13.8 C
Chania
Sunday, January 19, 2025

Στη Βουλή από τον Γ. Λογιάδη η αποκατάσταση του Ταφικού Μνημείου του Μεγάλου Κρητικού Εθνικού Ευεργέτη Αντωνίου Φ. Παπαδάκη

Ημερομηνία:

Tο ταφικό μνημείο του σπουδαίου ευεργέτη του 19ου αιώνα Α.Φ. Παπαδάκη, είναι έργο τέχνης του Γεωργίου Βρούτου, το οποίο παρουσιάζει εξαίρετο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Το έργο Τέχνης βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών απέναντι από την Κοιμωμένη του Χαλεπά είναι πράγματι και ιστορικό και έργο τέχνης. Στο πέρασμα του χρόνου και σε ανώμαλες ιστορικά περιόδους, μέσα στον Εμφύλιο,  υπήρξαν αλλαγές  στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του τάφου – μνημείου και παρεμβάσεις που το  αλλοίωσαν.

Το μνημείο Παπαδάκη πέρασε στην οικογένεια Δεμέστιχα και σήμερα όχι μόνο αναγράφεται και το όνομα του αλλά «προστέθηκε» και μία προτομή του καταδικασμένου από την Δικαιοσύνη για δωσιλογισμό. Σε συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σαν οικογενειακός τάφος και έχουν προστεθεί ονόματα των ταφέντων επάνω στη στήλη του μνημείου του Εθνικού Ευεργέτη.

Την αποκατάσταση του Ταφικού Μνημείου του Μεγάλου Κρητικού Εθνικού Ευεργέτη Αντωνίου Φ. Παπαδάκη ζητά με ερώτηση με κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 στο Ηρακλειο κ. Γιώργος Λογιάδης.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Το ταφικό μνημείο του εθνικού ευεργέτη και αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, είναι έργο τέχνης του Γεωργίου Βρούτου, και παρουσιάζει εξαίρετο καλλιτεχνικό ενδιαφέρονΒρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών απέναντι από την Κοιμωμένη του Χαλεπά, τόσο λόγω της θέσης όσο και της σύνθεσης του μνημείου είναι ανυπολόγιστης αξίας. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανήγειρε με δικές του δαπάνες το Ταφικό Μνημείο, ως μοναδικός κληρονόμος της περιουσίας του.

Στο πέρασμα του χρόνου το μνημείο πέρασε στην οικογένεια Δεμέστιχα με αποτέλεσμα να αναγράφεται και το όνομα, αλλά και να προστεθεί μία προτομή του καταδικασμένου από την Δικαιοσύνη για δωσιλογισμό. Εν συνέχεια το μνημείο χρησιμοποιήθηκε σαν οικογενειακός τάφος και προστέθηκαν ονόματα των ταφέντων επάνω στη στήλη του μνημείου του Εθνικού Ευεργέτη.

Στις 30 Μαρτίου 2021 οι Υπηρεσίες του ΥΠΠοΑ εισηγούνται εγγράφως και προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου «…μεταγενέστερες επεμβάσεις αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και το πρωτότυπο έργο του γλύπτη που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, αποτελούν στοιχεία ξένα με το θεματικό και συμβολικό περιεχόμενο και πρέπει με τον κατάλληλο τρόπο να απαλειφθούν..» ενώ στις 5 Απριλίου 2021, το ΥΠΠοΑ ανακαλεί την εισήγηση περί αποκατάστασης του μνημείου του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, γράφοντας η «από 30.3.2021 διαβιβασθείσα εισήγηση της Διεύθυνσής μας που αφορά τη συμπλήρωση ή μη της Υ.Α. χαρακτηρισμού ως μνημείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, του αναφερόμενου στο θέμα, ταφικού μνημείου, λαμβάνοντας υπόψη μας τα νέα στοιχεία που ετέθησαν υπόψη της Διεύθυνσής μας».

Δεδομένου ότι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις επί της αρχικής μορφής του ταφικού μνημείου είναι ακραίες πράξεις βεβήλωσης και προσβολής τόσο της μνήμης του όσο και των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδος.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Γιατί ανακαλέστηκε η αρχική εισήγηση περί απομάκρυνσης των ονομάτων και της προτομής που προστέθηκαν μετά και αποτελούν στοιχεία ξένα με το θεματικό και συμβολικό περιεχόμενο του μνημείου, και ποια είναι τα νέα στοιχεία που ετέθησαν υπόψη της Διεύθυνσης; Τι ακριβώς αποφασίστηκε και κυρίως τι μεσολάβησε για να γίνει αυτό ;
  2. Θα απομακρύνετε άμεσα από το μνημείο την προτομή του καταδικασθέντος δωσίλογου Δεμέστιχα καθώς και τα πρόσθετα στοιχεία για να αποδοθούν οι τιμές που αρμόζουν στον Εθνικό μας Ευεργέτη;

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ