Σταθερά πρώτη στην ανεργία παραμένει η Ελλάδα στην ΕΕ αν και τον Φεβρουάριο σημείωσε πτώση συγκριτικά με τον Ιανουάριο στο σύνολο αλλά άνοδο στους νέους μέχρι 25 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα στην Ελλάδα η ανεργία τον Φεβρουάριο ανέρχεται στο 26,5%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 27,6% που ήταν τον Ιανουάριο. Όσον αφορά την ανεργία των νέων στην Ελλάδα (κάτω των 25 ετών), σημείωσαν άνοδο από 56,7% τον Ιανουάριο σε 56,9% τον Φεβρουάριο.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Φεβρουάριο έφτασε τα 1,3 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 23,8% και στις γυναίκες στο 30%. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Δεύτερη σε ανεργία είναι η Ισπανία (25,1%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,2%) και στο Λουξεμβούργο (6,1%).
Συνολικά, τον Απρίλιο καταγράφονται 25,47 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 18,75 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 151.000 στην ΕΕ και κατά 76.000 στην ευρωζώνη. Τον Απρίλιο, η ανεργία των νέων στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 22,5% (23,6% τον Απρίλιο του 2013)και στο 23,5% στην ευρωζώνη (23,9% τον Απρίλιο του 2013).
Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται στην Κύπρο (από 15,6% σε 16,4%) και στην Ολλανδία (από 6,5% σε 7,2%).
Σε σημερινή δημόσια παρέμβασή του ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, επισημαίνει ότι “κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια “χαμένη γενιά” των απογοητευμένων νέων ανθρώπων, με σοβαρές συνέπειες για την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα”.
Όπως ανέφερε οι νέοι πληρώνουν, περισσότερο απ’ όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. “Δεν είναι μόνο ότι, εξαιτίας της κρίσης, υπονομεύονται τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των νέων αλλά και το δικαίωμά τους στην ίση μεταχείριση, το δικαίωμά τους για συμμετοχή, και τη θέση τους στην κοινωνία και γενικότερα, στην Ευρώπη” υπογραμμίζει ο επίτροπος.
Επίσης, σημείωσε ότι “τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι κατά τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες και στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.”
Επιπλέον, επικαλούμενος στοιχεία έκθεσης του Eurofound, ο επίτροπος Μούιζνιεκς εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, κατάρτισης ή εκπαίδευσης.
Η έκθεση του Eurofound -τονίζει ο επίτροπος- θέτει τον αριθμό τους, το 2011, στα 14 εκατομμύρια νέους ή στο 15,4% του πληθυσμού της ΕΕ, ηλικίας 15- 29 ετών. Στη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα του 20%. «Μια έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2014, διαπίστωσε ότι πάνω από το ήμισυ των νέων Ευρωπαίων απάντησαν ότι πιστεύουν πως έχουν περιθωριοποιηθεί και αποκλειστεί από την κοινωνική και οικονομική ζωή εξαιτίας της κρίσης» αναφέρει ακόμα ο επίτροπος.
πηγή: enet.gr
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.