Στο Ισραήλ προσγειώθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τετάρτης, όπου τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Με το που πάτησε το πόδι του όμως δεν απέφυγε να προκαλέσει την Παλαιστινιακή Χαμάς με τις δηλώσεις του, καθώς είπε ότι «δεν χρειάζεται να είσαι Εβραίος για να είσαι σιωνιστής».
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασέμ καταδίκασε τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την προσγείωσή του στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «ο ισχυρισμός του Μπάιντεν ότι είναι σιωνιστής στην αρχή της επίσκεψής του στην περιοχή αποκαλύπτει την πλήρη υιοθέτηση των σιωνιστικών συμφερόντων».
Το σχόλιο του Μπάιντεν «επιβεβαιώνει την έκταση του εγκλήματος ορισμένων κομμάτων με το να συντονίζονται με τις αμερικανικές προσπάθειες για τη δημιουργία συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει η κατοχή και αποκαλύπτει την έκταση της ψευδαίσθησης που ζει η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής σχετικά με τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τις αμερικανικές θέσεις» καταλήγει η ανακοίνωση της Χαμάς.
Ο Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται για δέκατη φορά το Ισραήλ, αλλά είναι η πρώτη του ως Πρόεδρος. Αναφερόμενος στο πρώτο του ταξίδι στο Ισραήλ, το 1973, κατά τη διάρκεια του οποίου συνάντησε την τότε πρωθυπουργό Γκόλντα Μέιρ και τον Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος αργότερα έγινε πρωθυπουργός, ο πρόεδρος είπε ότι είχε «τη μεγάλη τιμή να ζει μέρος της ιστορίας αυτού του σπουδαίου τόπου».
«Κάθε ευκαιρία να επιστρέψω σε αυτή τη μεγάλη χώρα, όπου οι αρχαίες ρίζες του εβραϊκού λαού ανάγονται στους βιβλικούς χρόνους, είναι ευλογία», είπε για να προσθέσει ότι «ο δεσμός μεταξύ του ισραηλινού λαού και του αμερικανικού λαού είναι βαθύς και από γενιά σε γενιά αυτός ο δεσμός μεγαλώνει καθώς επενδύουμε ο ένας στον άλλον και ονειρευόμαστε μαζί».
Ο Μπάιντεν μίλησε για τη συνεργασία των ΗΠΑ και του Ισραήλ για «τα πιο πρωτοποριακά αμυντικά συστήματα στον κόσμο», λίγο πριν πάει σε μια παρουσίαση του υπουργείου Άμυνας που περιελάμβανε το σύστημα Iron Dome και το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Beam με λέιζερ.
«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την ενσωμάτωση του Ισραήλ στην περιοχή και να επεκτείνουμε τις αναδυόμενες μορφές και δεσμεύσεις, όπως η νέα σύνοδος κορυφής I2U2», του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Ινδίας και των ΗΑΕ, οι ηγέτες των οποίων θα συνέλθουν μέσω βιντεοκλήσης την Πέμπτη, «για να εμβαθύνουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Ινδο-Ειρηνικού», δήλωσε ο πρόεδρος.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα συζητήσει επίσης τη «συνεχή υποστήριξή του – αν και γνωρίζω ότι δεν είναι στο εγγύς μέλλον – για τη λύση των δύο κρατών, η οποία παραμένει ο καλύτερος τρόπος για ίσα μέτρα ασφάλειας, ελευθερίας, ευκαιριών και αξιοπρέπειας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε στο Ιράν, αλλά τόσο ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ όσο και ο πρωθυπουργός Γαΐρ Λαπίντ το έκαναν στις σύντομες παρατηρήσεις τους.
«Σε αυτή την επίσκεψη, θα συζητήσετε τις προκλήσεις ασφαλείας που προέρχονται άμεσα από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, απειλώντας το Ισραήλ και τους γείτονές του και θέτοντας σε κίνδυνο την περιοχή μας”, δήλωσε ο Χέρτζογκ.
Ο Λαπίντ κάλεσε για έναν «παγκόσμιο συνασπισμό για να σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».
Ο Χέρτζογκ χαιρέτισε τον Μπάιντεν ως «αληθινό φίλο και σταθερό υποστηρικτή του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού, της ασφάλειας και της ευημερίας μας, σε όλη σας τη ζωή».
«Το πρώτο σας ταξίδι εδώ το 1973, ήταν μόλις λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει ένας τρομερός πόλεμος», είπε ο Χέρτζογκ. «Σήμερα, οι άνεμοι της ειρήνης πνέουν από τη Βόρεια Αφρική μέσω της Μεσογείου μέχρι τον Κόλπο. Αυτό το ταξίδι, κ. Πρόεδρε, είναι το δικό σας ταξίδι ειρήνης από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία, από τους Αγίους Τόπους στο Χετζάζ».
Ο Λαπίντ αποκάλεσε τον Μπάιντεν «έναν από τους καλύτερους φίλους που γνώρισε ποτέ το Ισραήλ» και αναφέρθηκε στον πρόεδρο που αποκάλεσε τον εαυτό του σιωνιστή στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε «την απλή γνήσια χαρά που φέρνει το να βλέπεις ξανά έναν καλό φίλο».
«Θα δείτε πώς το Ισραήλ έχει μεγαλώσει και αναπτυχθεί, θα δείτε τη δύναμη και την εξυπνάδα του ισραηλινού στρατού, τη δημιουργικότητα του νεοφυούς έθνους και την ποικιλομορφία της ισραηλινής κοινωνίας», είπε ο Λαπίντ.
Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς την Παρασκευή, καθώς και να επισκεφθεί παλαιστινιακό νοσοκομείο στην Ιερουσαλήμ.
Νωρίτερα την Τετάρτη, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας, η οποία, όπως δήλωσε ο Λαπίντ, «θέτει το Ισραήλ στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας καινοτομίας και εδραιώνει το καθεστώς του ως κορυφαία τεχνολογική δύναμη».
Ο στρατηγικός διάλογος υψηλού επιπέδου για την τεχνολογία θα καθιερωθεί από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας, εστιάζοντας σε στρατηγικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική τεχνολογία, οι λύσεις για την κλιματική αλλαγή και η ετοιμότητα για πανδημίες.
Στόχος της κοινής δήλωσης είναι να εκφράσει την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ και να τοποθετήσει το Ισραήλ ως τον κορυφαίο σύμμαχο των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας. Η πρώτη συνάντηση του διαλόγου θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ τους επόμενους μήνες.
Οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιες συνεργασίες με τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντικής τεχνολογίας.