Σε µία από τις πιο όµορφες περιοχές της Γενεύης, στο καντόνι Champel, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, έχουν κάνει τους τελευταίους µήνες µια καινούργια αρχή. Από τον περασµένο Σεπτέµβριο και µε αφορµή τις σπουδές του γιου τους, Ιάσονα, έφυγαν οικογενειακώς από την Ελλάδα.
Η σκέψη του άλλοτε «τσάρου» όµως είναι συνεχώς στην Αθήνα, ειδικά τις τελευταίες εβδοµάδες, µετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Βουλή και στη ∆ικαιοσύνη, ενώ έχει ενηµερώσει τους φίλους του ότι προτίθεται να περάσει το Πάσχα στην Ελλάδα. Από την καταπράσινη νέα γειτονιά του, κοντά στην Avenue Louis-Aubert, παρακολουθεί στενά τα γεγονότα που τον αφορούν και θέλει να ενηµερώνεται ακόµα και για την παραµικρή λεπτοµέρεια µε αλλεπάλληλα τηλεφωνήµατα σε δικούς του ανθρώπους στην Αθήνα. Η απόφαση της Βουλής να προχωρήσει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Αµυνας, ανησύχησε τον Γιάννο Παπαντωνίου, περισσότερο όµως έχει θορυβηθεί από την αποκάλυψη για την ύπαρξη τριών νέων τραπεζικών λογαριασµών του στην Ελβετία -ένας από τους οποίους αφορά ασφαλιστήριο συµβόλαιο-, η οποία έγινε στη Βουλή από τον επικεφαλής του Ποταµιού, Σταύρο Θεοδωράκη.
Οι ελβετικές Αρχές ενηµέρωσαν την Αθήνα για τους λογαριασµούς που συνδέονται µε τον πρώην υπουργό και το υπουργείο ∆ικαιοσύνης υπέβαλε αίτηµα δικαστικής συνδροµής στις 22 Μαρτίου για την αποστολή όλων των στοιχείων. Στο µικροσκόπιο της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς παραµένει, την ίδια ώρα, ο λογαριασµός στη «λίστα Λαγκάρντ», ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς οι δικαστικές Αρχές δεν έχουν πειστεί από τους ισχυρισµούς του ζεύγους ότι επρόκειτο για καταπίστευµα των παιδιών της Σταυρούλας Κουράκου από τον πρώτο της γάµο. Επίσης, θα «ξεσκονιστεί», σύµφωνα µε πληροφορίες, η ακίνητη περιουσία του ζευγαριού στην Κηφισιά και στο Κολωνάκι, καθώς και η βίλα που πούλησαν πέρυσι στη Σύρο.
Η ανακρίτρια διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαµανίκα, που χειρίζεται την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραµµάτων, θα ζητήσει το επόµενο διάστηµα να απαγγελθούν δύο κακουργήµατα, τα οποία λύνουν το θέµα της παραγραφής για την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που θα διερευνήσει τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου. Συγκεκριµένα, αναµένεται να κινήσει τις διαδικασίες για την απαγγελία των κατηγοριών της δωροδοκίας και της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατική δραστηριότητα. ΕΦΟΡΙΑ. Πρόσφατα εκδικάστηκε η υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» για το 2010, έτος από το οποίο το αδίκηµα είχε µετατραπεί σε κακούργηµα. Παρ’ ότι όµως εισήχθη ως κακούργηµα στο δικαστήριο, εκδικάστηκε ως πληµµέληµα, καθώς οι δικηγόροι του πρώην υπουργού επικαλέστηκαν άλλον νόµο, του 2014, σύµφωνα µε τον οποίο η ανακριβής δήλωση «πόθεν έσχες» είναι κακουργηµατικού χαρακτήρα µόνο σε συγκεκριµένες περιπτώσεις.
Το ζευγάρι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και άσκησε έφεση. Σε φορολογικό επίπεδο, ο πρώην υπουργός ακολουθεί τη δικαστική οδό για να µην πληρώσει τους φόρους και τα πρόστιµα που του επιβλήθηκαν από τη ∆ΟΥ Κηφισιάς µετά τη διασταύρωση δηλωθέντων εισοδηµάτων και τραπεζικών λογαριασµών του για την περίοδο 2001-2011. Οπως έχουν αποκαλύψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο πρώην «τσάρος» της οικονοµίας και υπουργός Εθνικής Αµυνας µαζί µε τη σύζυγό του, όταν τους ήρθε η «λυπητερή» από την Εφορία, που τους καλούσε να καταβάλουν στο δηµόσιο ταµείο περίπου 3 εκατ. ευρώ, προσέφυγαν αρχικά στη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών (∆Ε∆), ζητώντας να διαγραφεί το σύνολο του ποσού, καθώς, όπως υποστήριζαν, πρόκειται για χρήµατα που δικαιολογούνται από τα εισοδήµατά τους και κινήθηκαν απολύτως νόµιµα µέσω των τραπεζικών τους λογαριασµών. Στις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο, η επιτροπή κατέληξε σε πόρισµα µετά από πολύµηνη µελέτη και αποφάνθηκε ότι από τα 3 εκατ. ευρώ που είχε καταλογίσει στο ζεύγος Παπαντωνίου η Εφορία της Κηφισιάς δικαιολογείται µόνο ποσό περίπου ενός εκατοµµυρίου, ενώ τα υπόλοιπα δύο εκατοµµύρια πρέπει να καταβληθούν στο δηµόσιο ταµείο. Ετσι, το ζευγάρι προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια, όπου πλέον εκκρεµεί η υπόθεση.
Στο εξωτερικό τα χρήµατα
Η πώληση της βίλας του Γιάννου Παπαντωνίου στη Σύρο πριν από έναν χρόνο ήταν το τελευταίο κεφάλαιο που ο πρώην υπουργός ήθελε να κλείσει στην Ελλάδα, ώστε να ανοίξει ο δρόµος για να µετακοµίσει στο εξωτερικό.
Το γεγονός ότι τα χρήµατα από την πώληση της πολυτελούς βίλας, περίπου ένα εκατοµµύριο ευρώ, κατατέθηκαν από τον Ελληνοαµερικανό επιχειρηµατία που αγόρασε το ακίνητο, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, σε τραπεζικό λογαριασµό του κ. Παπαντωνίου στη Γαλλία ήταν ενδεικτικό της απόφασής του να πάρει αποστάσεις από την Ελλάδα. Οι νέοι ιδιοκτήτες του σπιτιού, αφού έκαναν ελάχιστες µετατροπές στο εσωτερικό και τον περιβάλλοντα χώρο, το βάφτισαν «Βlueros» και το νοικιάζουν µέσω διεθνών ιστοσελίδων, µε το ενοίκιο να ξεπερνάει κατά τη high season τις 3.000 ευρώ τη βραδιά. Παρ’ ότι το ζεύγος Παπαντωνίου µετακόµισε στην Ελβετία, οι εκκρεµότητες µε τη ∆ικαιοσύνη για το «πόθεν έσχες» και µε την Εφορία για τους τραπεζικούς του λογαριασµούς οδηγούν συχνά-πυκνά τον πρώην υπουργό στην Αθήνα.
Οι γείτονες του γραφείου του στην οδό Αµερικής, στο Κολωνάκι, τον βλέπουν να µπαινοβγαίνει κατά διαστήµατα για να συναντήσει στενούς του συνεργάτες και νοµικούς που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις του.
Πριν από ενάµιση χρόνο, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, µετατρέψιµη προς δέκα ευρώ ηµερησίως, και χρηµατικό πρόστιµο 10.000 ευρώ ο καθένας για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του οικονοµικού έτους 2009. Η έδρα του Τριµελούς Εφετείου Πληµµεληµάτων ήταν ιδιαίτερα σκληρή µε το ζευγάρι, κρίνοντας ότι σκόπιµα µετέφερε τα χρήµατα στο εξωτερικό, για να τα κρύψει από τις ελληνικές φορολογικές Αρχές, απορρίπτοντας τους ισχυρισµούς ότι τα είχαν αποταµιεύσει για τα παιδιά της κ. Κουράκου από τον πρώτο της γάµο.
Το Πακιστάν και οι ευθύνες στις τελευταίες κυβερνήσεις
Γεννημένος στο Παρίσι, από γονείς διακεκριµένους νοµικούς, ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε πάντα κοσµοπολίτικο αέρα, ενώ και οι σπουδές του στα πανεπιστήµια Αθηνών, Ουισκόνσιν και Σορβόννης, όπως και το διδακτορικό του στο Κέιµπριτζ, του άνοιγαν πάντα δρόµους στο εξωτερικό για συνέδρια, διαλέξεις και µαθήµατα σε ξένα πανεπιστήµια.
Τα τελευταία διδακτικά του «ίχνη» τα άφησε στο Πακιστάν, όπου εργαζόταν ως καθηγητής Οικονοµικών σε τοπικό πανεπιστήµιο. Με κάθε ευκαιρία όµως ενεργοποιεί και το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, του οποίου είναι πρόεδρος. Μέσω αυτού διοργανώνει σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας συνέδρια, στα οποία προσκαλεί καθηγητές από το εξωτερικό και σηµαντικές προσωπικότητες, για να προσδώσουν το απαιτούµενο κύρος. Ο ίδιος έχει αναπτύξει κατ’ επανάληψη στα συνέδρια αυτά τις απόψεις του για την οικονοµική κρίση στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες συνολικά στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.
Η εποχή πάντως που έκανε τις βόλτες του στην Κηφισιά για δείπνα σε ακριβά εστιατόρια και περνούσε τα καλοκαίρια του στη Σύρο µε τη συντροφιά φίλων του από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή φαίνεται ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Μαζί µε τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, άφησαν πίσω τους το επιβλητικό σπίτι της Κηφισιάς, στο οποίο ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια, και άνοιξαν νέα σελίδα, µετακοµίζοντας στην Ελβετία, τη χώρα που είχαν επιλέξει για τους τραπεζικούς τους λογαριασµούς, οι οποίοι τους έχουν βάλει τώρα στη δίνη του κυκλώνα.