Οι ψυχικές ασθένειες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, ενώ ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) είχε προειδοποιήσει ότι θα πάρουν τη μορφή «τσουνάμι». Η κυβέρνηση στο όνομα της ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ψήφισε το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις δομές ψυχικής υγείας και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε ιδιώτες και κάθε λογής ΑΜΚΕ και ΜΚΟ.
Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη: οι ψυχιατρικές κλινικές ξεχειλίζουν από ράντζα, τα κέντρα ψυχικής υγείας είναι τραγικά υποστελεχωμένα και αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και στοιχειωδώς τις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ οι αναμονές για ραντεβού σε ψυχίατρο σε δημόσια δομή είναι μήνες. Αυτή είναι και η κατάσταση στον Νομό Ηρακλείου, τον μεγαλύτερο νομό της Κρήτης.
Η ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Κρήτη, αφού -παρά τις δεσμεύσεις χρόνων και τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού του Λασιθίου- δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Αυτό έχει ως συνέπεια η κλινική να λειτουργεί συνεχώς πάνω από τα όρια της, με δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους σε τακτική βάση, συνθήκες αναξιοπρεπείς και απαράδεκτες για τη νοσηλεία και αποκατάσταση ψυχικά πασχόντων.
Μάλιστα, οι 4 ψυχίατροι που καλύπτουν εφημεριακά την Ψυχιατρική κλινική δέχθηκαν πρόσφατα ένα απαράδεκτο εντέλλεσθε να εφημερεύουν και ως παιδοψυχίατροι για την Παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, η οποία έχει μείνει με έναν μόνο παιδοψυχίατρο και αδυνατεί να συνεχίσει με ασφαλείς όρους τη λειτουργία της. Ενάντια στην απόφαση αυτή, που, μάλιστα, υποστηρίχθηκε και από το ΚΕΣΥ, έχουν ταχθεί όχι μόνο οι ίδιοι οι ψυχίατροι ενηλίκων και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, αλλά και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, καθώς πρόκειται για μια άκρως αντιεπιστημονική απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία και των δύο κλινικών.
Η υποστελέχωση των δομών ψυχικής υγείας και στον Νομό Ηρακλείου φαίνεται και από τα υπόλοιπα στοιχεία: ένας μόνο ψυχίατρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν ενεργεία στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου και άλλη μία ψυχίατρος στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.
Επιπλέον, στις 6/09 οι εργαζόμενοι της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου, με επιστολή τους, ενημέρωσαν τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ότι από τις 13/09/24 η λειτουργία της Μονάδας αναγκαστικά αναστέλλεται, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους, στις 31/07/24, αυτό δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι και σήμερα απλήρωτοι. Σημειώνουμε ότι η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου παρακολουθεί πάνω από 4.000 ασθενείς της ενδοχώρας του Ηρακλείου, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται η λειτουργία της λόγω μη συνέχισης της χρηματοδότησής της.
Τέλος, οι συμβάσεις των εργαζομένων στα Κέντρα Διπλής Διάγνωσης του ΚΕΘΕΑ και τις Κινητές Μονάδες που δημιουργήθηκαν με ΕΣΠΑ, λήγουν τον Δεκέμβριο και οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει καμία απάντηση για την προοπτική ανανέωσής τους. Για το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο αυτό αφορά 13 εργαζόμενους με πολύτιμες γνώσεις, πείρα και δεσμούς με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, όλες οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ είναι σημαντικά υποστελεχωμένες, τη στιγμή που τα αιτήματα για θεραπεία στον νομό Ηρακλείου ολοένα και αυξάνονται.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να παρθεί πίσω η απόφαση του ΚΕΣΥ για εφημεριακή κάλυψη της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ από ψυχιάτρους ενηλίκων.
– Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και συνέχιση λειτουργίας της κινητής μονάδας και της μονάδας διπλής διάγνωσης του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.
– Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας να ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (συνέχιση χρηματοδότησης, μόνιμο προσωπικό), ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της.
– Να ενισχυθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων οι λοιπές κλινικές και δομές ψυχικής υγείας στον Νομό Ηρακλείου, που αναφέρθηκαν.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Δάγκα Βιβή
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος