Την πλάτη φαίνεται να γυρίζουν οι Έλληνες στην πολιτική και τα κόμματα.
Σύμφωνα με στοιχεία από ερευνητικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 που υλοποιεί η QED από το 2009 και τα οποία παρουσιάζει η Καθημερινή, σε δείγμα 23.933 ατόμων, 18-65 ετών, το ποσοστό όσων δεν νιώθουν κοντά σε κανένα κόμμα αγγίζει το 34%.
Η αποστροφή για την πολιτική σύμφωνα με τους αριθμούς ξεκίνησε την περίοδο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (2010-2011), με όσους νιώθουν μακριά από τα κόμματα να φτάνουν το 47% τον Ιούνιο του 2011, ποσοστό που σταδιακά μειώθηκε προς το τέλος της διακυβέρνησης της ΝΔ κι ενόψει ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2014 σε 28%. Το ενδιαφέρον για την πολιτική κορυφώθηκε με την αλλαγή της κυβέρνησης και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη τον Μάρτιο του 2015, όπου μόλις το 23% δήλωνε έλλειψη ενδιαφέροντος για την πολιτική, για να περιοριστεί εκ νέου μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, φτάνοντας στο 34%.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι, ενώ την περίοδο 2010-2012, από τα κόμματα απομακρύνθηκαν κατά κύριο λόγο οι ηλικίες από 30-64 ετών, η σημερινή αποστασιοποίηση δεν έχει ηλικιακό πρόσημο.
Ταυτόχρονα, η έρευνα καταγράφει και κρίση όσον αφορά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κοινοβούλιο που είχε φτάσει στο 27% τον Μάρτιο του 2015, τον Νοέμβριο του 2015 έπεσε στο 6%.
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…
This website uses cookies.