13.8 C
Chania
Tuesday, January 7, 2025

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο με επερώτηση της «Ανυπόταχτης Κρήτης» το τι μέλλει γενέσθαι με τα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λόφο Καστέλι

Ημερομηνία:

Ερώτηση κατάθεσε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της «Ανυπόταχτης Κρήτης» κ. Γιώργος Πιαγκαλάκης για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera και στην απόφαση του Πολυτεχνείου Κρήτης για μετατροπή των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε ξενοδοχείο.

Στην ερώτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Η μεγάλη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια ( στο Πολυτεχνείο Κρήτης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών μειώνονται από 3,5 εκατομμύρια Ευρώ το 2010 σε 1,2 εκατομμύρια Ευρώ το 2017 ) θα έπρεπε να αποτελεί επαρκής  λόγος για να συγκροτηθεί ένα μέτωπο διεκδίκησης  αυξημένων δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση  και όχι διείσδυση του Πολυτεχνείου …στα άδυτα του real estate  υπό την καθοδήγηση πολιτικών οι οποίοι φέρουν τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι  στις δαπάνες για την εκπαίδευση είμαστε στην 27η θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ».

Σημειώνεται επίσης ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο Κρήτης στην μελέτη αποκατάστασης της Ιερατικής Σχολής Κρήτης στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων και τίθεται το ερώτημα «γιατί δεν έγινε κάτι αντίστοιχο με τα κτίρια στο λόφο Καστέλι;»:

«Έχει την πρόθεση η Περιφέρεια να συνεργαστεί με το Πολυτεχνείο – το έχει προτείνει;  Τι διατίθεται να κάνει προκειμένου ν’ αποτραπεί η «ξενοδοχοποίηση» των κτιρίων και για την εξασφάλιση της δημόσιας χρήσης τους ; Θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από την Περιφέρεια στο άμεσο μέλλον;» καταλήγει στην επερώτησή της η «Ανυπόταχτη Κρήτη».

Όλο το κείμενο της επερώτησης έχει ως εξής:

Μετά την βίαιη εκκένωση της κατάληψης στο λόφο Καστέλι, κατ’ απαίτηση της εταιρίας  Belvedere προς Την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει ανοίξει έντονα στην τοπική κοινωνία το ζήτημα του τι μέλει γενέσθαι με τα ιστορικά κτίρια του Πολυτεχνείου και υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις ενάντια στην  επαπειλούμενη μετατροπή τους σε ξενοδοχείο. Οι μόνοι που εμμονικά υποστηρίζουν την «αξιοποίηση» είναι η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου και τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της πόλης είναι ενάντια στην «ξενοδοχοποίηση» των μνημείων στο λόφο Καστέλι κάτι που έχει φανεί τόσο από τις κινητοποιήσεις για το ζήτημα όσο και από τοποθετήσεις διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων.

Και έχουν απόλυτο δίκιο διότι :

– Ένα τμήμα δημόσιου χώρου στην παλιά πόλη των Χανίων τεράστιας αξίας  (απ’ όποια πλευρά κι αν το κοιτάξει κανείς ) παραχωρείται σε ιδιωτικά κεφάλαια κάτι το οποίο θα αποκλείει την πρόσβαση στους πολίτες και το ευρύ κοινό. Ότι κι αν λέει η διοίκηση του Πολυτεχνείου για ελεύθερη πρόσβαση τα σχέδια της προτεινόμενης επένδυσης από την ιστοσελίδα της εταιρίας Belvedere μάλλον προσιδιάζουν για «τουριστικό γκέτο πολυτελείας» παρά σαν χώρος ελεύθερης  πρόσβασης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην αρχική ανακοίνωση της Πρυτανείας στις 8-6-2017 (μετά την  ολοκλήρωση του διαγωνισμού μακρόχρονης μίσθωσης των κτιρίων της Μεραρχίας Κρητών, των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων στην Παλιά Πόλη των Χανίων) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ανάδοχος εταιρεία, σύμφωνα με τη δεσμευτική πρότασή της, αναλαμβάνει  να αναπλάσει την πλατεία στην οποία θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση του κοινού να δημιουργήσει χώρους αναψυχής εντός και εκτός των κτιρίων και να τους διαθέσει για κοινή χρήση . Στην ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου στις 17-9-2020 η ανάπλαση της πλατείας  για την πρόσβαση του κοινού  μετατρέπεται στο «Η μισθώτρια εταιρεία υποχρεούται να επιτρέπει σε συγκεκριμένους  χώρους  την πρόσβαση στο κοινό χωρίς αντίτιμο».

 

– Είναι αδιανόητο ο κατεξοχήν φορέας της γνώσης, της  επιστήμης και της έρευνας να βγάζει στο σφυρί, εμβληματικά κτίρια-σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης των Χανίων με ένα αντίτιμο περίπου 350 000 ευρώ το χρόνο  προκειμένου να ανταπεξέρθει στις υποχρεώσεις του ειδικά στο κομμάτι της φοιτητικής μέριμνας . Η μεγάλη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια ( στο Πολυτεχνείο Κρήτης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών μειώνονται από 3,5 εκατομμύρια Ευρώ το 2010 σε 1,2 εκατομμύρια Ευρώ το 2017 ) θα έπρεπε να αποτελεί επαρκής  λόγος για να συγκροτηθεί ένα μέτωπο διεκδίκησης  αυξημένων δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση  και όχι διείσδυση του Πολυτεχνείου …στα άδυτα του real estate  υπό την καθοδήγηση πολιτικών οι οποίοι φέρουν τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι  στις δαπάνες για την εκπαίδευση είμαστε στην 27η θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ.

ΑΛΛΑ ΚΤΙΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ

Άλλα κτίρια του Πολυτεχνείου όπως  το κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα έχει αποφασιστεί να γίνει Εκθετήριο Συλλογών Λαογραφίας και Εξέλιξης της Τεχνολογίας μαζί με ένα μικρό Συνεδριακό Κέντρο. Έχει ήδη εκπονηθεί και παρουσιαστεί δημόσια η Μουσειολογική Μελέτη, ενώ έχει υποβληθεί πρόταση προς την Περιφέρεια Κρήτης για χρηματοδότηση της Μελέτης Εφαρμογής.

Το Π.Κ. έχει συμβάλλει στην ανάληψη της μελέτης αποκατάστασης των Νεωρίων σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα στο έργο αυτό οι χρήσεις θα αποφασιστούν με διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού έχει το Πολυτεχνείο στην μελέτη αποκατάστασης της Ιερατικής Σχολής Κρήτης στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων.

Υπάρχει λοιπόν προηγούμενο συνεργασίας της Περιφέρειας με το Πολυτεχνείο Κρήτης για αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων στα Χανιά.

Γιατί δεν έγινε κάτι αντίστοιχο με τα κτίρια στο λόφο Καστέλι;

Έχει την πρόθεση η Περιφέρεια να συνεργαστεί με το Πολυτεχνείο – το έχει προτείνει;  Τι διατίθεται να κάνει προκειμένου ν’ αποτραπεί η «ξενοδοχοποίηση» των κτιρίων και για την εξασφάλιση της δημόσιας χρήσης τους ; Θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από την Περιφέρεια στο άμεσο μέλλον;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ