Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Κρήτη το Θεατρικό του Γιάννη Νιωτάκη

«Καλησπερίζω το στενό», το θεατρικό έργο του Γιάννη Νιωτάκη, που με μεγάλη επιτυχία παίχτηκε στη Ρόδο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, παρουσιάζεται  από το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού, και στην Κρήτη.

Την Κυριακή, 31 Ιουλίου το ‘Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού’, παρουσίασε στο Ανοιχτό Θέατρό του, το έργο του Γιάννη Νιωτάκη «Καλησπερίζω το στενό», που είναι μια παράσταση βασισμένη στην πλούσια κρητική παράδοση. Η πρεμιέρα του έργου, είχε δοθεί στις 10 Ιουλίου στην Κάινα Αποκορώνου του Νομού Χανίων, και τον Αύγουστο, θα δώσει παραστάσεις στους Νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου

Το έργο του Γιάννη Νιωτάκη, «Καλησπερίζω το στενό», είναι ένα έργο ηθών, που προσεγγίζει τη ζωή των κατοίκων μιας μικρής κοινωνίας της Κρήτης, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Δίνει με ιδιαίτερο τρόπο τα ‘καλά’ και τα ‘άσχημα’ μιας μικρής κοινωνίας, που όμως, είναι γεμάτη αγάπη για τον συντοπίτη, και οι σχέσεις τους είναι ειλικρινείς.

Τα πάθη που δημιουργούνται από τον έρωτα, ο αυθορμητισμός της νέας γενιάς, οι βεντέτες, οι μικροεγωισμοί, η ορμητικότητα των νέων, η σημαντικότητα της παράδοσης που έρχεται κάποιες φορές σε σύγκρουση με τις καινούργιες ιδέες, δίνουν ανάγλυφη την μικρή κοινωνία με τα κουτσομπολιά στο καφενείο και στις γειτονιές, τις συμβουλές του ‘μορφωμένου δάσκαλου’, την έντονη παρουσία του παπά, τις ‘καινούργιες’ καταστάσεις που ξαφνιάζουν και προβληματίζουν, όπως π.χ. το ραδιόφωνο, η επαφή με καινούργιες καταστάσεις, δίνει άφθονο γέλιο, αλλά και προβληματισμό για το ‘καινούργιο’ και το ‘παλιό’, για τις αναπόφευκτες συγκρούσεις τις παλιάς με τη νέα νοοτροπία.

Με καθάριο και διεισδυτικό βλέμμα, ο συγγραφέας Γιάννης Νιωτάκης, δίνει αντικειμενικά την πραγματικότητα,
Όμως, η παντοδύναμη αγάπη, ζει και σήμερα, όπως χθες, και φέρνει το αισιόδοξο μήνυμα για ένα καλύτερο αύριο.

Στο λογότυπο της «Κρητικής Αδελφότητας Ρόδου Ψηλορείτης», με τα δυό νησιά (Ρόδο/Κρήτη) ν’ απεικονίζονται σταυρωτά, αναγράφεται: «Η καρδιά της Κρήτης, χτυπάει στη Ρόδο», κι ο Λογοτέχνης Γιάννης Νιωτάκης, είναι πρόεδρος του «Ψηλορείτη», ζει και δημιουργεί στη Ρόδο.

Το Λογοτεχνικό του έργο συμπεριλαμβάνει πολλές εκδόσεις ποιητικών συλλογών, διηγημάτων και θεατρικών έργων, εκδίδει τον περιοδικό «του Ψηλορείτη η στράτες», διατηρεί επί πολλές δεκαετίες εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή σε τοπικό ραδιόφωνο της Ρόδου, πρωταγωνιστεί σε θεατρικά έργα με την Θεατρικό Ομάδα της Αδελφότητας,  και πραγματώνει επίσης το αδιάψευστο γεγονός: «…η καρδιά της Ρόδου, χτυπάει στην Κρήτη», αποδεικνύοντας και με αυτή τη δραστηριότητα τις στενές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων αιγιοπελαγήτικων νησιών μας, και την ενότητα της πατρίδας.

rodiaki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

2 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

3 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

3 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

3 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

3 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

3 hours ago

This website uses cookies.