Το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων επικύρωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν και σήμερα αναμένονται οι πρώτες συστάσεις προς την Ελλάδα. Στη σκιά των νέων πιέσεων που ασκούνται για το προσφυγικό, η σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες μαγείρεψαν τις εκθέσεις των ειδικών για τις ροές προσφύγων, προκειμένου να στηθεί ένας νέος εκβιασμός σε βάρος της Ελλάδας.
«Έντονο προβληματισμό για τις μεθόδους, τη διαφάνεια και τις σκοπιμότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί ο τρόπος που συντάχθηκε, διακινήθηκε στα ευρωπαϊκά όργανα και δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής που αξιολογεί αν είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις της Συνθήκης Σένγκεν η διαδικασία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων που εφαρμόζει η Ελλάδα», γράφει το σημερινό φύλλο της εφημερίδας. Σημειώνεται ότι στόχος της Επιτροπής αυτής ήταν να ελέγξει αν γίνεται με τον προβλεπόμενο τρόπο η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών στα θαλάσσια και χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα παρουσιαστεί ένα πρώτο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο υπουργών, μέσω γραπτής διαδικασίας. Εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο πακέτο συστάσεων από την Επιτροπή. Η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί σε αυτές. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο θα επιτρέπει την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για διάστημα μέχρι και δύο έτη, όπως είπε.
Αν και το σχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, μια εικόνα για τα βασικά της συμπεράσματα έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων που εξέτασε την έκθεση, πριν υιοθετηθεί αυτή από την αρμόδια Επιτροπή Σένγκεν στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τότε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, «το σχέδιο της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμέλησε σημαντικά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφερόμενος στις «αδυναμίες» που παρατηρούνται είπε πως αυτές αφορούν στη μη αποτελεσματική ταυτοποίηση των υποψήφιων προσφύγων, η πλημμελής λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και ο πλημμελής έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω αντιπαραβολής τους με τη βάση δεδομένων της Σένγκεν.
Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, «η κίνηση του Ντομπρόβσκις να “διοχετεύσει” τα συμπεράσματα της έκθεσης δύο μέρες πριν να υιοθετηθεί από την αρμόδια Επιτροπή Σένγκεν, προκαταλαμβάνοντας στην ουσία το περιεχόμενο της συζήτησης και την απόφαση της Επιτροπής, δεν ήταν η μόνη κάπως ανορθόδοξη κίνησή του εκείνη την ημέρα».
«Το ίδιο το περιεχόμενο της διαρροής ξάφνιασε, καθώς αναφερόταν σε συμπεράσματα και διατυπώσεις του προσχεδίου της έκθεσης που δεν περιλαμβάνονταν σε προγενέστερα προσχέδια της έκθεσης που είχαν διακινηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα», σημειώνει η εφημερίδα.
Και συνεχίζει: «Η έκθεση βασίζεται σε αιφνιδιαστική έκτακτη επιτόπια επίσκεψη δύο τεχνικών κλιμακίων στις 10-13 Νοεμβρίου, το ένα (αποτελείται από τους Satko Mujagic και Arto Niemenkari) στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας για να εξετάσει την κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και το άλλο (αποτελείται από τους Dario Vaschetto και Eleonora Vergeer) στη Χίο και τη Σάμο, για να εξετάσει την κατάσταση στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως αποκαλύπτει η σύγκριση του τελικού προσχεδίου του κεφαλαίου Γενική Αξιολόγηση της έκθεσης, στο οποίο βασίστηκε η διαρροή Ντομπρόβσκις, τόσο με τις πρώτες διαπιστώσεις των τεχνικών κλιμακίων όσο και με το προσχέδιο της έκθεσης που κοινοποιήθηκε στην Ελλάδα στις 9 Δεκεμβρίου 2015, στο τελικό προσχέδιο προστέθηκαν νέα στοιχεία και συμπεράσματα, χωρίς φυσικά να έχει μεσολαβήσει νέα επιτόπια έρευνα».
Τα στοιχεία που προστέθηκαν ήταν φυσικά αρνητικά, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα απαλείφθηκαν και θετικές παρατηρήσεις που είχαν καταγράψει τα κλιμάκια, με αποτέλεσμα το τελικό σκληρό κείμενο εναντίον της χώρας μας, που θα δοθεί κι επίσημα σήμερα στη δημοσιότητα.
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.