Categories: ΚΟΣΜΟΣ

“Viva Fidel!”: Στην Πλατεία της Ελευθερίας όλη η Κούβα για το «hasta siempre, comandante» – Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τις εκδηλώσεις για τον θάνατο του Κάστρο

Οι αριστεροί σύμμαχοι της Κούβας και ο ανώτατος αξιωματούχος της Ουάσιγκτον στην Αβάνα συμμετείχαν μαζί με ένα εκτεταμένο πλήθος κουβανών σε μια διαδήλωση χθες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, τον άνθρωπο που έχτισε ένα κομμουνιστικό κράτος στο κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιφωνήματα «Βίβα Φιντέλ!» αντηχούν καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κουβανών παραμένουν στην Πλατεία της Ελευθερίας από χθες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κάστρο. «Ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!» φώναζαν. Ο Ραούλ Κάστρο αγκάλιασε τον ιδεολογικό του σύμμαχο, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, καθώς εξελισσόταν η τελετή.

«Το να ζυγίσει κανείς την επιτυχία ή αποτυχία του οικονομικού μοντέλου της Κούβας χωρίς να συνυπολογίσει το εγκληματικό (αμερικανικό) εμπάργκο που κράτησε πάνω από 50 χρόνια, είναι καθαρή υποκρισία», είπε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στον επικήδειό του.

Ο Κάστρο απεβίωσε την Παρασκευή, στα 90 του χρόνια, μια δεκαετία αφότου παραχώρησε την ηγεσία της χώρας στον μικρότερο αδελφό του Ραούλ Κάστρο, 85.

Πέρα τον εκατοντάδων χιλιάδων που παραμένουν στην Πλατεία, παρευρίσκονται και πολλές προσωπικότητες του αθλητισμού της χώρας. Μεταξύ αυτών η Ana Fidelia Quirot, που κέρδισε δύο φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 800 μέτρα.

Θυμήθηκε ότι ο Κάστρο την επισκεπτόταν στο κρεβάτι της κάθε μέρα όταν ανάρρωνε από ένα πολύ σοβαρό ατύχημα. “Στις πιο δύσκολες στιγμές μου ήταν πάντα δίπλα μου”, είπε. “Ήρθα να τιμήσω ένα σπουδαίο ανθρωπιστή. Μπορεί να μην είναι πλέον μαζί μας, αλλά θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου”

Μία ομάδα βετεράνων σταμάτησαν για να αποτίσουν φόρο τιμή στον ηγέτη του καθώς το πλήθος φώναζε “Viva Fidel”.

O 80χρονος Armando Vasquez πολέμησε για τον Κάστρο στη Σιέρα Μάδρε, στα πρώτα χρόνια της επανάστασης. “Ήταν σα πατέρας. Όταν έδινε μια διαταγή ήξερες ότι μπορούσες να το κάνεις, γιατί σου είχε ήδη δείξει ότι μπορούσε να γίνει”.

Ένας άλλος έβγαλε το πορτοφόλι του και έδειξε μια φωτογραφία του Κάστρο που είχε μέσα. “Δείτε. Δεν έχω φωτογραφία της συζύγου ή της κόρης”, είπε ο Γκιλμπέρτο Γκονζάλες. “Εμείς οι Κουβανοί είχαμε την τύχη να έχουμε έναν ηγέτη σαν κι αυτόν”.

Η Σάντρα Κάλβο έφθασε μαζί με την αδελφή της και τον 11χρονο γιο της:

“Είναι κάτι παραπάνω από το τέλος μίας εποχής”, είπε.

“Είμαι απόφοιτος σχολής πολιτικών επιστημών και δε μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη περίπτωση όπου η απώλεια ενός πρώην προέδρου έχει γεννήσει τόσο έντονα αυθεντική λύπη. Οι άνθρωποι δεν αναγκάζονται να έρθουν εδώ. Θέλουν να αποδώσουν φόρο τιμής. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν γιατροί και φιλόσοφοι ανεξαρτήτως της οικονομικής τους θέσης”.

Στην Αβάνα χιλιάδες υπογράφουν τον όρκο πίστη στη Διακήρυξη της Κουβανικής Επανάστασης, ως μία διαρκή μάχη για τον σοσιαλισμό.

“Αντίο Κομαντάντε. Οι ιδέες σου παραμένουν μαζί μας” είπε η 64χρονο Ετελμπίνα Περέζ καθώς έκλαιγε. “Αισθάνομαι μεγάλο πόνο για τον χαμό του. Χρωστώ τη ζωή μου σε αυτόν. Με κατέβασε μαζί με άλλους από τα βουνά και μας έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσουμε”

Οι ΗΠΑ δεν αποδέχτηκαν να στείλουν αντιπροσωπεία παρά μόνο τον επικεφαλή της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αβάνα όμως εκεί ήταν πολλοί ηγέτες χωρών της Αφρικής. Μεταξύ αυτών και ο ηγέτης της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Ο Μουγκάμπε, 92 ετών πλέον, και αυτός αντάρτης, ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Κάστρο γιατί εκπαίδευσε χιλιάδες γιατρούς και δασκάλους στη Ζιμπάμπουε βοηθώντας στο να ανυψωθεί το βιοτικό επίπεδο μιας χώρας στην οποία 6.000 λευκοί κατείχαν όλη τη γη.

“Ο Φιντέλ δεν ήταν απλά ο ηγέτης σας. Ήταν ο ηγέτης μας, και ο ηγέτης όλων των επαναστατών. Τον ακολουθήσαμε, τον ακούσαμε και προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο του” είπε ο Μουγκάμπε. “Αντίο αγαπημένε αδελφέ. Αντίο επαναστάτη”, κατέληξε.

Είτε βράδυ, είτε πρωί οι πολίτες της Κούβας παραμένουν στους δρόμους και φωνάζουν συνθήματα για τον θάνατο του Φιντέλ.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τι συμβαίνει στην Πλατεία της Ελευθερίας:

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτοδιαχείριση ή συνεταιρισμός» – Οι προτάσεις Κασσελάκη για το μέλλον της Αυγής

Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης…

25 mins ago

Εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ Χανίων: Το νερό και οι υποδομές του ανήκουν σε όλους μας

Το Σωματείο Εργαζομένων των ΔΕΥΑ Νομού Χανίων εκφράζει για ακόμη μια φορά την έντονη αντίθεσή…

27 mins ago

Σκόρπιες σκέψεις: Καγχάζοντας τα γεγονότα – Θέλω να γίνω δήμαρχος

Δηλαδή, τι προσόντα έχουν αυτοί που ονειρεύονται και διεκδικούν να γίνουν ηγέτες και ηγέτιδες; Δηλαδή,…

31 mins ago

Π. Πολάκης: Αγνοούνται οι απαντήσεις σχετικά με την κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού

Στις 12/04/2024 ο Π. Πολάκης, μαζί με άλλους 10 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε γραπτή ερώτηση…

34 mins ago

Σε πανικό η ΕΕ μετά την επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα – Συνάντηση με τον Πούτιν, γκρίνια Ζελένσκι και «μπουρλότο» Μεντβέντεφ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχουν σήμερα συνομιλίες στη Μόσχα για…

3 hours ago

Ζητούν τη δημιουργία μόνιμης πυροσβεστικής υπηρεσίας στο Δήμο Πλατανιά

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κος Ιωάννης Μαλανδράκης,  με  έγγραφο του προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης &…

3 hours ago

This website uses cookies.