Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κινέζων για επενδύσεις σε ΑΠΕ η Κρήτη – Προτεραιότητα το υβριδικό έργο «Αμάρι»

Μπορεί τα λιμάνια και η ναυτιλία να έκλεψαν την παράσταση στην τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα , ωστόσο και η ενέργεια είχε την τιμητική της, καθώς ανάμεσα στις πολλές συμφωνίες που υπογράφτηκαν, τουλάχιστον δύο είναι στον τομέα των ΑΠΕ.
Η πρώτη αφορά μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και του κινεζικού κολοσσού Sinohydro για επενδύσεις στην Ελλάδα σε έργα του ευρύτερου τομέα των ΑΠΕ. Η συμφωνία, για την οποία η ελληνική εταιρία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης προβλέπει τη συνεργασία των τριών εταιρειών για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, με προτεραιότητα στο υβριδικό έργο «Αμάρι» στην Κρήτη. Το εν λόγω έργο συνδυάζει αιολική και υδροηλεκτρική λειτουργία για την παροχή εγγυημένης ισχύος και ηλεκτροπαραγωγής Η Sinohydro είναι ένας τεράστιος όμιλος στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας, καθώς απασχολεί συνολικά 130.000 εργαζόμενους, απαρτίζεται από 12 εταιρείες holding και 20 θυγατρικές, και διαθέτει 113 γραφεία εκτός Κίνας σε 84 χώρες (ΗΠΑ, Ευρώπη, κ.ά). Το 2012 τα έσοδά της ανήλθαν σε 20,4 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 25% προήλθε από θυγατρικές και έργα του εξωτερικού. Σήμερα, έχει ανεκτέλεστο 486 έργων σε 70 χώρες συνολικού ύψους 42 δισ. δολαρίων.

Η δεύτερη συμφωνία έχει τις βάσεις της στο μνημόνιο συνεργασίας με την ChinaDevelopmentBank που είχε υπογράψει πέρυσι στην Κίνα το InvestInGreece (πλέον EnterpriseGreece) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Σαμαρά στο Πεκίνο.

Η κινέζικη τράπεζα λοιπόν “φέρνει” μαζί της την ChinaEnergyConservationandEnvironmentalProtection (CECEP), που είναι ο πιο ισχυρός επενδυτικός όμιλος της Κίνας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ.

Ποια είναι η Sinohydro

Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, και αποτέλεσε την πρώτη κινεζική εταιρεία κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών, υπεύθυνη για το 65% των μεγάλης κλίμακας έργων στη χώρα. Σήμερα αποτελεί ένα παγκόσμιο παίκτη με δράσεις που ξεκινούν από τη διαχείριση νερού και την κατασκευή υδροηλεκτρικών και φτάνουν μέχρι τη χρηματοδότηση, το σχεδιασμό και τη διαχείριση κάθε είδους υποδομής στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των ορυχείων και του realestate. Απασχολεί 130.000 εργαζόμενους και αποτελεί εταιρεία του ομίλου PowerConstructionCorporationofChina (Powerchina), από τους κορυφαίους ομίλους κατασκευής υδροηλεκτρικών στην Κίνα.

Ποια είναι η CECEP

Ο όμιλος απασχολεί πάνω από 30.000 εργαζόμενους, έχει 172 θυγατρικές, και το 2012 το ενεργητικό του ανήλθε σε 100 δισ. γουάν (κάπου 12 δισ. ευρώ) με συνολικές επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ.

Παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και περιβαλλοντικής προστασίας στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συμβάλλοντας στη βελτίωση του βεβαρυμένου ενεργειακού αποτυπώματος της Κίνας, όπου κυρίαρχος είναι ο άνθρακας.

Παρουσία έχει και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με βάση παλαιότερα στοιχεία, το χαρτοφυλάκιό της CECEP έφτασε το 2011 να έχει εγκατεστημένη ισχύ 1,5 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, και να παράγει 1,86 δισ. KWh το χρόνο. Πρόκειται για μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία κατασκευής και σχεδίασης στροβίλων, λειτουργίας και συντήρησής τους.

Στον τομέα των φωτοβολταϊκών, η εγκατεστημένη της ισχύ ανέρχονταν το 2011 στα 1,5 GWp, και ο στόχος της είναι να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές παγκοσμίως ως το τέλος του 2014.

http://www.energypress.gr

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν την πρόταση εκεχειρίας που είχε κατατεθεί από…

2 hours ago

«Ελα να σε κεράσουμε ρακί» – Ταξιδεύοντας σε όλα τα χωριά της Κρήτης με ένα βαν

Μεγάλωσε σ’ ένα χωριό έξω από το Ρέθυμνο, εκεί όπου οι ρυθμοί ζωής είναι ταυτόσημοι…

5 hours ago

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει γεμίσει η χώρα μας τα τελευταία…

5 hours ago

«Υγρός χρυσός» το ελαιόλαδο: Η έλλειψη ελαιόλαδου πυροδοτεί τιμές ρεκόρ και φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια

Η έλλειψη του «υγρού χρυσού» εκτοξεύει τις τιμές, αυξάνει την εγκληματικότητα και ωθεί τη βιομηχανία ελαιολάδου…

5 hours ago

Νίκος Ζωιδάκης: “Το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι να έβγαλα ήταν όταν έφυγε ο Βασίλης Καρράς”

Ο Νίκος Ζωιδάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την απώλεια του φίλου και κουμπάρου του, Βασίλη Καρρά, στην εμφάνισή…

5 hours ago

Ηράκλειο: Χτύπησε 8χρονο παιδάκι με το αυτοκίνητό του και το εγκατέλειψε

Ένα παιδάκι μόλις 8 ετών μεταφέρθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο εφημερεύον νοσοκομείο…

5 hours ago

This website uses cookies.