ΤΟΠΙΚΑ

Στο αεροπλανοφόρο Eisenhower o Μητσοτάκης – Οι πρώτες φωτογραφίες από τον λογαριασμό του Αμερικάνου πρέσβη

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμό στη Ναυτική Βάση της Σούδας, επισκέπτεται από το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στον ναύσταθμο συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και επιβιβάστηκε στο μήκους 333 μέτρων πλοίο, που είναι σε υπηρεσία στο αμερικανικό ναυτικό από το 1977 και προβλέπεται να παροπλιστεί το 2029.

Εκεί βρίσκεται και ο Αμερικάνος πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ ο οποίος μάλιστα στον προσωπικό του λογαριασμό δημοσίευσε και φωτογραφίες.

Το αεροπλανοφόρο που τέθηκε στην υπηρεσία το 1977, είναι ένα από τα δέκα αεροπλανοφόρα τύπου Νίμιτς του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το πρώτο πολεμικό πλοίο που έλαβε το όνομα του 34ου Προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Άιζενχάουερ. Ναυπηγήθηκε στο Νιούπορτ της Βιρτζίνια, και έχει εκσυγχρονισθεί δύο φορές για να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές ανάγκες της εποχής.

Το αεροπλανοφόρο Eisenhower συμμετείχε στην κινητοποίηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στο Ιράν τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο την δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το αεροπλανοφόρο συμμετέχει σήμερα στην Ομάδα Κρούσης Δέκα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κόστισε αρχικά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές, ναυπηγήθηκε από την εταιρεία Northrop Grumman, και αντικατέστησε στην υπηρεσία, το αεροπλανοφόρο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Franklin D. Roosevelt. Έχει πλεύσει εν υπηρεσία στις ακτές του Ισραήλ, του Λιβάνου, στον Περσικό Κόλπο, στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά και σε περιοχές νότια της Κρήτης. Ο Μουαμάρ Καντάφι είχε απειλήσει να το βυθίσει στον Κόλπο της Σύρτης κατά την περίοδο της μεγάλης έντασης μεταξύ, Λιβύης, Αιγύπτου, Τσαντ και Σουδάν, το 1983, ενώ το 1984 έπλεε κοντά στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας και τις βρετανικές ακτές. Το 1988 έπλευσε ξανά στη Μεσόγειο, εξοπλισμένο και με συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Μετά το βόρειο Ατλαντικό, την δεκαετία του 1990 επανήλθε στη Μεσόγειο, και χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας αλλά και τον αποκλεισμό του Ιράκ και την προστασία του Κουβέιτ, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Το 1994 έπλευσε στις θάλασσες της Αϊτής και συμμετείχε στις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επαναφορά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας. Τη δεκαετία του 2000 το Eisenhower συμμετείχε σε επιχειρήσεις επιτήρησης του εναέριου χώρου του Ιράκ, και επίσης συμμετείχε με τα αεροσκάφη του σε επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάϊντα στη Σομαλία και το ανατολικό κέρας της Αφρικής. Το 2016 επιφορτίστηκε με την προστασία του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και σε βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Το 2020 επέστρεψε σε επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και στον Περσικό Κόλπο.

Η «πολεμική του ταυτότητα»

Το εκτόπισμα του Eisenhower ξεπερνά του 100.000 τόνους, έχει μήκος 333 μέτρα, ύψος 74 μέτρα και πλάτος 73 μέτρα, και διαθέτει 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 194 μεγαβάτ. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 30 κόμβοι, και είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρα ραντάρ, σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας αλλά και ισχυρότατα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου και είναι εξοπλισμένο για αντί – αεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα. Μεταφέρει κυρίως αεροσκάφη FA – 18 Super Hornet και ιπτάμενα ραντάρ E2 – C HawkEye, αλλά και ελικόπτερα MH – 60 NightHawk. Τα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρει, έχουν τη δυνατότητα, πέραν των επιχειρησιακών τους αποστολών, να δημιουργούν ανά πάσα στιγμή, μια αδιαπέραστη αντιεροπορική ομπρέλα έναντι οιασδήποτε απειλής για το αεροπλανοφόρο. Τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί προσφέρουν σε συμμαχικές γαλλικές δυνάμεις, τη δυνατότητα προσνήωσης στο εν λόγω αεροπλανοφόρο, το οποίο επισκέπτονται συχνά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο αεροπλανοφόρο Eisenhower που διαθέτει πολλαπλά καταστρώματα και άφθονους χώρους αναψυχής και ξεκούρασης, υπηρετούν σταθερά, πάνω από 5000 στελέχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πώς τα social media γέννησαν μια γενιά εφήβων κοριτσιών με κρέμες αντιγύρανσης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…

5 hours ago

Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του

«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…

5 hours ago

Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα

Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…

5 hours ago

“Θαύμα” στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων: Οι γιατροί έσωσαν νέο άνθρωπο στο “παρά πέντε”

Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…

7 hours ago

Στις 20 Γενάρη η δίκη για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη

Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…

8 hours ago

Έσπασε το καγκουρόμετρο! 4 αυτοκίνητα γεμάτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και κέρατα ταράνδων σεργιανίζουν την πόλη των Χανίων | Βίντεο

Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…

8 hours ago

This website uses cookies.