14.8 C
Chania
Wednesday, January 8, 2025

Στο επόμενο 12μηνο η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα τοποθετούν κύκλοι της Helleniq Energy τη λήψη της επενδυτικής απόφασης ως προς το αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στις θάλασσες της Κρήτης και στο block 10 του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εφόσον η απόφαση είναι θετική, τότε μαζί με το χρόνο που θα απαιτηθεί για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η πρώτη ερευνητική γεωτρήση θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη του 2025. Δηλαδή σε περίπου 18 μήνες από σήμερα μπορεί να δούμε το πρώτο γεωτρύπανο.

Αυτό το περίπου 18μηνο, μέχρι να έρθει η ώρα της ερευνητικής γεώτρησης, προκύπτει από το γεγονός ότι μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η περίοδος έκδοσης των αδειοδοτήσεων και των περιβαλλοντικών μελετών.

Βέβαια, όπως έλεγαν χθες οι ίδιες πηγές, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Helleniq Energy, εν αντιθέσει με το πετρέλαιο, όπου η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, στο σενάριο που τα ευρήματα αφορούν φυσικό αέριο, τότε η ερευνητική γεώτρηση μπορεί πολύ σύντομα να γίνει και παραγωγική.

Στην ουσία, τα όσα λένε οι πηγές του ομίλου παραπέμπουν σε ένα κατά τι μεγαλύτερης διάρκειας roadmap έναντι όσων είχε υποστηρίξει το Μάιο, ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της ExxonMobil Κύπρου, Βαρνάβας Θεοδοσίου, στο πλαίσιο του East Med Gas Forum στην Αθήνα.

Το στέλεχος της ExxonMobil Κύπρου είχε αποκαλύψει ότι στα μέσα Μαίου είχε ολοκληρωθεί από τον αμερικανικό όμιλο η πρόσκτηση στα δύο οικόπεδα της Κρήτης των τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, μαζί με μια βασική περιβαλλοντική μελέτη και μια γεωχημική.

Και θα ακολουθούσε το επόμενο βήμα, δηλαδή η αξιολόγηση και ερμηνεία των δεδομένων, δίνοντας ο ίδιος ως χρονοδιάγραμμα λήψης της επενδυτικής απόφασης για έναρξη ερευνητικής γεώτρησης τα τέλη του 2024. Σε αυτό το σενάριο, τότε γύρω στα τέλη του 2025 – αρχές 2026, μπορεί να δούμε και το πρώτο γεωτρύπανο, όπως είχε εκτιμήσει ο κ. Θεοδοσίου.

Έχει τη σημασία του ότι ανάλογη εκτίμηση με το στέλεχος της ExxonMobil είχε κάνει από το βήμα του ίδιου συνεδρίου και ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο μάνατζερ του αμερικανικού κολοσσού είχε εντάξει την Ελλάδα στην ευρύτερη στρατηγική που ακολουθεί ο όμιλος στην Αν.Μεσόγειο, (έχει παρουσία επίσης σε δύο μπλοκ στην Κύπρο και σε δύο μπλοκ στην Αίγυπτο), εξηγώντας ότι στόχος είναι η διενέργεια γεωτρήσεων μέχρι το 2026 και στις τρεις αυτές χώρες.

Επίσης έχει τη σημασία του ότι η ExxonMobil έχει μισθώσει ήδη από την άνοιξη ένα προηγμένο πλοίο γεωτρήσεων για να δραστηριοποιηθεί στην Αν.Μεσόγειο, διενεργώντας γεωτρήσεις από φέτος μέχρι και το 2026.

Το πόσο σημαντική είναι η Αν. Μεσόγειος για την αμερικανική πολυεθνική δείχνει και το γεγονός ότι ακριβώς για να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει καθυστερήσεις, όπως είπε το στέλεχος της, η ExxonMobil έχει ήδη ξεκινήσει την απαραίτητη προεργασία από άποψη αδειοδότησης, εξοπλισμού και logistics.

Το χρονικό διάστημα που παίρνει το αδειοδοτικό σκέλος διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στην Αίγυπτο οι διαδικασίες είναι πιο σύντομες, στην Κύπρο πιο αργές και στην Ελλάδα ακόμη πιο αργές. «Άρα για να μπορέσουμε να τρυπήσουμε στην Κρήτη, γύρω στα τέλη 2025 – αρχές 2026, χρειάζεται οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες από τώρα, άλλωστε στην Ελλάδα το σκέλος αυτό απαιτεί δύο χρόνια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδοσίου.

energypress.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ