Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται οι μουσικοί στην Κρήτη, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης, που αρνούμενη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, φορτώνει στις πλάτες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων τις ευθύνες που έχει η ίδια για τη διαχείριση της πανδημίας και αρκείται σε περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και διασκέδασης στις περιοχές του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων.
Ειδικότερα, οι μουσικοί στην Κρήτη, όπως συνολικά οι εργαζόμενοι στο θέαμα- ακρόαμα στη χώρα, και πριν την πανδημία βρίσκονταν στα όρια της επιβίωσης, αφού εδώ και χρόνια η ανεργία σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων είναι τεράστια. Μέσα στην πανδημία επιδεινώθηκε στο έπακρο το πρόβλημα επιβίωσής τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης μέσω των διαφόρων ΚΥΑ και ΠΝΠ της κυβέρνησης. Τώρα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού από το μήνα Ιούνιο η κυβέρνηση σταμάτησε την παροχή επιδομάτων, με τη δικαιολογία ότι οι μουσικοί πλέον θα μπορούσαν να εργαστούν. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των εργαζόμενων μουσικών, ειδικά στην Κρήτη, που η εργασία τους είναι συνυφασμένη και εξαρτημένη από την τουριστική σεζόν, έχουν πραγματοποιήσει πολύ λίγα μεροκάματα από τέλη Ιουνίου και έπειτα, ενώ για όλο το επόμενο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, λόγω των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για την Κρήτη.
Η πρόσφατη άρση των περιοριστικών μέτρων στα Χανιά και στο Ρέθυμνο (διατηρείται η ισχύς τους για το Ηράκλειο) δεν αμβλύνει τα ζητήματα επιβίωσης που προκύπτουν για το σύνολο των μουσικών στην Κρήτη που έχουν μείνει για μία ακόμη φορά ξεκρέμαστοι και μάλιστα μέσα στη μέση της σεζόν, χωρίς καμία μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών τους από το κράτος. Στο σύνολό τους, δεν ξέρουν πότε θα ξαναδούν μεροκάματο, τη στιγμή μάλιστα που έχει προηγηθεί ήδη ένα πολύ μεγάλο διάστημα ανεργίας, ανέχειας, με την ετεροαπασχόληση πολλές φορές να είναι μονόδρομος για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες, ενώ ο επερχόμενος χειμώνας για τους εργαζόμενους μουσικούς και συνολικά για τους εργαζόμενους στο Θέαμα-Ακρόαμα φαίνεται ζοφερός. Τα δίκαια αιτήματατων μουσικών στην Κρήτη, που πλήττονται με ιδιαίτερη ένταση, στηρίζει και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ζητώντας μέτρα για την καθολική στήριξη της επιβίωσής τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, πώς προτίθεται να ενεργήσει η κυβέρνηση:
- Ώστε να διασφαλιστεί η εργασία των μουσικών με τα αντίστοιχα υγειονομικά μέτρα προστασίας και η ολόπλευρη οικονομική στήριξή τους από το μήνα Ιούνιο και για όλο το διάστημα που το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, συμπεριλαμβάνοντας όσους μουσικούς εντάχθηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών και μετά τις 10/1. Να εξασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή του εποχικού επιδόματος για όλους και για όσους δεν έλαβαν επίδομα ή δεν βρέθηκαν σε αναστολή και επιπλέον, η παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορονοϊού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ασφαλιστική ικανότητα για όλο τον κλάδο.
- Για την προστασία της πρώτης τους κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις, για τη μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου, την απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ και τα Τέλη Κυκλοφορίας, την αναστολή των πληρωμών σε Εφορίες, Τράπεζες, Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και για μειώσεις ενοικίου.