Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Στην Βουλή τα οικονομικά προβλήματα του Ιδρύματος Ελ.Βενιζέλος

Ερώτηση με θέμα τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομίας και Παιδείας.

Μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει πως αποτελεί τραγική πραγματική ειρωνεία το γεγονός ότι, φέτος, στην Επέτειο των εκατό χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, να αντιμετωπίζει το ίδρυμα τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας του. Χώρες της Ευρώπης που ανέδειξαν προσωπικότητες της εμβέλειας του Ελευθερίου Βενιζέλου, χρηματοδοτούν αντίστοιχα ιδρύματα με πολλαπλάσια ποσά από αυτά που λαμβάνει το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος. Αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στην ιστορική κληρονομιά του Εθνάρχη , η συνέχιση της λειτουργίας του ιδρύματος.

Δεδομένης της πραγματικά εξαιρετικά επιτυχημένης λειτουργίας του ιδρύματος και της διακοπής από το 2010 της επιχορήγησης που αυτό ελάμβανε από το Υπουργείο Παιδείας ο Μανούσος Βολουδάκης ρωτά τι προτίθενται να κάνουν οι υπουργοί για την αντιμετώπιση του άμεσου προβλήματος, αλλά και για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ιδρύματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλο, Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο

Θέμα : Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Ε.Ι.Ε.Β.)

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ήταν το αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών δημιουργίας ενός ιδρύματος πανελλήνιας εμβέλειας, κέντρο έρευνας και μελέτης του έργου και της εποχής του Ε. Βενιζέλου.

Το Ίδρυμα συστάθηκε το 2000, με σκοπό τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής συστηματικής έρευνας και μελέτης της εποχής, του έργου και της ζωής τού Ελευθερίου Βενιζέλου. Μεταξύ άλλων ασχολείται με πραγματική επιτυχία με την επιστημονική έρευνα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, την ψηφιοποίηση των αρχειακών τεκμηρίων, τη βιβλιοθήκη, αλλά και τις δράσεις για τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και πολιτικής παρακαταθήκης, που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η επιχορήγηση που ελάμβανε το Ίδρυμα προερχόταν από το υπουργείο Παιδείας, ήταν της τάξεως των 250.000 ευρώ και κάλυπτε τα λειτουργικά του έξοδα. Διακόπηκε το 2010 χωρίς αξιολόγηση και έκτοτε το ίδρυμα λειτουργεί με έκτακτες χορηγίες.

Αποτελεί τραγική πραγματική ειρωνεία το γεγονός ότι, φέτος, στην Επέτειο των εκατό χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, να αντιμετωπίζει το ίδρυμα τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας του. Χώρες της Ευρώπης που ανέδειξαν προσωπικότητες της εμβέλειας του Ελευθερίου Βενιζέλου, χρηματοδοτούν αντίστοιχα ιδρύματα με πολλαπλάσια ποσά από αυτά που λαμβάνει το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος. Αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στην ιστορική κληρονομιά του Εθνάρχη , η συνέχιση της λειτουργίας του ιδρύματος.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

-Τι προτίθενται να κάνουν για την αντιμετώπιση του άμεσου προβλήματος, αλλά και για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ιδρύματος

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Απέλασαν Κούρδους μουσικούς που θα έπαιζαν στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων – Τι δήλωσαν λίγο πριν την απέλαση | Βίντεο

Σε ένα πρωτοφανές περιστατικό, τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, η Sena ErkoÇ και…

8 hours ago

Η εκτίναξη των εκφράσεων βίας στην εφηβεία: Υπάρχει λύση;

“Η βία είναι η μόνη λύση” Π.Ρ. 15 ετών “Ο πλανήτης είναι ετοιμοθάνατος. Δεν “βλέπω”…

11 hours ago

ΠΟΕΔΗΝ: Με φωτογραφικά ντοκουμέντα αναδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία

Tην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της επικίνδυνης αδιαφορίας της κυβέρνησης, αλλά και της συνολικής και…

12 hours ago

Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχεί η απαισιοδοξία, πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στη δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ το…

12 hours ago

Χατζηδάκης: «Σημαντική επιτυχία» η αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τραπέζας

Ως «σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία» χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής…

12 hours ago

Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία – «για τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ»

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επισήμως ο Στέφανος Κασσελάκης την Πέμπτη το…

13 hours ago

This website uses cookies.