Να ξελαφρώσουν από τα χρέη και την πίεση που έχει ασκήσει η πανδημία του κορωνοϊού επιχειρούν, σχεδόν μαζικά, ξενοδόχοι είτε μικρών είτε μεγάλων μονάδων του νησιού και μάλιστα σε τιμές που τίποτα δεν θυμίζουν τα προηγούμενα χρόνια. Οι αγγελίες σε σχετικές ιστοσελίδες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, με την αύξηση στις πωλήσεις αυτές, να έχει ξεπεράσει το 25 έως και το 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Την ίδια ώρα τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σε ότι αφορά τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, μπορεί να μη δίνουν μια αρνητική εικόνα, ωστόσο η πραγματικότητα όπως φαίνεται είναι πολύ διαφορετική. Επαγγελματίες διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, μόνο για να αποκομίσουν τα οφέλη στα οποία περιλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις, αφού κατά τα άλλα η αγορά για πολλούς κλάδους είναι από υποτονική έως νεκρή.
Ακόμη και πωλητήρια βάζουν στα ξενοδοχεία τους για να περισώσουν ότι μπορούν οι ξενοδόχοι της Κρήτης, που με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού και μετά από ένα καλοκαίρι που η τουριστική κίνηση και τα μέτρα επέβαλαν σε ένα μεγάλο μέρος τους τα ξενοδοχεία να μην ανοίξουν, η πίεση αποδείχθηκε ότι λειτούργησε πιεστικά ως προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι αγγελίες στο διαδίκτυο αναρτούνται κατά δεκάδες. Στο Ηράκλειο το τελευταίο έτος σε μία μόνο ιστοσελίδα ήταν 93 και από αυτές μόνο το τελευταίο τρίμηνο 56. Στα Χανιά από τις 46 αγγελίες του τελευταίου χρόνου οι 30 ήταν τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβρη, ενώ και στο Ρέθυμνο από τις 67 αγγελίες, οι 38 ήταν αναρτήσεις του τελευταίου τριμήνου. Στο Λασίθι οι αγγελίες για πώληση ξενοδοχείων, φτάνουν σε μία μόνο ιστοσελίδα τις 74 εκ των οποίων οι 43 είναι του τελευταίου τριμήνου.
Οι ιδιοκτήτες μικρών και μεγαλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων επιχειρούν να ξαλαφρώσουν πουλώντας όσο όσο τα ξενοδοχεία τους, καθώς οι τιμές είναι συρρικνωμένες σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον όπως μαρτυρούν τα στοιχεία.
Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στην ζήτηση ακινήτων και δη εκείνων που διατίθενται στην ξένη αγορά και αφορούν παραθεριστικές κατοικίες. Μια μόδα των τελευταίων χρόνων που απευθυνόταν σε μεσαία και υψηλά βαλάντια του εξωτερικού που επένδυαν σε παραθεριστικές κατοικίες στην Κρήτη, και που καταβαραθρώθηκε και αυτή υπό την πίεση της πανδημίας.
Ανακόλουθα της πίεσης που ασκείται, δείχνουν, με την πρώτη ανάγνωση, τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τις νέες εγγραφές αλλά και τα λουκέτα από το Μάρτιο μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το διάστημα αυτό στο Μητρώο υπήρξαν 569 νέες εγγραφές και λουκέτο έβαλαν 282 επιχειρήσεις, την ώρα που το 2019 το ίδιο διάστημα οι νέες εγγραφές είχαν φτάσει τις 713 και λουκέτο είχε μπει σε 556. Πέραν την πρώτης ανάγνωσης που θα μπορούν ένα δώσει στη φετινή χρονιά θετικό πρόσημο, η δεύτερη ανάγνωση είναι απογοητευτική, καθώς η διατήρηση επιχειρήσεων όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν σημαίνει ανάπτυξη αλλά επιλογή επαγγελματιών να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους απλά για να απολαμβάνουν τα όποια οφέλη σε φορολογικό επίπεδο, κάνοντας μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθούν εντός της αγοράς.
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.