Στη Βουλή όλα τα έγγραφα για τη λίστα Λαγκάρντ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αιτούνται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Οι ίδιοι ζητούν ενημέρωση της Βουλής για τους λόγους που καθυστέρησε επί τρεις μήνες η ανάκτηση της λίστας από τις γαλλικές αρχές, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διασταύρωση των ονομάτων της λίστας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διαφορές με την παλιότερη.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής επικαλούνται τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι η λίστα ζητήθηκε από τις 12 Οκτωβρίου 2012, αλλά και δημόσια δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι το υπουργείο αντιμετώπισε «τεχνικά προβλήματα» στην ανάκτησή της.
Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:

  • Για ποιο λόγο καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές; Πότε ακριβώς περιήλθε στην κατοχή των ελληνικών αρχών; Σε ποια ακριβώς μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο της Γαλλίας και σε ποιον έλληνα αξιωματούχο; Με ποιον τρόπο διασφαλίσθηκε το περιεχόμενό της; Ποια πρόσωπα, από ποιες υπηρεσίες και σε ποια χρονική στιγμή ήρθαν σε άμεση επαφή με την πρωτότυπη λίστα; Ποια ήταν τα αναφερθέντα «τεχνικά προβλήματα» που καθυστέρησαν την ανάκτησή της;
  • Πώς θα αξιοποιηθεί η πρωτότυπη λίστα, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, της νομιμότητας και, μεταξύ άλλων, για την φορολόγηση μη φορολογηθεισών καταθέσεων στην Ελβετία και στο εξωτερικό;

Επιπλέον ζητούν να καταθέσει ο κ. Στουρνάρας στη Βουλή:

  • Την επίσημη αλληλογραφία βάσει της οποίας ζητήθηκε και παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ από τις Γαλλικές Αρχές προς τις ελληνικές αρχές και κάθε επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο και αποδεικτικό παράδοσης- παραλαβής, καθώς και κάθε έγγραφο που αποτυπώνει τα αναφερθέντα «τεχνικά προβλήματα»
  • Η απόφαση για την εγκριθείσα δαπάνη μετάβασης και παραμονής της αποστολής του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στην Γαλλία για την ανάκτηση της γνήσιας λίστας και όλα τα σχετικά παραστατικά.

Στο μεταξύ, υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, στο ΣΔΟΕ βρίσκεται σε εξέλιξη της τελευταίες ώρες επιχείρηση διασταύρωσης ονομάτων και τραπεζικών δεδομένων μεταξύ νέας και παλιάς λίστας Λαγκάρντ.
Εάν διαπιστωθούν αλλοιώσεις, διαφορές κλπ, θα ανοίξει νέος κύκλος ερευνών και αναζήτησης ποινικών ευθυνών των προσώπων που διαχειρίστηκαν την υπόθεση και ενεπλάκησαν στη «διαδρομή» της λίστας. Ενδέχεται επίσης να υπάρξει και νέο αίτημα για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών όσον αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην αρμόδιων υπουργών.
Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο διαβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Βουλή η δικογραφία, μετά από αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης.
«Άλλα 600 ονόματα στη νέα λίστα Λαγκάρντ»
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, κατήγγειλε σήμερα στον Σκάι ότι η αρχική λίστα Λαγκάρντ αλλοιώθηκε, και ότι η καινούρια λίστα που παρελήφθη από τις γαλλικές αρχές την περασμένη Παρασκευή έχει 600 παραπάνω ονόματα συγκριτικά με την παλιά.
«Στην καινούρια λίστα Λαγκάρντ, υπάρχουν 600 ονόματα παραπάνω σε σχέση με την παλιά. Ευσταθούσαν αυτά που λέγονται ότι έγινε αντικείμενο επεξεργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Βαλαβάνη. «Πιθανόν να βγουν κάποια πράγματα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα του μαύρου χρήματος στην Ελβετία δεν ξέρω αν θα αντιμετωπιστεί»πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα αν υπάρχει αλλοίωση στη λίστα Λαγκάρντ, ποιος έκανε την αλλοίωση και ποιους αφορά δήλωσε νωρίτερα στο ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Οι εξαγωγές χρημάτων έγιναν προ του 2004 πρέπει να δούμε για ποιο λόγο έβγαλαν τα χρήματα πρόσθεσε.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αναβλήθηκε η δίκη για το σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στις Βρύσες – Τί είπε το θύμα και η δικηγόρος της

Νέα αναβολή πήρε η δίκη για το σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που έλαβε χώρα στις…

3 hours ago

Χανιά: Τι λένε οι δύο γιοι του ιερέα που κατηγορείται για κακοποίηση της συζύγου του

Μια δήλωση με την οποία εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη και την αντίθεσή τους…

3 hours ago

Στους “πατέρες” του microRNA το Νόμπελ Ιατρικής

Οι Αμερικανοί Victor Ambros (Βίκτορ Αμπρος) και Gary Ruvkun (Γκάρι Ράβκιν) τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για…

7 hours ago

Το δημογραφικό, η υπογεννητικότητα και η «μικρότερη» Ελλάδα – Τα απογοητευτικά στοιχεία για το μέλλον

Το δημογραφικό απασχολεί την Ελλάδα και αναμένεται να αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα περισσότερο τα επόμενα…

7 hours ago

Ερντογάν: Όπως η ανθρωπότητα σταμάτησε τον Χίτλερ, έτσι θα σταματήσει και τον Νετανιάχου

Το μήνυμα ότι «το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα της γενοκτονίας που…

7 hours ago

Νίκος Ανδρουλάκης: Το στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές, δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ηθική

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που έκοψε πρώτος το νήμα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, με αξιόλογη…

8 hours ago

This website uses cookies.