ΕΛΛΑΔΑ

Στεγαστικό: Όλα τα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις για ευάλωτους και νέους – Οι όροι για το «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου»

Τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος εξειδικευσαν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Ειδικότερα στην εισήγηση της η κ. Ζαχαράκη τονισε μεταξύ άλλων οτι:

  • Η Ελλάδα μπήκε στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών όπου το πρόβλημα προσιτής και επαρκούς στέγης πιέζει τις οικογένειες και τους πολίτες.
  • Πρωτόγνωρη η ταχύτητα του «Σπίτι 1» με την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε 10.000 νέους και ζευγάρια
  • Υπό κανονικές συνθήκες, τα ζευγάρια αυτά δεν θα μπορούσαν να προσεγγίσουν την τράπεζα.
  • Μετά το τέλος του «Σπίτι 1 και 2», πάνω από 30.000 άτομα και ζευγάρια θα έχουν βρει το σπίτι τους και πλέον θα είναι πλέον στο ενοίκιο, αλλά στο δικό τους σπίτι.
  • Ως προς το πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω», αυξάνεται η επιδότηση στο 60% καθώς και το επιτρεπόμενο ποσό της ανακαίνισης – που ανεβαίνει κάτι παραπάνω από 13.000 ευρώ.
  • Σχετικά με την κοινωνική αντιπαροχή, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξει ο πρώτος διαγωνισμός. Εως τις αρχές Οκτωβρίου θα είναι βελτιωμένη η διάταξη για την κοινωνική αντιπαροχή.
  • Ως προς το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» αυξήσαμε το ποσό από  από 10 εκ. σε 15 εκ. ευρώ ανά διετία και τον αριθμό των νοικοκυριών από 558 σε 700.
  • Κοινωνική στέγαση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Για πρώτη φορά θα ανακαινίσουμε ιδιωτών στην Αθήνα (70 διαμερίσματα) και ιδιωτικά δημόσια στη Θεσσαλονίκη (30 διαμερίσματα) για ευάλωτες ομάδες
  • Στέγαση Δημοσίων Υπαλλήλων: Φέτος οι ανάγκες στέγασης γιατρών, δασκάλων κ.ο.κ σε 31 νησιωτικούς δήμους ανέρχονται σε 3.086. Αναζητούμε μεικτό σχήμα ώστε πέραν των ανακαινίσεων να αξιοποιήσουμε δημοτική ή δημόσια περιουσία για τον σκοπό αυτό (όπως κενών αστυνομικών τμημάτων και παλιών σχολείων).
  • Ως προς την ακίνητη περιουσία του υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, θα ψηφιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία μας για να μπορεί να αξιοποιηθεί για κοινωφελή σκοπό. Παράδειγμα αξιοποίησης: Παραχωρήσαμε ένα οικόπεδο στο Καστελλόριζο όπου θα διαμείνουν στελέχη του Λιμενικού.
  • Αύξηση επιδόματος φοιτητικής εστίας έως και τα 2.500 ευρώ.
  • Εως το τέλος του 2024 δημιουργείται η Πύλη Στεγαστικής Πολιτικής όπου θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα στεγαστικά προγράμματα, τη διαδικασία αιτήσεων και τα στατιστικά του εκάστοτε προγράμματος.

Παραλληλα ο κ. Παπαθανάσης επισημανε ότι:

  • Το ταμείο ανάκαμψης αφορά την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα
  • Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ (1,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1,1 δισ. ευρώ από τραπεζικά κεφάλαια).
  • Το νέο πρόγραμμα στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας παρέχεται 50% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 50% έντοκο δάνειο
  • Διευρυμένα τα ηλικιακά (από έως 39 ετών καλύπτει πολίτες έως 50 ετών) και εισοδηματικά κριτήρια.
  • Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ (300 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και 100 εκ. ευρώ από τραπεζικά κεφάλαια)

Αναλυτικά οι πληροφορίες που αφορούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», τις αυξημένες ενισχύσεις για την ανακαίνιση κτηρίων, την κοινωνική αντιπαροχή και τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κορεσμένες περιοχές:

Το νέο Πρόγραμμα Στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας (Σπίτι ΙΙ) για περίπου 20.000 δικαιούχους (το οποίο θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025) θα προβλεπει:

  • 50% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης Νέο Πρόγραμμα Στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας
  • 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο

Τα πλεονεκτήματα θα είναι τα εξής:

  • Χαμηλό επιτόκιο μεσοσταθμικά
  • Διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια δικαιούχων (έως 50 ετών)
  • Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο
  • Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους προβλέπεται 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.
  • Θα αφορά ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ (αξία συμβολαίου), έως 150 τ.μ. και κατασκευής έως και το 2007.
  • Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως και στα 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια δανείου θα ανέρχεται από 3 έως 30 έτη.

Αφορά άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:

  • έως 20.000 ευρώ για άγαμους
  • έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ / παιδί
  • έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια + 5.000 ευρώ / παιδί

Πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου»

Το πρόγραμμα (το οποίο θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025) προβλέπει 100% επιδότηση ενοικίου του τραπεζικού δανείου για όλους και αφορά πάνω από 20.000 δικαιούχους. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλα τα φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες κατοικίας (κύριας ή δευτερεύουσας) και προβλέπει χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση.

To ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως και στα 25.000 ευρώ.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Προβλέπονται αλλαγές για τη βελτίωση της στόχευσης του προγράμµατοςΟι δικαιούχοι θα πρέπει:

  • Να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητα
  • Να έχουν Οικογενειακό φορολογητέο εισόδηµα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€
  • Να έχουν ακίνητο που πρέπει να είναι µέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως µισθωµένο θα προβλέπει επιδότηση για την πραγµατοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους µέχρι 13.330 ευρώ.
  • Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 60% και θα ανέρχεται έως και τα 80.000 ευρώ.

Κοινωνική Αντιπαροχή

Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δηµοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και µε δαπάνες του αναδόχου και εκµίσθωση διαµερισµάτων.

Μέσω του προγράµµατος θα αξιοποιηθεί το δηµόσιο αποθεµατικό κατοικιών. Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριµα προς αξιοποίηση. Οι δικαιούχοι µισθωτές θα επιλέγονται µε βάση προκαθορισµένα αντικειµενικά κοινωνικά κριτήρια. Θα επιτρέπεται και η υπογραφή συµβάσεων µίσθωσης µε δικαίωµα προαίρεσης για την εξαγορά τους από δικαιούχους (rent to own).

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Euronews για δημογραφικό: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανησυχητική πληθυσμιακή κατάρρευση

Άδεια χωριά, απογοητευμένοι νέοι εργαζόμενοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αγωνίζονται για λύσεις: αυτή είναι η…

10 hours ago

ΝΔ: 11 βουλευτές κατά κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια – Zητούν αλλαγή πολιτικής

Ξέσπασε «αντάρτικο» στη Νέα Δημοκρατία, καθώς 11 «γαλάζιοι» βουλευτές στρέφονται κατά της κυβέρνησης για το…

10 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ – Πολιτική Γραμματεία: Εξετάζεται η κατάθεση Πόθεν Έσχες για τους υποψηφίους προέδρους

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία συζητά ζητήματα…

11 hours ago

Καλώδιο: Πρώτο “ναι” της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη

Πράσινο φως άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου στην πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας…

11 hours ago

Βελόπουλος: Ζητά την άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αεροπορική γραμμή Ιωάννινα – Ηράκλειο

Την άμεση επαναπροκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την άγονη αεροπορική γραμμή Ιωάννινα - Ηράκλειο, ζητά ο…

11 hours ago

Ηράκλειο: Αναστάτωση μετά από έκρηξη που ακούστηκε σε αεροσκάφος στην πίστα του αεροδρομίου

Αναστάτωση επικράτησε αργά το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 17/09/24 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου λόγω ενός συμβάντος που…

11 hours ago

This website uses cookies.