Categories: ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην αστροφυσικό Βάσω Παυλίδου του Πανεπιστημίου Κρήτης το Βραβείο L’OREAL- UNESCO

Στην Επίκουρο Καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κυρία Βάσω Παυλίδου απονεμήθηκε το Ελληνικό Βραβείο 2014 L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη στον κλάδο των Φυσικών Επιστημών

‘Οπως σημειώνεται σχετικά, η νικήτρια του ενός από τα τρια βραβεία, κ. Βάση Παυλίδου, “υπήρξε η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία της διεθνούς συνεργασίας RoboPol η οποία κατασκεύασε, τοποθέτησε και λειτουργεί στο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στον Ψηλορείτη ένα παγκοσμίως μοναδικό στο είδος όργανο (Πολωσίμετρο) . Στο πρόγραμμα RoboPol συμμετέχουν τα Ιδρύματα  Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΤΕ, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Ραδιοαστρονομίας της Γερμανίας, Πανεπιστήμιο Νικόλαος Κοπέρνικος της Πολωνίας και το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Ινδίας”

Το RoboPol (που σημαίνει «ρομποτικό πολωσίμετρο») εστιάζει τις μετρήσεις του στις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα των κβάζαρ, δηλαδή των εξαιρετικά λαμπρών και μακρινών γαλαξιακών πυρήνων τα οποία εμφανίζονται στο ορατό φως ως αστέρια και όχι ως εκτεταμένα σώματα όπως οι γαλαξίες). Για την ακρίβεια, για τα επόμενα τρία χρόνια το RoboPol θα παρατηρεί το φως που εκπέμπουν τα λεγόμενα μπλέιζαρ.

Διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ.

Πιο αναλυτικά, σε σχετικό κείμενο αναφέρεται:

Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO αποτελούν άξονα του διεθνούς προγράμματος “L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη” το οποίο τιμά κάθε χρόνο τη συνεισφορά διακεκριμένων Γυναικών Επιστημόνων για τη συνέχιση της ερευνητικής τους δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη είναι το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες, αποτελεί ορόσημο της διεθνούς επιστημονικής αριστείας, μια ανεκτίμητη πηγή κινήτρων, υποστήριξης και έμπνευσης για τις γυναίκες στον Επιστημονικό κλάδο.

Τα Βραβεία απονέμονται κάθε έτος εκ περιτροπής στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί παγκοσμίως  γυναίκες από 106 χώρες, των οποίων η υποδειγματική σταδιοδρομία δημιούργησε νέες και ορισμένες φορές επαναστατικές ανακαλύψεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO που θεσμοθετήθηκαν στην Ελλάδα το 2006 χορηγούνται κατ’ έτος σε 3 Ελληνίδες Επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 38 ετών, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την Επιστημονική Έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών και δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Τα Βραβεία συνοδεύονται με χρηματικό ποσό αξίας 10.000 ευρώ το κάθε ένα

Η Βάσω Παυλίδου στην οποία απονεμήθει το ένα από τα 3 φετινά βραβεία  σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το Διδακτορικό της Δίπλωμα στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο της Ουρμπάνα, Ιλλινόϊς της Αμερικής. Με σταθμούς στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Ραδιοαστρονομίας της Γερμανίας ήρθε στο ΙΤΕ το 2012 με υποτροφία Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2013 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εχει ήδη δημοσιεύσει περισσότερες από75 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και υπάρχουν περισσότερες από 4.000 αναφορές από άλλους επιστήμονες στο έργο της.

Η κυρία Παυλίδου υπήρξε η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία της διεθνούς συνεργασίας RoboPol η οποία κατασκεύασε, τοποθέτησε και λειτουργεί στο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στον Ψηλορείτη ένα παγκοσμίως μοναδικό στο είδος όργανο (Πολωσίμετρο) για τη μελέτη εξωτικών φαινομένων στο σύμπαν, με ήδη σημαντικότατα αποτελέσματα. Στο πρόγραμμα RoboPol συμμετέχουν τα Ιδρύματα  Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΤΕ, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Ραδιοαστρονομίας της Γερμανίας, Πανεπιστήμιο Νικόλαος Κοπέρνικος της Πολωνίας και το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Ινδίας

Στην ομιλία της κατά την παραλαβή του βραβείου η κυρία Παυλίδου υπογράμμισε τη σημασία του συνολικού ερευνητικού περιβάλλοντος στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ερευνητικού έργου. «Καμία επιστημονική πορεία δεν παράγεται στο κενό» ανέφερε.

«Οι συνάδελφοι στην Κρήτη, που έχτισαν από το μηδέν ένα από τα καλύτερα Τμήματα Φυσικής στην Ευρώπη, ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με απανωτές παγκόσμιες διακρίσεις, έναν εκδοτικό οίκο – κόσμημα, τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και ένα παγκοσμίου φήμης Αστεροσκοπείο, το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, και που, μαζί με το πανάξιο τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό κράτησαν όλες αυτές τις δομές, με προσωπικές θυσίες, όχι απλώς λειτουργικές, αλλά ακμάζουσες εν μέσω της χειρότερης οικονομικής συγκυρίας από ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατέστησαν δυνατό να είμαστε πιο παραγωγικοί στην Κρήτη από ότι υπήρξαμε ποτέ στην Αμερική ή τη Γερμανία

Έκλεισε απευθύνοντας κάλεσμα στα νέα παιδιά:

Προς τα νέα κορίτσια και αγόρια, με αγάπη και πάθος για την επιστήμη, πού δεν ξέρουν πώς να μετατρέψουν το πάθος τους σε έργο ζωής: Ελάτε. Εμείς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σας περιμένουμε, να κάνουμε μαζί το θαυμάσιο ταξίδι στα όρια της ανθρώπινης γνώσης, και πέρα από αυτά, στο σκοτάδι, να το φωτίσουμε ρωτώντας καινούριες ερωτήσεις, βρίσκοντας καινούριες απαντήσεις, κατακτώντας νέα γνώση για λογαριασμό της ανθρωπότητας

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ντόναλντ Τραμπ: Μαζικές απελάσεις ετοιμάζει την επομένη της ορκωμοσίας του

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, θέτοντας…

10 hours ago

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε meme κρυπτονόμισμα και έβγαλε 4 δις δολάρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του κρυπτονομίσματος, του…

11 hours ago

Πόσο ευπρόσδεκτο είναι το Xiaohongshu για τους “πρόσφυγες του TikTok”;

Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε να “εξασθενεί”, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…

12 hours ago

Με τον David Lynch περπατούσαμε μαζί στα όνειρά μας

Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις ζωγραφιές του να κινούνται. Γι’…

12 hours ago

Χανιά: Ζητήθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου – «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»

Στις εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA μίλησε ο δικηγόρος του πατέρα του 22χρονου Παναγιώτη που…

12 hours ago

Ακόμα περισσότεροι τουρίστες στην Κρήτη το 2025 – Τι δείχνουν οι προκρατήσεις

Η Κρήτη ψηφίζεται από τους ταξιδιώτες ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για…

12 hours ago

This website uses cookies.