Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ η ένταξη των πρώτων επενδυτικών σχεδιασμών, στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων, γνωστές πλέον ως Fast Track.
Μεγάλο μερίδιο καταλαμβάνουν επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ιδιαίτερη έμφαση την Κρήτη.
Συγκεκριμένα αναφέρονται οι παρακάτω επενδυτικές προτάσεις:
- Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ.Ε. Ιτάνου του Δήμου Σητείας του Νομού Λασιθίου Κρήτης ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.», στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του Ν. 3894/2010 ως ισχύει
- Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10MW, στην Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP», στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του Ν. 3894/2010, όπως ισχύει
- Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.», στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του Ν. 3894/2010 ως ισχύει
Οι συγκεκριμένες επενδύσεις έχουν λάβει τις απαιτούμενες από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) άδειες παραγωγής από τις 30/3/2011, 9/11/2011 και 14/3/2011 αντίστοιχα.
Μέχρι σήμερα δεν είχαν κατατεθεί η αντίστοιχες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παρότι δινόταν η δυνατότητα από τον Νόμο. Προκύπτει λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις είχαν ως στόχο την ένταξη τους στις διαδικασίες Fast Track και μόνο.
Το χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι ότι την προώθηση της αδειοδοτικής διαδικασίας αναλαμβάνει η εταιρία Ελληνικού Δημοσίου Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε. γνωστή πλέον ως Invest in Greece S.A., η οποία θέτει ουσιαστικά όρους και προϋποθέσεις, με μόνο στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή των ενταγμένων επενδύσεων.
Τη στιγμή λοιπόν που στην Κρήτη έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το ενεργειακό, 2152 MW επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ προωθούνται άμεσα και με διαδικασίες πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα γρήγορες.
Το ενεργειακό για το οποίο έχουν σπαταληθεί τόνοι μελάνης, έχουν χαθεί άπειρες ώρες διαβουλεύσεων μεταξύ επενδυτών, περιφέρειας, δήμων, τοπικών φορέων και απλών κατοίκων. Όλα αυτά κάθε φορά που τίθεται στην κρίση του κοινού ο οποιοσδήποτε επενδυτικός σχεδιασμός από τον οποιονδήποτε.
Άραγε τι θα γίνει τώρα με:
- Τη Μελέτη του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ που εκπονεί το Πολυτεχνείο Κρήτης τη στιγμή που πολλές από τις συστοιχίες αιολικών σταθμών που προωθούνται αναφέρονται σε απαγορευμένες ζώνες;
- Τις επενδύσεις που ήδη αδειοδοτούνται σε επίπεδο Κρήτης και πως αυτές θα κριθούν από τις υπηρεσίες μη γνωρίζοντας τελικώς πια θα προωθηθεί πρώτη και που;
- Τις αδειοδοτήσεις από την ΡΑΕ. Θα συνεχιστεί η αδειοδότηση έργων;
- Την διατύπωση γνώμης τόσο από τοπικούς φορείς, όσο και από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση που αφορούν χρονοβόρες διαδικασίες; Και τελικώς τι ισχύ θα έχουν.
- Την πολυδιαφημιζόμενη αίτηση της Παγκρήτια Ανανεώσιμες όπου πολλοί Κρητικοί είχαν φιλοδοξίες για την συμμετοχή τους στο λαϊκής βάσης σχήμα;
- Το υποθαλάσσιο καλώδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και ποιος τελικά θα συμμετέχει σε αυτό; Ποιός θα το κατασκευάσει; Ποιός θα το λειτουργεί; αν το υποθαλάσσιο καλώδιο κατασκευαστεί ΚΑΙ λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΑΔΜΗΕ πρώην ΔΕΣΜΗΕ γιατί τα 2000MW να μην μπουν σε μια διαδικασία διαγωνιστική ώστε να μπορούν και κρητικοί επενδυτές και όποιος άλλος επενδυτής πληροί συγκεκριμένα κριτήρια (Περιβαλλοντικά, οικονομικά κλπ) μιας διάφανης διαγωνιστικής διαδικασίας να μπορεί να επενδύει στις ΑΠΕ.
Πρέπει δηλαδή να θεωρούμε βέβαιη τη συμμετοχή των 2152 MW στο ενεργειακό μείγμα της Κρήτης και οποιαδήποτε συζήτηση πλέον να γίνετε με αυτό το δεδομένο?
"google ad"
Αγώνας της Κρήτης Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.