Στα όρια του κραχ – «Βουλιάζουν» τα ασφαλιστικά ταμεία

Στα όρια του κραχ βρίσκονται τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, προκαλώντας πονοκέφαλο στον Γιάννη Στουρνάρα που έχει δύο επιλογές: είτε να τους δώσει επιπλέον χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό είτε να τα αφήσει να βουλιάξουν υπό το βάρος των υποχρεώσεων τους καθιστώντας μονόδρομο τη ρευστοποίηση όσων περιουσιακών στοιχείων τους έχουν απομείνει.

Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού προκαλούν πραγματικό σοκ, καθώς οι ρυθμοί απορρόφησης της επιχορήγησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Με τη συμπλήρωση του 7μήνου συνολικά τα Ταμεία είχαν απορροφήσει σχεδόν το 75% της αρχικής πίστωσης, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο ΙΚΑ που έχει εισπράξει το 74,9% του αρχικού του προϋπολογισμού, στον ΟΓΑ όπου η απορρόφηση αγγίζει το 80% αλλά και στον ΕΟΠΥΥ όπου η απορρόφηση άγγιξε το 69%.

Μόνο το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση έως το τέλος του έτους για να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ ανάλογη είναι η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς ότι από τα περίπου 6,6 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έναντι ιδιωτών προμηθευτών, τα περίπου 2,9 δισ. ευρώ είναι οφειλές των Ταμείων, έχει τη πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Αυτό που επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου είναι ότι πέρα από τις προφανείς πιέσεις στον Προϋπολογισμό, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της «τρύπας» στα έσοδα, καθίσταται σχεδόν απαγορευτική ακόμα και η συζήτηση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών ως «εργαλείο» για τη προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης, επιτείνοντας έτσι το οξύ πρόβλημα ανεργίας ειδικά στους νέους.

Όσο, δε, για τη λύση της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων, που εφαρμόστηκε και πέρσι στο τέλος του έτους λόγω του ίδιου προβλήματος, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι φέτος τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα λόγω του «κουρέματος» που έχει προηγηθεί στα ομόλογα των Ταμείων.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πατέρας φέρεται να ασελγούσε στις δύο ανήλικες κόρες του

Νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, στην οποία πατέρας φέρεται να ασελγούσε στις δύο κόρες του, φέρνει στο φως το…

7 mins ago

Λαϊκή Συσπείρωση: Κάλεσμα προς φορείς και σωματεία για σύσκεψη για το θέμα της στέγασης

Οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στα Χανιά καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στις…

9 mins ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων – Τι είπαν εκπρόσωποι εργατικών φορέων και συγγενείς θυμάτων

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων,…

12 mins ago

Προβλήματα των εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Χανίων: Οι απαντήσεις του Υπουργείου

Η κατάσταση των εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Χανίων, που απασχόλησε πρόσφατα τον βουλευτή Α’ Αθηνών,…

15 mins ago

Γλυφάδα: Έρευνα της Δίωξης για βίντεο που υποκινούν σε βία σε βάρος των κοριτσιών που ξυλοκόπησαν τη 14χρονη

Αυτεπάγγελτη έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ξεκινήσει, μετά τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε social…

19 mins ago

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το “Safe Youth” για τη βία ανηλίκων – Τι άλλες ανακοινώσεις έκανε

Έμφαση σε μέτρα για την “καθημερινότητα” και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΔΕΘ έδωσε ο…

21 mins ago

This website uses cookies.