Την αλλαγή του τρόπου λιμενικής διακυβέρνησης, με την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Βόλος, Ηράκλειο, Πάτρα, Ελευσίνα, Λαύριο, Ραφήνα) μέσα στο 2020, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε ειδική εκδήλωση της Ένωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιεροπλοίων Ναυτιλίας.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στη χώρα μας διαχρονικά υπάρχουν διάφορα επίπεδα λιμενικής διακυβέρνησης, (οργανισμοί λιμένος, δημοτικά λιμενικά ταμεία, κρατικά λιμενικά ταμεία) και στο υπουργείο Ναυτιλίας μελετάμε την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους διότι έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι αποδεκτό και επίσης δεν έχουμε αξιοποιήσει τις δυνατότητες του κάθε λιμανιού ξεχωριστά», ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι πέρα από τα μεγάλα λιμάνια υπάρχουν πολλά δημοτικά η κρατικά λιμενικά ταμεία που δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του τομέα της κρουαζιέρας.
Επίσης, είπε ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινήσουν οι διεθνείς διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας που σαφώς περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες της κρουαζιέρας.
«Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και για τα δέκα μεγάλα λιμάνια και έχει γίνει ήδη μία πρώτη παρουσίαση από το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τους όρους βιωσιμότητας και αξιοποίησης τους και ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει θα προχωρήσουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς μέσα στο 2020», δήλωσε.
Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι μέσα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ εγκρίθηκε το νέο αναθεωρημένο master plan για το λιμάνι του Πειραιά που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο.
«Συνολικά 620 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στις επενδύσεις στο πρώτο λιμάνι της χώρας κάτι που σαφώς θα αναβαθμίσει σημαντικά τον τομέα της κρουζιέρας», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι ανάπτυξη του home porting για τα περισσότερα λιμάνια.
«Ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι εξωστρεφής και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την επαναλειτουργία της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας» τόνισε και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να δημιουργηθεί μία εθνική στρατηγική για τον κλάδο, στον οποίο δημιουργώντας ένα πλαίσιο θα ενσωματώσει όλα τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, της χωροταξίας, του περιβάλλοντος και των υποδομών, ώστε απλά και πραγματικά να επιλύονται ζητήματα που αφορούν τους επισκέπτες κρουαζιέρας αλλά και βεβαίως των τοπικών κοινωνιών».
Τόνισε, ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας ήδη λειτουργούν τέσσερις θεματικές επιτροπές που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, την εμπορική πολιτική, τις υποστηρικτικές υπηρεσίες αλλά και τη διεθνή ναυτιλιακή πολιτική, προκειμένου ο κλάδος της κρουαζιέρας να μπορεί να αναπτύσσεται και να λαμβάνει τα μηνύματα του διεθνούς περιβάλλοντος πάρα πολύ γρήγορα.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είπε επίσης ότι «η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μία νέα φάση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης αποκατάστασης της μεσαίας τάξης, στήριξης των επενδύσεων και είναι κάτι που αναγνωρίζεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα».
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
Εικόνες ντροπής εκτιλύχθηκαν σε ματς της ιταλικής Serie B καθώς μερίδα οπαδών της Γιούβε Στάμπια, πανηγύρισαν με…
This website uses cookies.