Χωρίς τέλος είναι οι αιχμές ευρωπαίων αξιωματούχων για κλείσιμο των συνόρων με την Ευρώπη και την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν, με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς να τάσσεται σήμερα υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια, ενώ την ίδια στιγμή, ο γ.γ. του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.
Στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ υπογράμμισε στα Νέα ότι ”Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια”.
Την ίδια στιγμή, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια, καθώς τονίζει με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το «κατάλληλο μήνυμα» στους πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν ότι το πέρασμα είναι κλειστό και έτσι θα περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.
Ο αυστριακός υπουργός, ο οποίος έδωσε το παρών στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο πιστεύει ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια θα στείλει μήνυμα στους πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη.
Όπως τόνισε:
Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν τον δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα. Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, τότε θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας – Μακεδονίας.
Δικαιολογεί, δε, με την άποψη αυτή και το κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων, λέγοντας ότι τα Σκόπια «είναι πρόθυμα να το κάνουν, δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία».
Μάλιστα, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ δεν πιστεύει ότι θα ελεγχθούν αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία παρά με την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο.
Για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν μιλά και ο γ.γ. του οικονομικού συμβουλίου της CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ.
”Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν”, προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU.
Ως αιτία γι’ αυτόν τον αποκλεισμό ο κ. Στάιγκερ ανέφερε το κόστος.
Όπως εκτιμά, σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα για ένα χρονικά περιορισμένο διάστημαοι απώλειες θα ήταν μικρότερες από τη συνέχιση αυτής της ανοιχτής πολιτικής προς τους πρόσφυγες.
«Οι βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από όλα τα κράτη – μέλη», τόνισε ο Στάιγκερ.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι παραμελώντας την υποχρέωση διασφάλισης των συνόρων της, επέφερε βαρύ πλήγμα στο Σένγκεν.
«Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, κι όταν μια χώρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μεταφέρουμε τον χώρο Σένγκεν προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».
Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση λύση της προσφυγικής κρίσης πολύ σύντομα θα περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός του Σένγκεν.
Για τη Γερμανία μάλιστα κατάρρευση του Σένγκεν θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, δεδομένου ότι το 60% των εμπορικών της συναλλαγών γίνεται μέσα στην ΕΕ.
Γκάμπριελ: ”Ψευτολύση” ο αποκλεισμός ενός κράτους
Την στιγμή, όμως, που πληθαίνουν οι φωνές για την έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν, από την άλλη πλευρά εκφράζονται και πιο ψύχραιμες απόψεις, όπως αυτή του Γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που με άρθρο του στην FAZ επισημαίνει ότι ”ο αποκλεισμός ενός κράτους δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο”, αλλά και του προέδρου των Γερμανών πρασίνων Άντον Χόφραιτερ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το ”κλείσιμο των συνόρων θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όλο και περισσότερων προσφύγων”.
Σε άρθρο του, που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Γκάμπριελ τονίζει:
Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευτολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο.
Αναφερόμενος στην κρίση χρέους, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει ότι από τα 200 δισ. ευρώ, που έλαβε βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 έως το 2015, τα 145 δισ. ευρώ δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
«Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους», παρατηρεί ο Γκάμπριελ, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.
«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζει και τονίζει:
Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισεις, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία.
Χοφράιτερ: Το κλείσιμο των συνόρων θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όλο και περισσότερων προσφύγων
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται οι δηλώσεις του προέδρου των Γερμανών οικολόγων Πρασίνων Αντόν Χοφράιτερ σε σχέση με το κλείσιμο των συνόρων στα ”Νέα” , με τον ίδιο να εντοπίζει το ενδιαφέρον στην ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος και να προειδοποιεί ότι «αυτό θα οδηγήσει αναπότρεπτα στην εξαθλίωση όλο και περισσότερων προσφύγων, στην ενίσχυση των κυκλωμάτων διακίνησης, σε περισσότερους θανάτους προσφύγων».
Τόνισε, δε, ότι «η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων».
Αφησε όμως και αιχμές λέγοντας ότι «η Ελλάδα που επλήγη και από την οικονομική κρίση,είχε γενικά δυσκολίες να εφαρμόσει μια συντεταγμένη διαδικασία υποδοχής προσφύγων».
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.