Μετά την στροφή 180 μοιρών (U-turn) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουρνάρας, ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι πλέον πολύ καλή. Μιλώντας σε εκδήλωση των αποφοίτων του London Business School και του Stanford Club, υποστήριξε πως η ανακεφαλαιοποίηση που έλαβε χώρα στο τέλος του 2015 ήταν αναγκαία κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε στο πρώτο μισό του ίδιο έτους, η οποία είχε αρνητική επίπτωση στα μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα της οικονομίας.
Πάντως, ανέφερε ότι δεδομένου του μεγέθους της συρρίκνωσης των μακροοικονομικών μεγεθών και της διάρκειας της κρίσης, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η ελληνική κρίση έχει αποδειχτεί πως είναι πολύ πιο έντονη ακόμα και από τη Μεγάλη Υφεση του 1929.
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει την επαναφορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του ευνοϊκού καθεστώτος παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (waiver) και αυτό θα επιτρέψει τα ελληνικά ομόλογα να αποτελέσουν και πάλι ενέχυρο για να δανειστούν οι τράπεζες από το Ευρωσύστημα, βελτιώνοντας το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Επίσης, εκτίμησε ότι αργότερα εντός του 2016 θα μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει και ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Ωστόσο, επισήμανε πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ότι το σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, οι αγορές συνεχίζουν να είναι ευαίσθητες και τα capital control παραμένουν. Επίσης, ανέδειξε ως πρώτης προτεραιότητας θέμα για την ΤτΕ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα ζήτημα της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών και της κερδοφορίας τους.
Για το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE’s) ανέφερε πως η προληπτική αναδιάρθρωση των δανείων και η άμεση εμπλοκή των private equity fund στην εξυπηρέτηση των δανείων θα βοηθήσει. Σημείωσε, δε, πως προτεραιότητα της ΤτΕ είναι να συμβάλει προς μίας βιώσιμη λύση για τη διαχείριση της έκθεσης των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ υποστήριξε ότι ο νέος νόμος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη και είναι γεγονός ότι χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε σταθερή βάση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανάπτυξη. Η αποτυχία της διατήρησης ισχυρής ανάπτυξης έχει υπάρξει η μεγαλύτερη απειλή για τη μακροχρόνια σταθερότητα στην ΕΕ, κατά τον διοικητή της ΤτΕ. Το «κλειδί» για βιώσιμη ανάκαμψη είναι οι υψηλότερες επενδύσεις, συμπλήρωσε, αν και όπως ανέφερε υπάρχει μεγάλο επενδυτικό κενό. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η σταθερότητά του έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν στο «κλείσιμο» αυτού του κενού, πρόσθεσε, και οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές έχουν καταλυτική ευθύνη στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα μπορέσει να παράσχει μελλοντική ευημερία.
kathimerini.gr
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.