Τα χρόνια περνούν όμως το πορτοκάλι στο Σκινέ παραμένει σημείο αναφοράς. Η “Γιορτή Πορτοκαλιού” έχει ιστορία δεκαετιών και τα τελευταία χρόνια έχει αναβιώσει. Και φέτος στο Σκινέ γιορτάζουν.
Την Πέμπτη 16 Αυγούστου καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στη Γιορτή τους, να χορέψουν με τη μουσική του Νίκου και του Γιώργου Στρατάκη στον χώρο εκδηλώσεων της περιηγητικής λέσχης του Σκινέ. Εκεί, θα βρίσκεται και ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων του Γιάννη Αγιασμενάκη.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ψυχαγωγικά παιχνίδια μιάς άλλης εποχής, έκθεση τοπικών προϊόντων και καλλιτεχνικών δημιουργιών ενώ η είσοδος με πλήρες μενού είναι 12 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά
Σκινές Χανίων – Ένα μαρτυρικό χωριό
Ως «μαρτυρικά χωριά και πόλεις» χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα, χωριά ή πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες ανθρώπινες απώλειες ή/και εκτεταμένες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων.
Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με προεδρικό διάταγμα. Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί καταστροφές την περίοδο της Κατοχής (1941-1944). Στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί σήμερα επισήμως 104 πόλεις και χωριά ως μαρτυρικά, εκ των οποίων 36 (περισσότερα από το 1/3) βρίσκονται στην Κρήτη.
Ο Σκινές αναγνωρίστηκε ως Μαρτυρικό Χωριό με το υπ’ αριθμ. 40/4 Φεβρουαρίου 2004, Προεδρικό Διάταγμα.
Με την κάθοδό του στην Κρήτη, στο τέλος της Μάχης, ο διοικητής των αλεξιπτωτιστών, αντιπτέραρχος Στιούντεντ, δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε, την πανωλεθρία της 7ης Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών. Διέταξε εις αντίποινα συλλήψεις στις 2 Ιουνίου 1941 και εκτελέσεις πολιτών χωρίς διαδικασίες στις περιοχές όπου διεξήχθησαν οι μάχες. Θύματα 42 Αλικανιώτες που, αφού τους έβαλαν και άνοιξαν τον ομαδικό τάφο τους μπροστά στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, τους εκτέλεσαν.
Ο κύκλος του αίματος δεν έκλεισε όμως εκεί. Ο αντικαταστάτης του Στιούντεντ, στρατηγός Αντρέ, που τον διαδέχθηκε στις 7 Ιουλίου 1941, εκτελώντας διαταγές του Χίτλερ, μεθόδευσε τον τρίτο κύκλο της εκτελέσεως στην περιοχή του Δήμου Μουσούρων, την 1η Αυγούστου 1941. Θύματα 118 αθώοι πολίτες. Εκτελέστηκαν στον Κερίτη, νότια της ομώνυμης γέφυρας, εκτός από αυτούς που εκτέλεσαν στα χωριά τους, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.
Στον Σκινέ, η εκδίκησή τους δεν περιορίστηκε μόνο στις εκτελέσεις. Έκαψαν τα σπίτια του χωριού και στη συνέχεια, στις 7 Αυγούστου, τα ανατίναξαν και εξόρισαν τα γυναικόπαιδα, δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία και τα προϊόντα του χωριού».
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…
Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…
Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…
Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…
Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…
Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…
This website uses cookies.