13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Στην Αμφίπολη βρίσκουν Σφίγγες, στην Αίγυπτο καταστρέφουν την αρχαιότερη πυραμίδα του κόσμου

Ημερομηνία:

Στην αρχαία Αμφίπολη της Μακεδονίας οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ελληνικές Καρυάτιδες, αιγιαπτιακές Σφίγγες, δάπεδα διακοσμημένα με περίτεχνα ψηφιδωτά, αλλά και άλλα διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν τόσο στον ελληνικό όσο και τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Σε αυτή την προσπάθεια, τα έργα προστασίας των μνημείων κατέχουν πρωταρχική θέση στις προτεραιότητες των αρχαιολόγων.

Απομακρύνονται χώματα, εκτελούνται εργασίες προστασίας από τα όμβρια ύδατα και γίνονται στηρίξεις ώστε να μην καταρρεύσουν οροφές και θόλοι.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την προστασία και την αποκατάσταση μνημείων της αρχαιότητας δεν επιδεικνύουν την ίδια προσοχή και επιμέλεια με τα συνεργεία που εργάζονται ακατάπαυστα στην Αμφίπολη.

Καταστρέφουν την αρχαιότερη πυραμίδα της Αιγύπτου

Η αρχαιότερη πυραμίδα της Αιγύπτου,η πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ στη Σακκάρα καταστρέφεται από την ίδια την εταιρεία που προσελήφθη από την αιγιαπτιακή κυβέρνηση για την αποκαταστήσει και να τη συντηρήσει.

Η πυραμίδα του Ζοζέρ χτίστηκε το 2700 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, το θρυλικό εφευρέτη των πέτρινων κατασκευών.

Πρόκειται για την πρώτη πυραμίδα, το παλιότερο πέτρινο μνημείο στην ιστορία του κόσμου, χαρακτηριστικό δείγμα αυτού που αποκαλούμε σήμερα «Αρχιτεκτονική».

Για 4.700 χρόνια η πυραμίδα στεκόταν αγέρωχη στη θέση της έως ότου τη χτύπησε ένας σεισμός το 1992.

Εν μέσω πολιτικών και οικονομικών αναταραχών, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέθεσε στην εταιρεία Shurbagy τις εργασίες αποκατάστασης.

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις προστασίας των αρχαίων μνημείων της Αιγύπτου έχει διαπραχθεί ένα ολοκληρωμένο έγκλημα.

Συγκεκριμένα, κατηγορούν τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαμντού αλ-Νταμάτυ και τους αρμόδιους της εταιρείας ότι έχουν καταστρατηγηθεί οι οικοδομικοί κανονισμοί που διέπουν την αποκατάσταση αρχαιοτήτων: νέοι τοίχοι χτίστηκαν στην πρόσοψη της πυραμίδας, πράξη που αντίκειται σε όλα τα διεθνή πρότυπα αποκατάστασης αρχαιοτήτων, τα οποία προβλέπουν ότι δεν μπορούν να προστεθούν υλικά σε ποσοστό άνω του 5% επί του συνόλου της κατασκευής. Επίσης, τα νέα οικοδομικά υλικά επιβαρύνουν την κατασκευή συνολική με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάρρευσης μέρους της πυραμίδας.

Η κλιμακωτή πυραμίδα από ασβεστόλιθο αρχικά είχε 62 μέτρα ύψος. Στο εσωτερικό της υπάρχει ένα δίκτυο διαδρόμων, καθώς και ταφικοί χώροι από γρανίτη και μάρμαρο. Στον σεισμό του 1992, κατέρρευσαν πολλές πέτρες στο εσωτερικό της πυραμίδας, αφήνοντας την οροφή της κενή με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος ολικής κατάρρευσης.

Τότε, ο αρχαιολόγος Πήτερ Τζέημς και η ομάδα του, εγκατέστησαν στο εσωτερικό ένα μπαλόνι υποστήριξης από PVC, το οποίο φούσκωσε και γέμισε με νερό.

Ήλπιζαν ότι θα είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν τις πέτρες με χαλύβδινες ράβδους, αλλά η χρηματοδότηση σταμάτησε από τον Οκτώβριο του 2012 και το έργο έμεινε ημιτελές.

Τότε ανέλαβε την καταστροφική της δράση η Shurbagy που έχει ήδη προκαλέσει την κατάρρευση ενός σημαντικού τμήματος της αρχαίας πυραμίδας.

Είναι τουλάχιστον κρίμα που μνημεία τόσο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας πέφτουν θύματα της οικονομικής δυσπραγίας ενός κράτου και της ανικανότητας των υπευθύνων για τη συντήρησή τους.

econews

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ