Στους δέκα μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους και κέντρα παραοικονομίας του κόσμου συγκαταλέγεται η Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας φαίνεται να μπαίνει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Βρυξέλλες κινούν διαδικασία περί μακροοικονομικών ανισορροπιών κατά του Βερολίνου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η Γερμανία συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους και κέντρα παραοικονομίας του κόσμου, όπως προκύπτει από την έρευνα του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης. Η Γερμανία θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου και ένα Ελντοράντο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ειδικότερα, στον «Πίνακα Σκιωδών Οικονομιών» πρωτοστατούν η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Χονγκ Κονγκ και ακολουθούν στην 6η θέση οι ΗΠΑ και στην 8η η Γερμανία, παρότι, σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο «δείκτη μυστικότητας» το Βερολίνο βρίσκεται μόλις στην 59η θέση. Στην 41η θέση του πίνακα βρίσκεται η Κύπρος.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, στη Γερμανία «ξεπλένονται» ετησίως μεταξύ 29 και 57 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα αλλά και από διεφθαρμένους πολιτικούς από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Πρόκειται για χρήματα, σύμφωνα πάντα με το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη αυτών των χωρών. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, μεταξύ 33 αφρικανικών κρατών, διαπιστώνει ότι τη δεκαετία του ΄70 «εξαφανίστηκαν» από τις χώρες αυτές περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Εν τω μεταξύ στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως μπαίνει το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, καθώς οι Βρυξέλλες κινούν διαδικασία περί μακροοικονομικών ανισορροπιών κατά του Βερολίνου. «Η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάνοντας λόγο για «ειδική ευθύνη» του Βερολίνου να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Ο Μπαρόζο ανακοίνωσε ταυτόχρονα την έναρξη μιας διαδικασίας για άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών. «Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου», δήλωσε και συνέχισε: «Το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ απ’ αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας».
Σύμφωνα με τον Μπαρόζο, η Επιτροπή θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανία για να δει αν «επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου» και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί «να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της Ε.Ε.». Όπως είπε «δεν επικρίνουμε» τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της, σημειώνοντας πως η έρευνα θα διεξαχθεί «με ανοικτό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις», ωστόσο «η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνουν πως η Γερμανία επενδύει πολύ έξω από τη ζώνη του ευρώ».
Δομές στήριξης παιδιών, νέων και ΑμεΑ στα Χανιά, επισκέφθηκε σήμερα η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη.…
Έντονη αναταραχή επικρατεί στις φυλακές Χανίων, όπου οι κρατούμενοι αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους,…
Παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της Δ.Α.Σ.…
Ο Δήμος Αποκορώνου ανακοινώνει την προμήθεια ενός σύγχρονου μηχανήματος έργων, συγκεκριμένα ενός καινούριου εκσκαφέα-φορτωτή ισχύος…
Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο των υπερτοπικών δράσεων του κοινωνικού της προγράμματος, πραγματοποιεί για ακόμη…
Ο Δήμος Χανίων υποδέχεται το Νέο Έτος 2025 με μια εντυπωσιακή συναυλία, ένα μοναδικό σόου…
This website uses cookies.