11.8 C
Chania
Thursday, January 9, 2025

Στην Ελλάδα αυξάνονται οι υπερωρίες, στη Γαλλία στο προσκήνιο η 4ήμερη εργασία

Ημερομηνία:

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει πως η 4ήμερη εργασία έχει πέσει στο τραπέζι και συζητιέται, ως ένα μέτρο για να βοηθήσει την κρίση που έφερε ο κορονοϊός αλλά και να «ανοίξει» θέσεις εργασίας.

Η τετραήμερη εργασία δοκιμάζεται σιγά-σιγά στην Ευρώπη, φαίνεται πως οι χώρες το τολμούν έστω και σε πειραματικό στάδιο και μετά την Ισλανδία και την Ισπανία, φαίνεται πως θα το προχωρήσει και η Γαλλία, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Δευτέρας (23/8) της Liberation.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει πως η 4ήμερη εργασία έχει πέσει στο τραπέζι και συζητιέται ως ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην οικονομική κρίση που έχει επιφέρει ο κορονοϊός, θα κάνει πιο παραγωγικούς τους εργαζομένους, καθώς την πέμπτη μέρα θα ξεκουράζονται ενώ παράλληλα θα ανοίξει και νέες θέσεις εργασίας.

Στην Ισλανδία, να θυμίσουμε πως το «πείραμα» για 4ήμερη εργασία πέτυχε και μάλιστα με αποδοχές πενθημέρου. Το διάστημα 2015-2019 πάνω από 2.500 εργαζόμενοι μείωσαν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 40 σε 35-36. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επηρέασε την παραγωγικότητα. Αντιθέτως μάλιστα, παρέμεινε η ίδια και αρκετές επιχειρήσεις αυξήθηκε.

Το μοντέλο της 4ημερης εργασίας με πλήρη μισθό προκρίνουν στην Ισπανία για να αυξηθεί η παραγωγικότητα αλλά και να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Σκέφτονται μάλιστα να το εφαρμόσουν πειραματικά για έναν χρόνο σε 6.000 εργαζομένους.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Inijo Erejon, πρόεδρος του κόμματος Más País, σε ομιλία του στην ισπανική Βουλή, δήλωνε πως η “εποχή της 4ήμερης εργασίας είναι ήδη μπροστά μας”. Δικαιώθηκε πανηγυρικά. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε ένα πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας τριετούς διάρκειας, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποσχέθηκε σε κάθε εταιρεία που θα εφαρμόσει 4ήμερη εργασία, την κάλυψη του κόστους μετάβασης στο 100% για τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια, αντίστοιχη κάλυψη στο 50% και στο 33% για τα δυο επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Τα θετικά της 4ήμερης εργασίας

Βρετανικές ΜΚΟ παραθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως μέσα σε μια τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα είναι αρκετά πιο εύκολο για μια εταιρεία να προσλάβει νέους υπάλληλους και να τους εκπαιδεύσει άμεσα.

Επίσης, ο Guardian σε δημοσίευμα του αποκαλύπτει πληροφορίες που δείχνουν πως το εργασιακό τετραήμερο είναι μια συνθήκη που μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των ραδιενεργών ρύπων κατά 127 εκατομμύρια τόνους ως το 2025, να δημιουργήσει παγκοσμίως νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και το κυριότερο: να αυξήσει το χρόνο που ο κάθε εργαζόμενος θα περνάει με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

… και στην Ελλάδα;

H τετραήμερη εβδομάδα 36ώρης εργασίας (4 οκτάωρα) με κυβέρνηση Νεας Δημοκρατίας μοιάζει με όνειρο… μακρινό.

Στην Ελλάδα, παραμένουμε 3 δεκαετίες πίσω…

Σύμφωνα με το πρόσφατο εργασιακο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, οι ώρες εργασίας παραμένουν 40 και γίνονται “ευέλικτες”, δηαλδη διευθετούνται αναλογα με τις ανάγκες της εταιρείες, δίχως πάντως να επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις 10 ώρες την ημέρα.

Αυτό που δείχνουν όμως τα πιλοτικά projects εργασίας που συμβαίνουν ήδη σε κράτη όπως η Ισπανία, η Σκωτία και η Ιαπωνία, είναι πως το 4ήμερο είναι κάτι που “περιμένει στην γωνία” για κάθε εργαζόμενο στον δυτικό κόσμο και όχι μόνο.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ