φορτίο το οποίο -ειδικά στα αστικά κέντρα- δεν επιτρέπει στον πληθυσμό να δροσιστεί ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας» εξηγεί ο κ. Γιάνναρος.

Συστάσεις για αποφυγή του καύσωνα

Ο Θεόδωρος Γιάνναρος τονίζει ότι το φαινόμενο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες αλλά και ενημέρωση των τουριστών ώστε να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερικές εργασίες κατά τις θερμές ώρες ημέρας (11 π.μ.- 6 μ.μ.).

Επίσης συστήνει να ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας (ντυνόμαστε ελαφριά, πίνουμε άφθονο νερό, τρώμε ελαφρά γεύματα και αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για πολλές ώρες). Τέλος να θυμόμαστε ότι ακόμα και στην παραλία μένουμε πάντα κάτω από τη σκιά και όχι εκτεθειμένοι στον ήλιο.

cretalive.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

7 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

8 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

9 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

9 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

9 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

9 hours ago

This website uses cookies.