13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Στο εδώλιο ο Tσοχατζόπουλος ή το ΠΑΣΟΚ;

Ημερομηνία:

Η πολύκροτη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου ξεκίνησε τη Δευτέρα και όλα τα βλέμματα στρέφονται σε αυτήν. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε κάτι παραπάνω από ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Κύκλοι της Ιπποκράτους δηλώνουν πως το ΠΑΣΟΚ έχει «αποκηρύξει και πολιτικά και ηθικά τον Άκη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» και τον χαρακτηρίζουν «ντροπή της παράταξης», σε μια απόπειρα να αποποιηθούν των όποιων συλλογικών κομματικών ευθυνών και να απαλλαχθούν οριστικά από το «αμαρτωλό» παρελθόν. Ωστόσο, εκτός κόμματος πολλοί επισημαίνουν πως ο Τσοχατζόπουλος υπήρξε ένα διακεκριμένο μέλος του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του οποίου αντανακλάται το διεφθαρμένο κομματικό σύστημα εκείνης της περιόδου. Το ερώτημα που τίθεται με την έναρξη της δίκης είναι «αν τελικά δικάζεται ο Τσοχατζόπουλος ή το ΠΑΣΟΚ».

Στην έναρξη της δίκης ο πρώην υπουργός αρνήθηκε το κατηγορητήριο, σε αντίθεση με τον ξάδερφό του Νίκο Ζήγρα, ο οποίος παραδέχτηκε την ενοχή του ζητώντας μάλιστα συγγνώμη και κατηγορώντας τον Τσοχατζόπουλο ότι τον «έμπλεξε» στην υπόθεση.

Από την πλευρά του ο Άκης Τσοχατζόπουλος εμπλέκει στην υπόθεση όλα τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ την περίοδο που εγκρίθηκαν οι αγορές για τα υποβρύχια και τα TORM1. Ως μάρτυρες υπεράσπισης έχουν κληθεί από τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης οι Κώστας Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Β. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλος. Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Ρωμαίος, Αθ. Τζογάνης, Μαν. Παραγιουδάκης και Ν. Κρυονερίτη. Όλοι ήταν απόντες.

Υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, τον οποίο επικαλούνται τα Νέα, επισημαίνει πως «ο Άκης κάνει πως δεν καταλαβαίνει». Όπως σημειώνει ο εν λόγω πρώην υπουργός, που δεν είναι μεταξύ αυτών που έχουν κληθεί, η υπόθεση Τσοχατζόπουλου δεν έχει να κάνει με το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να αγοραστούν υποβρύχια, αλλά με το ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πληρώθηκαν μίζες στον πρώην υπουργό Άμυνας. «Ο Τσοχατζόπουλος προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να απεμπλακεί το κόμμα από την υπόθεση ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω πολιτική ζημιά. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου ο οποίος μιλώντας στο Mega χαρακτήρισε τον Άκη Τσοχατζόπουλο «ντροπή για το πολιτικό σύστημα αλλά κυρίως για το ΠΑΣΟΚ».

Παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο tvxs.gr εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, ωστόσο σημειώνει πως «η ολιγαρχία, που εδώ και τριάντα χρόνια ρημάζει τον δημόσιο πλούτο, επιχειρεί να δείξει πως την κρίση την προκάλεσαν οι διεφθαρμένοι που έφαγαν τα λεφτά. Θέλουν να μην ασχολούμαστε με αυτούς». Όπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος, «η υπόθεση Τσοχατζόπουλου είναι ατομική σε ό,τι αφορά το χρηματισμό, αλλά είναι πολιτική υπόθεση σε ό,τι αφορά την ανοχή του πολιτικού συστήματος στη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Εξάλλου ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως τις αποφάσεις δεν τις έπαιρνε μόνος του. «Δεν μπορούσα να αγοράζω υποβρύχια μόνος μου», τόνισε πριν από περίπου μια εβδομάδα μιλώντας στη Real News.

Την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως  ο Τσοχατζόπουλος υπήρξε διαπρεπές μέλος του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν πως ο Τσοχατζόπουλος δεν ήταν απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν επί σειρά ετών κορυφαίος υπουργός των αλλεπάλληλων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος και εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως ο Τσοχατζόπουλος δεν θα μπορούσε να δρα μόνος του «χωρίς να γνωρίζουν, να ανέχονται ακόμη και να συμμετέχουν και άλλα μέλη των κυβερνήσεων ή και κομματικοί-κυβερνητικοί παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι η ποινική τιμωρία (έστω και για μέρος μόνο των επιλήψιμων πράξεων, αφού οι περισσότερες από αυτές έχουν διαγραφεί) ενός παροπλισμένου πρώην πολιτικού δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την διαφθορά και την διαπλοκή στα υψηλά κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας».

«Η πολιτική διαφθορά και διαπλοκή όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται σήμερα αποτελεσματικά, αλλά, απεναντίας, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται, ενδεχομένως ενισχύονται», αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεικτικά αναφέρουν μεταξύ άλλων τη «συγκάλυψη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη βοήθεια των ΜΜΕ της διαπλοκής, των σκανδάλων που σχετίζονται με τη Siemens και τη συντονισμένη πολιτική και επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης πολιτικών και ποινικών ευθυνών στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ».

Επίσης αναφέρονται στη «σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται των ποινικών ευθυνών τους τα στελέχη των τραπεζών για τα θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων που έδιναν χωρίς εγγυήσεις σε ημετέρους του πολιτικού συστήματος, μεταξύ των οποίων κυρίως τα ίδια τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», αλλά και στις «σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις για το εξελισσόμενο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας».

Η πολυαναμενόμενη δίκη για την μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς με βασικό πρωταγωνιστή έναν πάλαι ποτέ πανίσχυρο υπουργό έχει μόλις ξεκινήσει και πολλά θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει ο Τσοχατζόπουλος και αν τελικά θα αναφερθεί και στις ευθύνες και άλλων πολιτικών προσώπων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ