Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Στο σφυρί 7.000 ακίνητα πέραν της πρώτης κατοικίας

Σε πλειστηριασμό αναμένεται να βγουν περίπου 7000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση, πέραν της κύριας κατοικίας από τις αρχές του 2014 βάσει των ρυθμίσεων για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Τα ακίνητα αυτά είχαν κατασχεθεί έως το 2008. Στόχος των νέων ρυθμίσεων, σύμφωνα με το Μαξίμου, είναι η προστασία των κοινωνικά αδυνάτων και όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τα τραπεζικά τους δάνεια.

Οι αλλαγές που έρχονται, σύμφωνα με το «Έθνος», είναι οι εξής:

– Από τον Ιανουάριο του 2014 μπαίνει τέλος στην οριζόντια απαγόρευση πλειστηριασμών για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Έτσι, εκτιμάται ότι θα εντοπισθούν οι δανειολήπτες, οι οποίοι, αν και έχουν 3 ή 4 ακίνητα και υψηλά εισοδήματα, δεν πληρώνουν καλυπτόμενοι από την απαγόρευση.

Στο μικροσκόπιο μπαίνει και η διάταξη με την οποία προστατεύεται η πρώτη ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή, αν δηλαδή είναι τράπεζα ή ιδιώτης. Προϋπόθεση προστασίας είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

– Ένα άλλο κριτήριο που μελετάται είναι και το ύψος του δανείου. Διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί όποιος για παράδειγμα χρωστά το 80% του δανείου του και αλλιώς κάποιος που έχει αποπληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό.

– Επίσης εξετάζεται να θεσπιστεί πενταετής προστασία της κύριας κατοικίας. Έτσι, θα γίνει η αρχή για να βγουν στο «σφυρί» περίπου 25.000 ακίνητα που είχαν κατασχεθεί μέχρι το 2008 και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς, αλλά πάγωσαν με το τότε νομικό καθεστώς.

Επίσης, θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ανέργων και των πολυτέκνων, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα θεσπιστεί ο όρος του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» και με βάση αυτούς θα γίνονται οι ρυθμίσεις δανείων ώστε να διευκολυνθούν όσοι αποδεδειγμένα δε μπορούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων τους.

"google ad"

AddThis Website Tools
Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πατέρας θύματος των Τεμπών: «Η στάση του εθνικού μας βλάκα που ονομάζεται Άδωνις Γεωργιάδης με έκανε να αλλάξω ρότα»Πατέρας θύματος των Τεμπών: «Η στάση του εθνικού μας βλάκα που ονομάζεται Άδωνις Γεωργιάδης με έκανε να αλλάξω ρότα»

Πατέρας θύματος των Τεμπών: «Η στάση του εθνικού μας βλάκα που ονομάζεται Άδωνις Γεωργιάδης με έκανε να αλλάξω ρότα»

Ο Χρήστος Χούπας, πατέρας της Ελπίδας που σκοτώθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών, μίλησε στην εκπομπή του MEGA «Buongiorno» και…

11 minutes ago
Επιχειρήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν εργαζόμενους από το να πάνε στη διαδήλωση των Τεμπών ζητώντας υπεύθυνη δήλωσηΕπιχειρήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν εργαζόμενους από το να πάνε στη διαδήλωση των Τεμπών ζητώντας υπεύθυνη δήλωση

Επιχειρήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν εργαζόμενους από το να πάνε στη διαδήλωση των Τεμπών ζητώντας υπεύθυνη δήλωση

Εντύπωση προκαλεί η στάση επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη απέναντι στους εργαζόμενους που θέλουν να δώσουν το…

12 minutes ago
Θλίψη στον Ναυτικό Όμιλο Χανίων – Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης ΛεβεντάκηςΘλίψη στον Ναυτικό Όμιλο Χανίων – Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Λεβεντάκης

Θλίψη στον Ναυτικό Όμιλο Χανίων – Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Λεβεντάκης

Βαρύ πένθος στον Ναυτικό Όμιλο Χανίων προκάλεσε η απώλεια του Γιάννη Λεβεντάκη, ο οποίος υπηρέτησε…

15 minutes ago

Τέμπη: «Δεν είχε αίμα – Η ζημιά έγινε από το ωστικό κύμα» – Συγκλονίζει η μητέρα του Γεράσιμου

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας,…

16 minutes ago

Νετανιάχου: «Ο Μερτς με κάλεσε στη Γερμανία» – Θα παραβιάσει ο νέος καγκελάριος την απόφαση του ΔΠΔ;

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε με τον Φρίντριχ Μερτς χθες το βράδυ και τον συνεχάρη για τη νίκη του…

25 minutes ago

Κρήτη – ελαιόλαδο: Αγωνία στους παραγωγούς για την τιμή – Θέλουν αλλά δεν “κόβουν”

Τίποτα απολύτως δεν κινείται αυτήν την περίοδο στην αγορά του ελαιολάδου και η κατάσταση είναι δραματική γα…

41 minutes ago