Άνοιξε και πάλι η όρεξη των δανειστών, οι οποίοι ζητούν απολύσεις 1.550 δημοσίων υπαλλήλων, όπως φαίνεται από την έκθεση που συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν (DGECFIN), στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας.
Ο λόγος είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής εκτιμούν ότι με το «πακέτο Τσίπρα» η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ καταγράφουν εκτροχιασμό των μεταρρυθμίσεων που αποτελούσαν προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και ζητείται ως εκ των ων ουκ άνευ η μείωση των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια που είχαν τεθεί από τη δανειακή συμφωνία, προσλαμβάνοντας προσωρινούς και μετακλητούς υπαλλήλους!
Συν τοις άλλοις υπάρχει πλάνο για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10.000 την πρώτη διετία και 30.000 στην τετραετία. Παράλληλα έχουν μπει στο μικροσκόπιο κάποιες αυξήσεις που χορηγήθηκαν σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, ενώ καυτηριάζεται η καθυστέρηση εφαρμογής της κινητικότητας.
Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για σοβαρότατα προβλήματα στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων του τριμήνου και για μεγάλους κινδύνους σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας με απώλεια στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στενός κορσές
Ταυτόχρονα επικριτική είναι η Κομισιόν και για την πρόοδο υλοποίησης σειράς άλλων θεμάτων που αποτελούν προαπαιτούμενα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ενώ διατυπώνει και ενστάσεις για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν, όπως αυτό της 13ης σύνταξης, των συντάξεων χηρείας και της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάνοντας λόγο για «πηγή ανησυχίας».
Tην ίδια στιγμή έρχονται πολύ άσχημα νέα και από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς προκύπτει ότι υπάρχει επιβράδυνση στην ανάπτυξη. Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2019, επίδοση που αποτελεί τη χειρότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή «βρήκε» το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το πρώτο τρίμηνο του 2019 και με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία να παρουσιάζει αύξηση κατά 0,2%, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,3%.
Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 1πρώτο τρίμηνο του 2018.
Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, η έκθεση της Κομισιόν καταγράφει τα ακόλουθα:
Δεν έχει γίνει σεβαστό το όριο για τις νέες προσλήψεις σε συνάρτηση με τις αποχωρήσεις και λόγω αυξημένων προσλήψεων προσωρινά απασχολούμενων, καταγράφει ότι πλεονάζουν 1.550 άτομα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί να μειωθεί το προσωπικό στον δημόσιο τομέα κατά 1.550 άτομα εντός του 2019.
Πρόσφατες μισθολογικές ρυθμίσεις δημιουργούν κινδύνους στο ενιαίο μισθολόγιο που αυξάνουν τη μισθολογική δαπάνη και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Διαπιστώνονται καθυστερήσεις και προβλήματα στην εφαρμογή της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Η πρόοδος ως προς την αντιστοίχηση των θέσεων εργασίας με την περιγραφή καθηκόντων ανά θέση είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Δεν μπορεί να καταγραφεί συγκεκριμένη πρόοδος και αποτελέσματα σε σχέση με τον συντονισμό της διαχείρισης της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Τα ηλεκτρονικά οργανογράμματα των οργανισμών και των υπουργείων έχουν μεν προχωρήσει, αλλά βρίσκονται ακριβώς στη μέση και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους ώς το τέλος του έτους.
Το πλάνο εργασίας για διυπουργική συνεργασία έχει σταματήσει.
Αναμένεται έγκαιρη ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής μετάβασης στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα η έκθεση αναφέρει πως τα μέτρα της 15ης Μαΐου «θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και μετά», αλλά οι συντάκτες της παραπέμπουν στην έκθεση του φθινοπώρου για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους της απόκλισης.
Στην έκθεσή τους οι δανειστές προσθέτουν ότι «η ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στις 15 Μαΐου είναι πηγή ανησυχίας σε σχέση με τον στόχο να γίνουν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο κοντά στο όριο της φτώχειας».
Όσο για τα σχέδια μείωσης των πλεονασμάτων, η έκθεση παραπέμπει στο Eurogroup, το οποίο τα έχει ήδη απορρίψει. Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφονται οι ακόλουθες ελλείψεις σε σχέση με τα προαπαιτούμενα:
Δεν ολοκληρώθηκε η εργασία για τη μερική επικαιροποίηση των αξιών των ακινήτων ώς τα μέσα του 2019, η οποία αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό για την αναμόρφωση των αξιών ώς το 2020.
Η πρόοδος για την ολοκλήρωση μικρότερης εμβέλειας φορολογικών μεταρρυθμίσεων, όπως η δυνητική ευθύνη των διευθυντών εταιρειών για φορολογικές παραβάσεις, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επεξεργασία.
Η πρόσληψη προσωπικού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή και οι στόχοι για το 2019 δεν θα επιτευχθούν.
Το περιουσιολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί, η προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης προχωρά καλά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και ζητείται να συμφωνηθεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΑΑΔΕ και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων.
Οι επιδόσεις της ΑΑΔΕ καταγράφονται ως ανάμικτες, καθώς η συλλογή φόρων είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν.
Το πρόγραμμα των 120 δόσεων αλλάζει προηγούμενη μεταρρύθμιση του 2013 και καταγράφεται ότι η ανακοίνωση αυτού του πλάνου ενδέχεται να συνέβαλε στη μείωση των φορολογικών εισπράξεων και να δημιουργεί κινδύνους στην πειθαρχία επί των πληρωμών.
Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου παραμένει απογοητευτική, με τον ρυθμό αποπληρωμής τους να μειώνεται και αυτό παρά τις όποιες κινήσεις παραμένουν στο γενικό επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2018.
Η πρόοδος σε σχέση με το Κτηματολόγιο παραμένει ανάμεικτη.
Οι δασικοί χάρτες προχωράνε, αλλά πρέπει να απαντηθούν με σχετική νομοθεσία και οι ενστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η πρόοδος σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, με προβλήματα σχετικά με την αποεπένδυση της ΔΕΗ από τον λιγνίτη και κωλύματα στη διασύνδεση της ελληνικής αγοράς με τις γειτονικές χώρες.
Σημαντικές και οι καθυστερήσεις στην αναμόρφωση του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας.
Τράπεζες, δάνεια και ιδιωτικοποιήσεις
Η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, συνεχίζει να ενέχει προκλήσεις, με τις όποιες βελτιώσεις να έρχονται εξαιρετικά αργά και να παραμένουν σημαντικά τρωτά σημεία.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν τα 81,8 δισ. ευρώ με μείωση μόλις 1,8 δισ. από το προηγούμενο έτος.
Επιπλέον, το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά εξαιρετικά αργά, η επεξεργασία των αιτήσεων αφερεγγυότητας πρέπει να επιταχυνθεί και το πρόγραμμα προστασίας κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών αποδεικνύεται πιο πολύπλοκο από ό,τι αναμενόταν.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, καταγράφονται:
– Καθυστερήσεις σε σχέση με τα ΕΛΠΕ.
– Σταματημένη διαδικασία για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
– Διαπιστώνεται πρόοδος σε σχέση με τη μαρίνα του Αλίμου.
– Πρόοδος σε σχέση με τη ΔΕΠΑ, την Εγνατία και τους περιφερειακούς λιμένες.
– Προβληματικές οι νέες κοινωνικές προεκλογικές δαπάνες και παροχές.
Απ’ όλα αυτά, μπορεί κάποιος βάσιμα να αναμένει ότι από την επόμενη κυβέρνηση θα ακούσουμε το γνωστό τροπάριο της «καμένης γης που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενοι».
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, θέτοντας…
Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του κρυπτονομίσματος, του…
Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε να “εξασθενεί”, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…
Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις ζωγραφιές του να κινούνται. Γι’…
Στις εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA μίλησε ο δικηγόρος του πατέρα του 22χρονου Παναγιώτη που…
Η Κρήτη ψηφίζεται από τους ταξιδιώτες ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για…
This website uses cookies.