23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Κίνας –Μετά τις ΗΠΑ στρατιωτική παρουσία και της Κίνας στα Χανιά (ΚΕΝΑΠ);

Ημερομηνία:

«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε από τη Ρόδο ο πρόεδρος της Κίνας. «Στρατηγική» χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας και Κίνας ο Αντώνης Σαμαράς.

«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας- Ελλάδας» επισήμανε ο pρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο κάστρο των Ιπποτών στο νησί της Ρόδου, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

«Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν μία φυσική φιλία και φυσικά πολύ στενά συναισθήματα μεταξύ τους. Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα» τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της ασιατικής χώρας, χαρακτηρίζοντας άριστες τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

Μετά την συνάντηση στο Κάστρο των Ιπποτών ο Πρόεδρος της Κίνας ξεναγήθηκε από τον πρωθυπουργό στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Αιγαίου που βρίσκεται στην οδό Ιπποτών, ενώ κατά την έξοδό του επευφημήθηκε από ομάδα Κινέζων που βρίσκονται και εργάζονται στη Ρόδο.

«Στρατηγική» χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας και Κίνας ο Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας την πίστη του πως «η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς, όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη «βαθιά» φιλία μεταξύ των δύο λαών, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις δυνατότητες που δίνει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας για την παροχή χρήσιμων υπηρεσιών υποστήριξης, συντήρησης και επισκευών και στα κινεζικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή.

«Παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές ανεφοδιασμού, συντηρήσεων και επισκευών για τις μονάδες Ναυτικού της δικής σας χώρας. Υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία, παραδείγματος χάρη, κοινές περιπολίες των πολεμικών πλοίων. Και ένα άλλο παράδειγμα, στον τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας, όπου τα συμφέροντα των δύο λαών μας ταυτίζονται», σχολίασε.

ΓΕΕΘΑ: Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας

Την ενίσχυση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο στρατιωτικό τομέα συμφώνησαν Κίνα και Ελλάδα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχαν στο Πεκίνο οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στις συνομιλίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, στρατηγό FanChanglong και με τον ομόλογό του, στρατηγό FangFenghui έγινε θετικά δεκτή η ελληνική πρόταση για παροχή ναυτικών διευκολύνσεων σε κινεζικά πλοία που ενεργούν στη Μεσόγειο.

Επίσης επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κινέζικης πλευράς για διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων εντός του 2014.

Ειδικότερα από τη συνάντηση των δύο ανδρών προέκυψαν τα εξής:

Έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για αποστολή Κινέζων παρατηρητών στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), με σκοπό τη συνεργασία στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών.

Και Κινέζοι στο νατοϊκό ΚΕΝΑΠ στη Σούδα

Η Κίνα αντιμετωπίζει θετικά τη συμμετοχή Κινέζων στρατιωτικών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

Συμφωνήθηκε η τοποθέτηση Κινέζων καθηγητών στη στρατιωτική σχολή ξένων γλωσσών, που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο της Κίνας λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Η Κίνα αντιμετώπισε θετικά την πρόσκληση του Έλληνα αρχηγού για τη συμμετοχή Κινέζων αξιωματικών στα τρία διεθνή σχολεία που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα το 2015 -το διεθνές τμήμα σπουδών στη ΣΕΘΑ, επιχειρησιακής σχεδίασης στην ΑΔΙΣΠΟ και το σχολείο πληροφοριών.

Συμφωνήθηκε η διατήρηση ανταλλαγής των επισκέψεων υψηλού επιπέδου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε, επίσης, την έδρα της 6ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας και τη Διοίκηση Αντιαεροπορικής Άμυνας του Πεκίνου καθώς και τη Ναυτική Διοίκηση της Σανγκάης πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του την Παρασκευή.

 Πηγή: ΑΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ