ΤΟΠΙΚΑ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ: Η πυρκαγιά στον Πλατανιά φανερώνει τις τραγικές ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα “Για την πρόσφατη πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανίων στην Κρήτη”, κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Συντυχάκης.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση:

Η πρόσφατη πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανίων έφερε στο φως τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στην αντιπυρική προστασία της χώρας. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών, η φωτιά απείλησε κατοικίες και επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας την ευπάθεια της περιοχής σε τέτοιες καταστροφές.

Η έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές, προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης, σε συνδυασμό με την απουσία ενός αποτελεσματικού σχεδίου πρόληψης, καθιστούν τις περιοχές της Κρήτης, και όχι μόνο, ιδιαίτερα ευάλωτες στις πυρκαγιές. Το ΚΚΕ, σε πρόσφατη ερώτησή του στη Βουλή, είχε ήδη επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Χανιά.

Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή βαρύνουν την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, οι οποίες παραμελούν την πρόληψη και την επένδυση στην αντιπυρική προστασία. Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεσα μέτρα, όπως η ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσωπικό και μέσα, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και η αποζημίωση των πληγέντων.

Η ερώτηση

Η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου στον Πλατανιά Χανίων φέρνει στο προσκήνιο, για ακόμα μια φορά, τις ελλείψεις που υπάρχουν στην αντιπυρική προστασία των δασών.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξέσπασε σε μια περιοχή που φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, μέσα στον οικιστικό ιστό του χωριού Πλατανιά, ενώ απειλήθηκαν σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής και ξενοδοχειακές μονάδες.

Η φωτιά ελέγχθηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής αλλά και εθελοντών πολιτών και εργαζόμενων της περιοχής που, με αυταπάρνηση, ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη της κατάσβεσης. Αν δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο μέχρι να νυχτώσει η κατάσταση θα γινόταν ανεξέλεγκτη.

Κάθε χρόνο, πολλές περιοχές του Δήμου Πλατανιά βρίσκονται στο έλεος των πυρκαγιών που προξενούν ζημιές σε περιουσίες και στο φυσικό περιβάλλον. Εκτάσεις ακαθάριστες, δάση φορτωμένα με καύσιμη ύλη, καμία αντιπυρική υποδομή, πλημμελής φύλαξη και επιτήρηση, είναι το έδαφος για να διαμορφωθούν κίνδυνοι για την γρήγορη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.

Τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα στα πλαίσια της πολιτικής που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αλλά και του περιβάλλοντος, που θεωρεί κόστος την πρόληψη από φυσικές καταστροφές.

Επιπλέον, ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση έχει ως αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στην καταστολή. Την ίδια στιγμή, παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων Υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μέσα καταστολής υπολείπονται κατά πολύ για την αποτελεσματική καταστολή,  ενώ και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες. Οι μάχιμοι πυροσβέστες κατά την αντιπυρική περίοδο φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους, αφού υφίστανται το «τέντωμα» του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές, για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού (περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών). Η Δασική Υπηρεσία, τα δασαρχεία είναι απογυμνωμένα από χρηματοδότηση και προσωπικό. Λείπουν 2.000 δασολόγοι, οι δασεργάτες είναι κάποιες 10άδες ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 10.000.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στα πλαίσια της «ατομικής ευθύνης» και για να συγκαλυφθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για πιθανές νέες καταστροφές, φόρτωσε στα λαϊκά στρώματα τον καθαρισμό των οικοπέδων και μάλιστα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ότι θα υπάρχει η αναγκαία υποδομή και χρηματοδότηση, ώστε τα υλικά αυτά να μαζεύονται  μετά τον καθαρισμό, αντί να μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη.

Το ΚΚΕ ήδη από τις 12-04-2024, με την με αριθμό 4287 Ερώτηση είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, την εκτεταμένη υποστελέχωσή τους, σε μια περιοχή  όπως τα Χανιά, με μεγάλο και ιδιαίτερης δυσκολίας γεωμορφολογικό τομέα,  ζητώντας να πάρει η κυβέρνηση άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Είναι φανερό ότι οι ευθύνες κυβέρνησης, Περιφερειών και Δήμων για τις πυρκαγιές είναι μεγάλες. Λόγω της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής, των ελλιπών και απαρχαιωμένων μέσων και της έλλειψης πρόληψης, επιστρατεύεται το «112» για την εκκένωση των κατοικημένων περιοχών, ενώ κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε επιστημονική βάση. Σχεδιασμού που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές, οδοποιία, αντιπυρικές ζώνες, κτλ. Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της διαχρονικά ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη προστασία των οικοσυστημάτων των καλλιεργειών των σπιτιών και της λαϊκής περιουσίας.

– Να λειτουργήσει μόνιμος σταθμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον Δήμο Πλατανιά, με επαρκή μέσα και στελεχωμένος με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

– Να αναβαθμιστούν οι υποδομές στον Δήμο Πλατανιά, όπως οδοποιία, πυροσβεστικοί κρουνοί, κατασκευή αντιπυρικών ζωνών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

– Να  αποζημιωθούν, με γρήγορες διαδικασίες και στο 100%, οι κάτοικοι που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους,  από τη φωτιά της 11ης Σεπτεμβρίου.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ευρωβαρόμετρο: Στις χειρότερες θέσεις της ΕΕ η Ελλάδα – Εφιάλτης η ακρίβεια, απαισιοδοξία για το μέλλον

Αν η κυβέρνηση προσπαθεί να ερμηνεύσει ακόμα το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, το Ευρωβαρόμετρο δίνει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Σύμφωνα,…

1 hour ago

Κλιμάκωση της γαλάζιας πίεσης: Ο Βλάχος καλεί τον Χατζηδάκη στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια

Αυξάνεται διαρκώς η πίεση μελών της Κ.Ο. της ΝΔ προς την κυβέρνηση, με τους βουλευτές να ανακινούν…

1 hour ago

Δημοσκόπηση Interview: Απόλυτη ισοπαλία Ανδρουλάκη και Δούκα – Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί ο Κασσελάκης

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για το politic.gr περιγράφει ένα ντέρμπι μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη…

1 hour ago

Η Αθήνα «σύρεται» από το άρμα του πολέμου: Η Σούδα στρατηγική βάση σε ενδεχόμενο πόλεμο Ιράν – Ισραήλ

Η στενή στρατηγική σχέση που έχει οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ  τοποθετούν εκ των πραγμάτων…

2 hours ago

Νίκος Πλακιάς και Μαρία Καρυστιάνου συμφώνησαν ότι δεν έχουν μένος ο ένας για τον άλλο, αλλά…

H Μαρία Καρυστιανού και ο Νικόλαος Πλακιάς, μίλησαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Το Πρωινό» με…

2 hours ago

Η Κρήτη ανοίγει τον δρόμο για το χειμερινό τουρισμό

Η Κρήτη, ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας, βάζει για ακόμη μια φορά «πλάτη» στην ανάπτυξη…

3 hours ago

This website uses cookies.