19.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Στο «σημείο μηδέν» οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου – Τρίτος χειμώνας στους οικίσκους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Ημερομηνία:

Της Μαρίας Αγαπάκη

Δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι και η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται στο σημείο μηδέν με τους τοπικούς φορείς να επιμένουν στην απλοποίηση των διαδικασιών από το κεντρικό κράτος ώστε να προχωρήσουν πιο σύντομα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι ζουν “επάνω” σε μία υγειονομική “βόμβα” καθώς ο αμίαντος, που υπάρχει σε πάρα πολλά κτήρια της περιοχής από στέγες, καμινάδες κτλ, αποτελεί κίνδυνο θάνατο για όλους.

Επίσης η “θηλιά” στο λαιμό των σεισμόπληκτων ολοένα και στενεύει με το χρόνο να γίνεται ιδιαίτερα πιεστικός αφού μέχρι στιγμής έχουν καταχωρηθεί 18 κατασχετήρια στην περιφέρεια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

«Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας επίκεινται και άλλες επιδόσεις κατασχετηρίων σε συμπολίτες μας, ενώ ήδη έχουν οριστεί και ημερομηνίες πλειστηριασμών», τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα» και ζητούν να δοθεί παράταση στους πλειστηριασμούς.

Καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί θυμίζει η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, αφού το ποσοστό μείωσης του πληθυσμού στα χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι κινείται πάνω από το 60%.

Πιστώθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς- Δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν ήδη πιστωθεί στο λογαριασμό των δικαιούχων 66 εκατομμύρια ευρώ. Και κάπου εδώ ξεκινά ο παραλογισμός της γραφειοκρατίας καθώς μόνο οι 29 δικαιούχοι -από τους συνολικά 8.000- των οποίων οι φάκελοι έχουν ήδη ελεγχθεί μπορούν να προχωρήσουν σε εκταμίευση των χρημάτωνΟι υπόλοιποι “βλέπουν” την πίστωση στο λογαριασμό τους ωστόσο δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκταμίευση των χρημάτων όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο έλεγχος του φακέλου τους.

Σημειώνεται ότι ένας υπάλληλος χρειάζεται 368 ημέρες για να ελέγξει πλήρως έναν φάκελο, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα» κ. Μάρκος Κοκολάκης. Το ποσοστό των φακέλων που έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα είναι 1,28% αλλά αν προσθέσουμε και τους φακέλους που προβλέπεται να κατατεθούν το ποσοστό είναι 0,0036%. Με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν πάνω από 150 χρόνια για να ελεγχθούν όλοι οι φάκελοι των σεισμόπληκτων!

Με το πάτημα λοιπόν ενός και μόνο κουμπιού, μέσα από την απλοποίηση της διαδικασίας, αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν τα χρήματα τους που αυτό συνεπάγεται:

  • Ρευστότητα στην αγορά
  • Άρση της επικινδυνότητας
  • Άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας

«Χρειάζεται να σκύψει η κυβέρνηση πάνω από το πρόβλημα της περιοχής μας. Η λύση είναι να σταματήσει η απαξίωση και να ασχοληθούν με τα φλέγοντα ζητήματα του Αρκαλοχωρίου» δήλωσε ο κ. Μάρκος Κοκολάκης.

kokolakis

Μετρούν ακόμα τις πληγές τους

Παράλληλα, 600 άτομα μένουν ακόμα σε οικίσκους ενώ 3.500 επιπλέον δεν κατοικούν στα σπίτια τους καθώς έχουν κριθεί ως «κόκκινα» ή «μη κατοικίσιμα». Οι δημότες στο δήμο Μινώα Πεδιάδος ετοιμάζονται να περάσουν τον τρίτο χειμώνα τους μέσα στους μεταλλικούς οικίσκους, στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

«Το Αρκαλοχώρι δύο χρόνια μετά εξακολουθεί να μετρά τις πληγές του χωρίς να έχουμε καμία ελπίδα για το αύριο. Επίσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υγείας καθώς τα κόκκινα σπίτια, που δεν κατοικούνται, έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης. Υπάρχουν άνθρωποι στο Αρχοντικό που το καλοκαίρι μένουν μέσα σε κόκκινα σπίτια και το χειμώνα πάνε στα παιδιά τους» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Εκκρεμούν 5.000 φάκελοι!

«Στο Αρκαλοχώρι χρειάζεται να γίνει μία γενικότερη ανασυγκρότηση μίας τόσο κατεστραμμένης περιοχής αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά δύο χρόνια μετά» ανέφερε ο Άρης Τσεκούρας, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και μέλος της Επιτροπής Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης του Αρκαλοχωρίου.

Ειδικότερα και σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι σήμερα:

  • Έχουν κατατεθεί 2.254 φάκελοι
  • Εκκρεμούν 5.000 καταθέσεις φακέλων επιπλέον
  • Μόλις 29 άδειες έχουν εκδοθεί
  • 10 είναι έτοιμες προς έκδοση
  • 662 είναι πρωτόκολλα κατεδάφισης αλλά:
  • Έχουν γίνει μόνο 96 κατεδαφίσεις
  • Η πληρότητα στα έγγραφα από τους φακέλους που έχουν κατατεθεί είναι 957
  • Έχουν εκδοθεί 930 πρωτόκολλα ελλείψεων σε φακέλους
  • Οι υπόλοιποι 367 φάκελοι δεν έχουν καν ελεγχθεί

«Βρισκόμαστε πάρα πολύ πίσω και στο κομμάτι των κατεδαφίσεων. Ανάμεσα στα καταδαφιστέα υπάρχουν κτήρια που έχουν κριθεί “κόκκινα” και άλλα για τα οποία κρίνεται ότι το κόστος επισκευής είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το κόστος κατεδάφισης (κρίνονται ως “ασύμφορα”)» εξηγεί ο κ. Κοκολάκης.

Πώς θα γίνει απλοποίηση των διαδικασιών

Η πιο βασική πρόταση είναι για την απλοποίηση των διαδικασιών η οποία είναι έτοιμη προς νομοθετική ρύθμιση είναι η εξής: τα κτήρια που έχουν εκδοθεί “πράσινα” με ζημιές και απαιτούν αποκατάσταση να μην εντάσσονται στο σύστημα της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. αλλά μέσω μίας διαδικασίας από το e-Άδειες ένας ιδιώτης μηχανικός να εκδίδει για τις άδειες μικρής κλίμακας μία άδεια σεισμόπληκτου κτηρίου.

«Αυτή η διαδικασία κοστίζει πολύ λιγότερο στο κράτος και επιταχύνει τις διαδικασίες. Μπορεί πολύ σύντομα με προϋπολογισμό της τάξης των 30- 35 εκατ. ευρώ, από τα 66 εκατομμύρια που έχουν ήδη κατατεθεί σε λογαριασμούς και δεν έχουν αξιοποιηθεί, να αποκαταστήσει άμεσα τουλάχιστον 4.000 κτήρια μέσα σε λίγους μήνες σε όλο το δήμο Μινώα Πεδιάδος» αναλύει ο κ. Άρης Τσεκούρας.

Ο ίδιος καλεί να φανταστούμε πόσο μεγάλη πνοή θα φέρει ξανά στον τόπο η αποκατάσταση 4.000 κτηρίων, που είναι τα μισά κτήρια από όσα αναμένεται να αποκατασταθούν.

«Οι προτάσεις αυτές όμως δεν έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει τη γραφειοκρατία. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι πιο γρήγορες, πιο άμεσες και πιο ουσιαστικές» σημειώνει ο ίδιος.

Τα οφέλη από την απλοποίηση της διαδικασίας για τις αποζημιώσεις

Οι σεισμόπληκτοι υπογραμμίζουν ότι δεν κοστίζει απολύτως τίποτα στο κράτος η απλοποίηση της διαδικασίας για τις αποζημιώσεις απεναντίας παρέχει πολλαπλά οφέλη στους ίδιους, όπως:

  • Το 80% των προβλημάτων θα λυθούν με απλοποίηση της διαδικασίας.
  • Άμεση αποκατάσταση περίπου 6.000 περιπτώσεων.
  • Αποσυμφόρηση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.).
  • Αποφυγή της γραφειοκρατίας.
  • Αποφυγή της περαιτέρω διάβρωσης καθώς συν τω χρόνω πολλαπλασιάζεται η διάβρωση των κτηρίων. Εάν όμως επισκευάσουμε μόνοι μας τα σπίτια μας χάνουμε την αποζημίωση.
  • Μείωση από τις εστίες μόλυνσης.

synenteyxi typou

Αυτό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής

Από την πλευρά του ο Στέλιος Κανάκης, εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητήριου και Μέλος της Επιτροπής για το master plan ανασυγκρότησης της περιοχής ο οποίος μάλιστα έλκει την καταγωγή του από χωριό του δήμου τονίζει ότι: «Το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί τα χωριά είναι τέτοιο που δεν θα είχε συμβεί ούτε με βομβαρδισμό της περιοχής δε θα συνέβαινε».

Το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Προγράμματα της ΔΥΠΑ για ανέργους, να στηριχθούν επιχειρήσεις για να προσλάβουν άτομα.
  • Προγράμματα ΕΣΠΑ με αυξημένη χρηματοδότηση ώστε η περιοχή να ανακάμψει οικονομικά.
  • Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρόγραμμα για την περιοχή της απολιγνιτοποίησης στο οποίο στηρίζονται υφιστάμενες και νεοσύστατες επιχειρήσεις με αυξημένη χρηματοδότηση 70%. Αυτό δεν έχει προβλεφθεί για το Αρκαλοχώρι.
  • Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ζητάμε αυξημένη προτεραιοποίηση και μοριοδότηση.
  • Αναπτυξιακός νόμος: Ζητήσαμε προτεραιοποίηση και αυξημένη χρηματοδότηση. Μπήκε στο ΦΕΚ αλλά δεν υλοποιήθηκε.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν συγκροτημένες προτάσεις που θα δώσουν ώθηση στην περιοχή να επιστρέψει στην κανονικότητα και δεν έχουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος, σύμφωνα με τους σεισμόπληκτους.

Τα κονδύλια και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Αλληλεγγύης, υπάρχουν όμως η ολιγωρία και η γραφειοκρατία αποτελούν τροχοπέδη στην ανασυγκρότηση της περιοχής. Ο τρίτος χειμώνας στους οικίσκους προβλέπεται βαρύς και δύσκολος.

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ