Τo Islamabad του Πακιστάν επισκέφθηκε από 28/9-4/10/2015 ο γεωπόνος Κων. Στ. Χαρτζουλάκης και συμμετείχε στη ομάδα αξιολόγησης του προγράμματος για την βελτίωση της διαχείρισης του νερού άρδευσης στο Πακιστάν που άρχισε το 2013 και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Πακιστάν και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Παράλληλα συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας σε workshop για την καλλιέργεια της ελιάς στο Πακιστάν που οργάνωσε το Γεωπονικό πανεπιστήμιο του Rawalpindi, το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας του Πακιστάν (PARC) και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (CNR) της Ιταλίας και παρουσιάσθηκαν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των προσπαθειών που έγιναν αποσπασματικά τα τελευταία χρόνια.
H συμμετοχή στο 3ήμερο workshop κυβερνητικών παραγόντων, επιστημόνων, επενδυτών αλλά και καλλιεργητών ελιάς ήταν μεγάλη. Μεταξύ αυτών και ο υπουργός Σχεδιασμού, Ανάπτυξης & Μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν Prof Ahsan Iqbal, που ανέφερε ότι το Πακιστάν θα φυτέψει 20.000 εκτάρια με ελιές τα επόμενα 5 χρόνια με στόχο να υπάρξουν θέσεις εργασίας για τους νέους στην επαρχία, να αξιοποιηθούν εκτάσεις που κινδυνεύουν με ερημοποίηση και να καλύψει μέρος του ελλείμματος σε φυτικά έλαια της χώρας. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας του Πακιστάν Prof. Mukhtar Ahmed ανέφερε ότι θα διατεθούν πιστώσεις για την εκπαίδευση στελεχών στα πανεπιστήμια, τεχνολόγων για τις ορθές πρακτικές (κλάδεμα, άρδευση, λίπανση, κλπ) αλλά και για την εκπαίδευση των αγροτών. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει η Ιταλία με χρηματοδότηση για εκπαίδευση με πάνω από 10.000.000 ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.
Η προσπάθεια καλλιέργειας της ελιάς στο Πακιστάν άρχισε το 2000, χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική γνώση, σχεδιασμό και σοβαρή μελέτη των κλιματολογικών συνθηκών, που σε κάθε περίπτωση όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της παραγωγής καρπών είναι οριακές.
Μεταξύ των βασικών ποικιλιών που υπάρχουν σε μεγάλες ιδιωτικές φυτείες (πάνω από 5000 φυτά) είναι και η δική μας ΄Κορωνέϊκη΄ με ελάχιστη παραγωγή (μικρότερη από 2 κιλά καρπό ανά δέντρο ηλικίας 4-5 ετών) λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα κρίσιμα στάδια παραγωγής της ελιάς.
Ο κ. Χαρτζουλάκης παρουσίασε σε σύσκεψη τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στο workshop, μετά από επισκέψεις και σε μεγάλες ιδιωτικές φυτείες (25.000 φυτά) και στο Ινστιτούτο BARANI για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Παράλληλα αναφέρθηκε στις δυνατότητες για παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα, που ζητά η πρεσβεία του Πακιστάν από το 2007, αλλά και στην ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και πρόσφερε στον υπουργό ένα άριστης ποιότητας ελαιόλαδο από τα Χανιά.
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
Εικόνες ντροπής εκτιλύχθηκαν σε ματς της ιταλικής Serie B καθώς μερίδα οπαδών της Γιούβε Στάμπια, πανηγύρισαν με…
This website uses cookies.