Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι, ύστερα από την ανακοίνωση της παραίτησής του στο Ζάππειο και την παραπομπή σε εκλογή νέου αρχηγού, διαδικασία στην οποία δεν θα είναι υποψήφιος.
Κανείς δεν φαίνεται να γνώριζε εκ των προτέρων την κατεύθυνση των αποφάσεών του, ούτε καν στελέχη και συνεργάτες του στενού κύκλου, καθώς υπήρχε μόνο η δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών πως όλοι θα κριθούν και πρώτος απ’ όλους ο ίδιος, ο οποίος θα θέσει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος.
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ένα ισχυρό «σοκ» για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη και βάση. Υπενθυμίζεται ότι πρότεινε την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του με άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες, στις οποίες διευκρίνισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Είπε όμως πως «θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές».
Το κόμμα πλέον καλείται να κάνει γρήγορες κινήσεις καταρχάς εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Τις επόμενες μέρες η Γραμματέας του Κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, αναμένεται να συγκαλέσουν την Πολιτική Γραμματεία η οποία είναι πλέον το όργανο που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.
Την ερχόμενη Δευτέρα εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία πρέπει να εκλέξει νέο προεδρείο, να ορίσει τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και επίσης να ορίσει αντιπροέδρους της Βουλής.
Ο Αλέξης Τσίπρας πλέον εφόσον παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος λέγοντας πως παραμερίζει «για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ», δεν διαφαίνεται πως θα διεκδικήσει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μπαίνοντας σε σενάρια διαρχίας που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα από μέλη της εσωκομματικής μειοψηφίας (Δ. Βίτσας). Ο ίδιος έδειξε να θέλει να αφήσει καθαρό το πεδίο για την επόμενη κατάσταση που θα αποφασιστεί στα όργανα.
Μένει να δούμε ποιος ή ποια θα προωθηθεί για πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, και βάσιμα μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να επιτελέσει αυτό το ρόλο εκ της θέσης της ως Γραμματέας της ΚΟ κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, είναι η Όλγα Γεροβασίλη.
Στο ορίζοντα υπάρχει, μάλλον όχι άμεσα, και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα συζητήσει τις όποιες εισηγήσεις της Πολιτικής Γραμματείας για τα επόμενα βήματα.
«Ανοίγει η κούρσα της διαδοχής»
Εν τω μεταξύ, πλέον αποκτά νέα ορμή η σεναριολογία, που είχε ήδη ξεκινήσει από πριν, για τα πρόσωπα που μπορεί να διεκδικήσουν την ηγεσία στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές, όποτε αποφασιστεί να γίνουν.
Έτσι, ακούγονται πρόσωπα, όπως η πρώην τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, ο πρώην τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, και το μέλος της ΚΕ και επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, Διονύσης Τεμπονέρας.