Από τις 20 Ιουλίου ως 31 Ιουλίου, το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας της οργάνωσης ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης.
Το πλοίο θα βρεθεί στη Ζάκυνθο στις 20-21 Ιουλίου, στο Ηράκλειο στις 24-25 Ιουλίου και στη Σύρο στις 30-31 Ιουλίου, για να αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος της ρύπανσης από τα πλαστικά και να κινητοποιήσει τους πολίτες σε δράση. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί σε αυτό το ιστορικό πλοίο, να δει μία έκθεση φωτογραφίας που θα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος της ρύπανσης από τα πλαστικά και να συμμετέχει σε δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. «Μαζί θα μάθουμε πώς μπορούμε να προστατέψουμε τη θάλασσα από την εισβολή των πλαστικών μίας χρήσης», αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πλοίου, θα πραγματοποιηθούν κι άλλες εκδηλώσεις σε κάθε σταθμό του. Στη Ζάκυνθο, στις 19 και 20 Ιουλίου θα γίνουν καθαρισμοί παραλιών που συνδιοργανώνονται από τη Greenpeace, τη STOPPP, τον Αρχέλων και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Στις 19 Ιουλίου ο καθαρισμός θα γίνει στις 18.00 στην παραλία του Λαγανά και στις 20 Ιουλίου στις 18.00 στην Πλαζ ΕΟΤ στο Κρυονέρι. Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 24 Ιουλίου, από τις 10:00 το πρωί, θα φτιαχτεί ένα μοναδικό ψηφιδωτό από 10.000 χρησιμοποιημένα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης. Το ψηφιδωτό βασίζεται στη μινωική τοιχογραφία από τα δελφίνια, που βρίσκεται στο παλάτι της Κνωσού, και θα φτιαχτεί με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Στη Σύρο, στις 30 Ιουλίου, από τις 20:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μία εορταστική εκδήλωση για το κλείσιμο της περιοδείας του πλοίου στην Ελλάδα, που θα είναι μία γιορτή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης. «Θα σερβίρεται κρασί ή χυμός για το κοινό σε ποτήρι που δεν είναι μίας χρήσης, θα υπάρχει μουσική και θα διασκεδάσουμε χωρίς πλαστικό!», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Όπως σημειώνει η Greenpeace, η θάλασσα στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, μετατρέπεται κάθε μέρα σε μία τεράστια χωματερή πλαστικών σκουπιδιών. Πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης (σακούλες, μπουκάλια, ποτήρια κ.α.) βρίσκονται παντού, ακόμα κι εκεί που δεν φαίνονται, καθώς μπορούν να διασπαστούν σε μικροσκοπικά κομμάτια. «Όλοι μας οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία, να μειώσουμε ριζικά το πλαστικό μίας χρήσης στη ζωή μας και να σώσουμε τη θάλασσα!», καταλήγει.