ΤΟΠΙΚΑ

Στα όρια του “κόκκινου” τα Χανιά – Σύντομα αποφάσεις αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση

Σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, με τα ημερήσια κρούσματα της πανδημίας να ξεπερνούν το όριο των 2.000 ημερησίως και 19 νομούς να βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). Οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι και αυτές στο κόκκινο και ειδικά στους ακριτικούς νομούς και όσους βρίσκονται μακριά από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην παρούσα μελέτη αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορονοϊού στη χώρα μας τον Οκτώβριο, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ και χρησιμοποιώντας το λογισμικό EpiEstim του Παγκόσμιου ΟργανισμούΥγείας.

Στην έρευνα του Νίκου Καρδούλα (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.) που παρουσιάζει σήμερα το ethnos.gr και περιλαμβάνονται τα συνολικά στατιστικά για τον Οκτώβριο 2020, βγαίνει το συμπέρασμα πως 10 νομοί παρουσίασαν περισσότερα από 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και 9 νομοί παρουσίασαν δείκτη μεταδοτικότητας Rt μεγαλύτερο του 2 στις 31 Οκτωβρίου και μέσο όρο Rt τον Οκτώβριο μεγαλύτερο του 1.5.

Επίσης 6 νομοί παρουσίασαν τιμή του δείκτη Rt μεγαλύτερη του 3 σε κάποιες ημέρες του μήνα. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο βελτίωση στα κρούσματα παρουσίασαν μόνον 8 από τους 51 νομούς και στο δείκτη Rt βελτίωση παρουσίασαν 13 νομοί.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται το σύνολο των κρουσμάτων, τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στις 31 Οκτωβρίου και ο μέσος όρος του τον Οκτώβριο, ανά νομό της χώρας μας. Γίνεται επίσης σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.

Αρνητικό ρεκόρ σε Καστοριά, Σέρρες, Ιωάννινα

Όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, οι περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο ήταν η Καστοριά με 491, οι Σέρρες με 393, τα Ιωάννινα και η Κοζάνη με 380, η Θεσσαλονίκη με 363 και η Ροδόπη με 352 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην καλύτερη θέση ήταν η Ευρυτανία και η Κεφαλληνία με 5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Χειρότερο δείκτη Rt η Θράκη

Τον χειρότερο δείκτη μεταδοτικότητας Rt στις 31 Οκτωβρίου (μεγαλύτερο του 2) είχαν η Δράμα (2.92), η Ξάνθη (2.72), η Ροδόπη (2.52), η Καρδίτσα (2.48), η Χαλκιδική (2.39), ο Έβρος (2.26), η Ημαθία (2.08), τα Χανιά (2.07) και η Θεσσαλονίκη (2.04).

Κρατάνε Ευρυτανία, Επτάνησα και Κυκλάδες

Tον καλύτερο δείκτη μεταδοτικότητας Rt (μικρότερο του 1) είχαν η Ευρυτανία, η Κεφαλληνία, η Ζάκυνθος, η Φωκίδα, η Βοιωτία, η Καστοριά, οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αργολίδα, το Ρέθυμνο και η Φθιώτιδα.

Αγγιξαν το αρνητικό ρεκόρ του 3

Τον χειρότερο μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας Rt τον Οκτώβριο (μεγαλύτερο από 1,5) είχαν οι Νομοί Σερρών, Ροδόπης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Έβρου, Μεσσηνίας, Καβάλας και Χίου, ενώ τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1) είχαν οι Νομοί Ευρυτανίας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Φωκίδας, Σάμου, Λακωνίας και Λέσβου

Οι Νομοί που παρουσίασαν τιμή του δείκτη μεταδοτικότητας Rt μεγαλύτερο του 3 μέσα στον Οκτώβριο ήταν η Πέλλα (4.86), οι Σέρρες (4.26), η Ροδόπη (3.93), η Χίος (3.89), η Δράμα (3,35) και η Καστοριά (3.32).

Στα όρια Καρδίτσα, Χανιά, Μεσσηνία

Οι νομοί που βρίσκονται στα όρια του κόκκινου συναγερμού και αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ίσως αλλάξουν επίπεδο από κίτρινο σε κόκκινο, είναι η Καρδίτσα, τα Χανιά, η Μεσσηνία, η Φλώρινα, η Θεσπρωτία και η Μαγνησία.


Βελτιώθηκαν Λέσβος, Σάμος, Ζάκυνθος

Όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, βελτίωση παρουσίασαν μόνον 8 από τους 51 νομούς, η Λέσβος, η Σάμος, η Ζάκυνθος, η Λακωνία, η Κεφαλληνία, η Ευρυτανία, τα Γρεβενά και το Ρέθυμνο.

Από πλευράς του δείκτη μεταδοτικότητας Rt, βελτίωση παρουσίασαν 13 από τους 51 νομούς, η Σάμος, η Λακωνία, η Κεφαλληνία, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Λέσβος, η Φωκίδα, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, τα Γρεβενά, η Αττική, η Βοιωτία και η Αργολίδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η Ροδόπη το Σεπτέμβριο είχε 0 κρούσματα και 0 δείκτη Rt, στις 31 Οκτωβρίου τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 394 και ο δείκτης Rt στο 2,52.

ethnos.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πλειστηριασμοί: Εκτινάχθηκαν πάνω από 200% σε δύο χρόνια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συμβολαιογραφικές πράξεις, με βάση τα οποία οι πλειστηριασμοί και…

19 mins ago

«Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως είναι η διατήρηση της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, με τα funds να… οδηγούν…

19 mins ago

«Silent beauty»: Γιατί έκανα ταινία την σεξουαλική κακοποίηση από τον ιερέα παππού μου

Έπεσε στα χέρια της μια φωτογραφία. Ήταν ο ιερέας παππούς της με τις ανιψιές της.…

26 mins ago

Ιατρείο μνήμης αποκτά ο δήμος Αθηναίων

Στη διάθεση των δημοτών τέθηκε το πρώτο Ιατρείο Μνήμης από τον Δήμο Αθηναίων, σε συνεργασία με…

43 mins ago

Λιομάζωμα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη: Θέρος, τρύγος, πόλεμος, αποσταμό δεν έχουν

Της Ρούλας Μουτσέλου «Δε φανταζόμουνα έτσι τη θλίψη και το θάνατο... Τη νύχτα πάνω στην…

57 mins ago

Μητσοτάκης για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Στόχος μέχρι το 2027 η αναμονή να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ανάρτηση για την έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε ο Κυριάκος…

1 hour ago

This website uses cookies.