Οι εργασίες της ΚΕΕΕ επικεντρώθηκαν στη γενικότερη οικονομική κατάσταση, στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην επιχειρηματικότητα μετά τις Ευρωεκλογές, καθώς και στις προοπτικές ανάπτυξης της Κρήτης.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Υπεύθυνος ΓΕΜΗ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Μανώλης Αλιφιεράκης αναφέρθηκε εκτενώς στους κύριους τομείς της οικονομίας της Κρήτης, όπως ο τουρισμός, αγροδιατροφή, η ενέργεια, η ψηφιακή μετάβαση, οι μεταφορές, η καινοτομία και η διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλιφιεράκης: «Από τις πανδημίες και την κλιματική αλλαγή έως την απειλή για τις θέσεις εργασίας που μπορεί να συνιστά η τεχνητή νοημοσύνη, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από απειλές που πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Σε αυτό το κατώφλι βρίσκεται η Κρήτη μας.
Στην τρέχουσα συγκυρία όμως, των έντονων προκλήσεων, πρέπει να ειπωθεί ότι η Κρήτη διατηρεί δυναμικές προοπτικές και υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα, η δυναμική των επενδυτικών τάσεων της χώρας (με ενεργά σχέδια ανάπτυξης για το 60% των ελληνικών ΜμΕ, έναντι 45% την προηγούμενη δεκαετία), εμφανίζεται ακόμα πιο έντονη στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, το μερίδιο της Κρήτης στις επενδύσεις της χώρας εκτιμάται ότι θα συνεχίσει τη σταθερά ανοδική του πορεία κατά την επόμενη πενταετία, προσεγγίζοντας το 6,5% (από 4,2% στις αρχές της δεκαετίας του 2000).
Η Κρήτη, με το μοναδικό φυσικό της πλούτο και τη στρατηγική της θέση, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή που μπορεί να τη μετατρέψει σε έναν ισχυρό οικονομικό κόμβο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Με τους διαθέσιμους πόρους για την αναβάθμιση υποδομών ως αφετηρία, η Κρήτη μπορεί να αξιοποιήσει τις τρέχουσες εξελίξεις και τη στρατηγική της θέση, προκειμένου να αναδειχθεί σε οικονομικό κόμβο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία. Στο δρόμο αυτό, της ανάπτυξης, η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την οικονομική της θέση και επιρροή, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στα πλαίσια του νέου ευρύτερου περιβάλλοντος που σταδιακά σχηματοποιείται.
Η συνδυασμένη δύναμη του τουρισμού, της αγροδιατροφής, της ενέργειας, της ψηφιοποίησης και των μεταφορών θέτουν τις βάσεις για μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη την ερχόμενη δεκαετία» υπογράμμισε ο κ. Αλιφιεράκης.