ΤΟΠΙΚΑ

Στο προσεχές διάστημα οι υπογραφές για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις σε τροχιά υλοποίησης αρχίζουν να μπαίνουν τα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) στον τομέα της φοιτητικής στέγασης.

Ακίνητα: Ιδιωτικές φοιτητικές εστίες «all inclusive»

Αν και η ανέγερση φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ για πέντε πανεπιστήμια (Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής) καθώς και η ανακαίνιση της υφιστάμενης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 700 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ωρίμανσης, το 2024 όλα δείχνουν ότι θα είναι η χρονιά που το πρώτο τέτοιο έργο θα εκκινήσει και κατασκευαστικά.

Ο λόγος για την ανάπτυξη των νέων φοιτητικών εστιών του πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ένα έργο ύψους 255 εκατ. ευρώ (206,6 εκατ. χωρίς ΦΠΑ).

Εκτιμάται ότι οι υπογραφές μεταξύ της αναθέτουσας αρχής, ήτοι του πανεπιστημίου Κρήτης και της αναδόχου εταιρείας, της Intrakat, που ήταν και η μόνη που είχε υποβάλει προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό, θα μπουν μέσα στο προσεχές διάστημα.

Μάλιστα η Intrakat πριν λίγες μέρες προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας «Ταλαία Εστία Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την Ανάπτυξη Φοιτητικών Εστιών Κρήτης με ΣΔΙΤ».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΓΕΜΗ, η νέα εταιρεία, με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, πρόεδρο και CEO τον Αλέξανδρο Εξάρχου και μοναδικό μέτοχο την Intrakat, έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των φοιτητικών εστιών του πανεπιστημίου Κρήτης με ΣΔΙΤ έναντι ανταλλάγματος, το οποίο συνίσταται στην Ενιαία Πληρωμή, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της Σύμβασης Σύμπραξης μετά των παραρτημάτων αυτής, που θα συναφθεί και θα υπογραφεί νόμιμα μεταξύ της αναθέτουσας αρχής, της εταιρείας και του ιδρυτή αυτής.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Ειδικότερα, στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις δύο πανεπιστημιουπόλεις, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν 3.000 νέες φοιτητικές κατοικίες στο Ηράκλειο (1.000 εστίες) και στο Ρέθυμνο (2.000 εστίες), καθώς και αμφιθέατρο στον Γάλλο Ρεθύμνου, χωρητικότητας 800 ατόμων, το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο.

Η διάρκεια του έργου είναι 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων οι πρώτοι 36 μήνες αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και οι υπόλοιποι στην περίοδο συντήρησης και λειτουργίας.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η κυβερνητική απόφαση για να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ οι φοιτητικές εστίες στην Κρήτη ελήφθη το 2019 με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που καταγράφονται στη στέγαση των σπουδαστών αφενός λόγω της έλλειψης υποδομών και αφετέρου εξαιτίας των απλησίαστων ενοικίων ελέω και των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το δυναμικό ντεμπούτο και η συνέχεια

Εκτός από τις φοιτητικές εστίες στην Κρήτη η Intrakat έχει αναδειχθεί προσωρινή ανάδοχος στο έργο φοιτητικών εστιών με ΣΔΙΤ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το έργο προϋπολογισμού 116 εκατ. ευρώ αφορά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της Βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών, καθώς και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών στη Λαμία.

Η ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη διαχείριση εγκαταστάσεων και τη συντήρηση των νέων φοιτητικών και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία για περίοδο 30 ετών.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι άλλες φοιτητικές εστίες

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες 4 ΣΔΙΤ που αφορούν φοιτητικές εστίες, πέντε εταιρίες: ΓΕΚ Τέρνα, Άβαξ, Intrakat, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος και ΤΕΚΑΛ διεκδικούν τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 87,8 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών στις πανεπιστημιουπόλεις Κοζάνης (350 κλινών), Φλώρινας (150 κλινών), Καστοριάς (150 κλινών) και Πτολεμαΐδας (100 κλινών) καθώς και την κατασκευή του νέου πολυδύναμου συνεδριακού κέντρου στη νέα πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη. Στο έργο εντάσσεται η χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση καθώς και οι υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας των νέων δομών.

Στον ανταγωνιστικό διάλογο βρίσκεται το έργο για τις φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές, ερευνητικές λοιπές υποδομές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προϋπολογισμού 105,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο αρχικό στάδιο (προετοιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας) βρίσκεται το αντίστοιχο έργο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνολικού κόστους επένδυσης 64,2 εκατ. ευρώ.

Περίπου στην ίδια κατάσταση (προετοιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας) βρίσκεται και το έργο για την ολική ανακαίνιση της παλιάς φοιτητικής εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου κόστους 37,1 εκατ. ευρώ.

ot.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Διευρύνει το προβάδισμά της η γαλλική ακροδεξιά καθώς πέφτει αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας διεύρυνε το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση που…

2 hours ago

Νέα προειδοποίηση Κ. Μητσοτάκη στα Σκόπια: Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους

Σε νέα σαφή προειδοποίηση στη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε θέμα…

3 hours ago

Σύγχυση με «χαμένο» κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών – Απαντήσεις ζητούν τα κόμματα

Εντολή προς στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πιερίας και Λάρισας, ώστε να μεταφερθεί ένα κοντέινερ της εμπορικής…

3 hours ago

Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών ΒΑΠΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει με τους πυλώνες υψηλής τάσης, τις ανεμογεννήτριες και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ;

Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Περιφέρειας αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια…

3 hours ago

Τους εκθέτει όλους ο Ξαρχάκος – Ακυρώνει τη συναυλία στο Αρκάδι με χορηγό την ΤΕΡΝΑ

Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη πέτυχε το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ. Η πρόσφατη…

4 hours ago

Αγωνιστικη Συνεργασια Εμπόρων Χανίων: Μονόδρομος η αγωνία για την επιβίωση των μικρών εμπόρων

"Χρειάζεται συλλογικά να διεκδικήσουμε την πλήρη κατάργηση του νόμου για την φορολόγηση όσο και την…

4 hours ago

This website uses cookies.