Tο ταφικό μνημείο του σπουδαίου ευεργέτη του 19ου αιώνα Α.Φ. Παπαδάκη, είναι έργο τέχνης του Γεωργίου Βρούτου, το οποίο παρουσιάζει εξαίρετο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Το έργο Τέχνης βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών απέναντι από την Κοιμωμένη του Χαλεπά είναι πράγματι και ιστορικό και έργο τέχνης. Στο πέρασμα του χρόνου και σε ανώμαλες ιστορικά περιόδους, μέσα στον Εμφύλιο, υπήρξαν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του τάφου – μνημείου και παρεμβάσεις που το αλλοίωσαν.
Το μνημείο Παπαδάκη πέρασε στην οικογένεια Δεμέστιχα και σήμερα όχι μόνο αναγράφεται και το όνομα του αλλά «προστέθηκε» και μία προτομή του καταδικασμένου από την Δικαιοσύνη για δωσιλογισμό. Σε συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σαν οικογενειακός τάφος και έχουν προστεθεί ονόματα των ταφέντων επάνω στη στήλη του μνημείου του Εθνικού Ευεργέτη.
Την αποκατάσταση του Ταφικού Μνημείου του Μεγάλου Κρητικού Εθνικού Ευεργέτη Αντωνίου Φ. Παπαδάκη ζητά με ερώτηση με κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 στο Ηρακλειο κ. Γιώργος Λογιάδης.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
Το ταφικό μνημείο του εθνικού ευεργέτη και αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, είναι έργο τέχνης του Γεωργίου Βρούτου, και παρουσιάζει εξαίρετο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών απέναντι από την Κοιμωμένη του Χαλεπά, τόσο λόγω της θέσης όσο και της σύνθεσης του μνημείου είναι ανυπολόγιστης αξίας. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανήγειρε με δικές του δαπάνες το Ταφικό Μνημείο, ως μοναδικός κληρονόμος της περιουσίας του.
Στο πέρασμα του χρόνου το μνημείο πέρασε στην οικογένεια Δεμέστιχα με αποτέλεσμα να αναγράφεται και το όνομα, αλλά και να προστεθεί μία προτομή του καταδικασμένου από την Δικαιοσύνη για δωσιλογισμό. Εν συνέχεια το μνημείο χρησιμοποιήθηκε σαν οικογενειακός τάφος και προστέθηκαν ονόματα των ταφέντων επάνω στη στήλη του μνημείου του Εθνικού Ευεργέτη.
Στις 30 Μαρτίου 2021 οι Υπηρεσίες του ΥΠΠοΑ εισηγούνται εγγράφως και προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου «…μεταγενέστερες επεμβάσεις αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και το πρωτότυπο έργο του γλύπτη που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, αποτελούν στοιχεία ξένα με το θεματικό και συμβολικό περιεχόμενο και πρέπει με τον κατάλληλο τρόπο να απαλειφθούν..» ενώ στις 5 Απριλίου 2021, το ΥΠΠοΑ ανακαλεί την εισήγηση περί αποκατάστασης του μνημείου του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, γράφοντας η «από 30.3.2021 διαβιβασθείσα εισήγηση της Διεύθυνσής μας που αφορά τη συμπλήρωση ή μη της Υ.Α. χαρακτηρισμού ως μνημείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, του αναφερόμενου στο θέμα, ταφικού μνημείου, λαμβάνοντας υπόψη μας τα νέα στοιχεία που ετέθησαν υπόψη της Διεύθυνσής μας».
Δεδομένου ότι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις επί της αρχικής μορφής του ταφικού μνημείου είναι ακραίες πράξεις βεβήλωσης και προσβολής τόσο της μνήμης του όσο και των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδος.
Ερωτάται η κα Υπουργός:
Συνέντευξη: Χρόνης Διαμαντόπουλος Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, μπαίνουν στο…
Νέα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών κατατέθηκαν στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, με την συμπληρωματική έκθεση του πραγματογνώμονα Βασίλη…
Την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας στηρίζει η Νέα…
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 100 ετών, η Καίτη Γκρέυ. Η αγαπημένη τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της…
«Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας», ανέφερε η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και, ενόψει της επιστροφής…
Στις φυλακές Κορυδαλλού θα βρίσκεται από αύριο Δευτέρα ο 45χρονος οδηγός της Πόρσε, που το περασμένο Σάββατο σκότωσε…
This website uses cookies.