29.8 C
Chania
Monday, July 1, 2024

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων η δίκη για το θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη

Ημερομηνία:

Τέσσερα χρόνια περίπου μετά τον θάνατο της 16χρονης ρεθυμνιώτισσας Στέλλας Ακουμιανάκη, ήρθε η ώρα η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν η ανήλικη κοπέλα έχασε τη ζωή της μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, να πάρει τη δικαστική οδό.

Η υπόθεση θα εισαχθεί για πρώτη φορά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων στις 12 Φεβρουαρίου 2015, με τρεις κατηγορουμένους, όπως είχε προκύψει από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Νωρίτερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η δίκη του 20χρονου σήμερα φίλου της ανήλικης, που θα δικαστεί από το Δικαστήριο Ανηλίκων, καθώς κατά την ημέρα του περιστατικού ήταν ανήλικος.

Να θυμίσουμε ότι με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη συνολικά τέσσερα άτομα: δύο από τους ειδικευόμενους τότε γιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου που αντιμετώπισαν το περιστατικό της Στέλλας Ακουμιανάκη τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου του 2011 και οι δύο νεαροί φίλοι της.
Οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί παραπέμπονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως, ενώ οι δύο νεαροί παραπέμπονται για θανατηφόρα έκθεση της ανήλικης και βιασμό κατά συναυτουργία.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το νήμα της ζωής της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη κόπηκε βίαια τη νύχτα της Ανάστασης του 2011, όταν μια αθώα βόλτα με τον 17χρονο κολλητό της κι έναν 23χρονο φίλο του κατέληξε σε ανείπωτη τραγωδία. Οι δύο νεαροί, αφού πρώτα είχαν διασκεδάσει με τη μαθήτρια σε μπαρ του Ρεθύμνου καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, στη συνέχεια φέρεται να την οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία όπου κι επιχείρησαν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- να ασελγήσουν σε βάρος της.

Συγκεκριμένα, οι δύο κατηγορούμενοι σε διάστημα μισής ώρας τής έδωσαν να πιει περισσότερο από μισό μπουκάλι ουίσκι και όταν πλέον το κορίτσι ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν σεξουαλικά.

Οταν όμως η κοπέλα έχασε εντελώς τις αισθήσεις της, οι δύο φερόμενοι ως δράστες τη μετέφεραν πανικόβλητοι στο νοσοκομείο.

Καθοριστικό ρόλο στη λάθος διάγνωση των γιατρών που κόστισε τη ζωή της Στέλλας έπαιξε, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «η εγκληματική συμπεριφορά των δύο νεαρών κατηγορουμένων, διότι απέκρυψαν από τον ιατρό που παρέλαβε την ανήλικη ότι η τελευταία είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ εντός ελάχιστων λεπτών κι έπειτα από πολυήμερη αυστηρή νηστεία και του παρουσίασαν το περιστατικό ως ένα σύνηθες συμβάν μέθης, ύστερα από μικρή κατανάλωση οινοπνεύματος, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης της ανήλικης σε νυχτερινά κλαμπ του Ρεθύμνου».

Οπως σημειώνουν οι δικαστές, οι νεαροί, παρά το γεγονός ότι έβλεπαν ότι η κατάσταση της Στέλλας δεν βελτιωνόταν, εξακολουθούσαν επί ώρες να αποκρύπτουν την αλήθεια από τους γιατρούς και από τους νοσηλευτές, ενώ δεν ειδοποίησαν καν τους γονείς της.

«Οι κατηγορούμενοι, στερούμενοι ηθικών αξιών και αναστολών, παρέσυραν με δόλο την άνω ανήλικη και εντέλει συνέβαλαν στον θάνατό της» αναφέρει χαρακτηριστικά το παραπεμπτικό βούλευμα.

Αναφορικά με τις ποινικές ευθύνες των γιατρών, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επισημαίνει -επικαλούμενο την ιατροδικαστική γνωμοδότηση- ότι «στο κορίτσι χορηγήθηκε αρχικά ορός γλυκόζης, χωρίς να ελεγχθούν τα επίπεδα στον οργανισμό του, η οποία προκάλεσε μεταβολική οξέωση, κατάσταση που προϋπήρχε λόγω της αιθανόλης που επιβάρυνε την καρδιακή λειτουργία και το εγκεφαλικό οίδημα».

Μάλιστα, ο ειδικευόμενος γιατρός που ανέλαβε πρώτος το περιστατικό «υποτίμησε το συμβάν, παραβλέποντας τη μικρή ηλικία, το φύλο, το βάρος και σωματότυπο της ασθενούς (σ.σ.: είχε ύψος 1,50 μ. και ζύγιζε 45 κιλά) και το γεγονός ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ με άδειο στομάχι, και το αντιμετώπισε ως περίπτωση μέθης ρουτίνας, τοποθετώντας τη Στέλλα στον διάδρομο».

Για τον δεύτερο γιατρό, το Συμβούλιο έκρινε πως για πρώτη φορά επισκέφθηκε την ασθενή στις 6.05 π.μ., δηλαδή μιάμιση ώρα μετά τη διακομιδή της κοπέλας στο νοσοκομείο και «παρά το γεγονός ότι δεν διαπίστωσε καμία βελτίωση της υγείας της, δεν θορυβήθηκε και δεν κάλεσε την εφημερεύουσα ειδικευμένη και σαφώς πιο έμπειρη ιατρό, παραλείποντας επίσης να ενημερώσει για το ιατρικό περιστατικό την επόμενη εφημερεύουσα ειδικευόμενη ιατρό, αλλά έδωσε την εντολή στη νοσηλεύτρια να χορηγήσει δεύτερο ορό γλυκόζης».

Πηγή: goodnet.gr με πληροφορίες από espressonews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Εγκαινιάζεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης της Barbara Knight

Η Αίθουσα Τέχνης Match More σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης...

Ζάκυνθος: Το νησί καιγόταν αλλά αυτόι συνέχιζαν το γλέντι στο πανηγύρι

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα βίντεο στα social media...

«SOS Τροχαία Εγκλήματα»: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη

ΗΕλλάδα με 621 θανάτους το 2023 από τροχαία κατατάσσεται στην 26η θέση ανάμεσα...