ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξασκήσει την πυρηνική του ετοιμότητα

Σε νέες πολεμικές δηλώσεις προέβη ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στη βρετανική Telegraph, δηλώνοντας πως η συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει τα πυρηνικά της όπλα ενόψει των απειλών από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ «να επικοινωνήσει το άμεσο μήνυμα ότι, φυσικά, είμαστε μια πυρηνική συμμαχία» βγάζοντας περισσότερες από τις κεφαλές από τις αποθήκες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι επιχειρησιακές και ποιες θα πρέπει να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να συζητήσουμε για αυτά τα θέματα», είπε. «Αυτό ακριβώς κάνουμε», πρόσθεσε.

Από τα 32 κράτη μέλη της συμμαχίας, τρεις χώρες – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο – διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Τουρκία φιλοξενούν επίσης αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν αναπτύξει 1.419 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό τους τον Μάρτιο του 2023. Η Ρωσία επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει τα δικά της στοιχεία για το 2023, αλλά ανέφερε ότι είχε 1.549 το 2022. Μαζί, οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των πυρηνικών όπλων.

«Ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ όχι, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Μόσχα επέκρινε τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να τα χαρακτηρίζει «κλιμάκωση». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μιλά ποτέ για πυρηνικά όπλα «με δική του πρωτοβουλία καθώς παίρνει το θέμα στα σοβαρά», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Η Μόσχα ξεκίνησε κοινές πυρηνικές ασκήσεις την περασμένη εβδομάδα με τη Λευκορωσία, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ευρέως ως προειδοποίηση προς τη Δύση να μην παρέμβει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ σήμανε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το αναπτυσσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας, προειδοποιώντας ότι σύντομα «το ΝΑΤΟ μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ πριν, και αυτό είναι δύο πιθανοί αντίπαλοι με πυρηνική ενέργεια — η Κίνα και η Ρωσία».

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μια σουηδική δεξαμενή σκέψης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κίνα διαθέτει περίπου 500 κεφαλές και μπορεί να έχει αναπτύξει μικρό αριθμό από αυτές για πρώτη φορά

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων – Η Ευρώπη στο επίκεντρο

Για πρώτη φορά, και παρά τη μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές, το ζήτημα “Ευρώπη” απασχολεί έντονα…

2 hours ago

Γυάρος: Η κυβέρνηση την παραδίδει στα «νύχια» της αγοράς – Οργή από τους εξόριστους

Κάλεσμα για συμμετοχή σε παρέμβαση, στη «φιέστα» της παρουσίασης του διαγωνισμού για την μετατροπή του κτιρίου…

2 hours ago

“H εργατική τάξη πάει στην κόλαση”: Μουσική ανάγνωση στο 3ο φεστιβάλ βιβλίου Χανίων

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, έπειτα από πρόσκληση του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, παρουσιάζει μια μουσική ανάγνωση βασισμένη στο βιβλίο του Ντιντιέ Εριμπόν, «Επιστροφή στη Ρενς». Το βιβλίο επιχειρούν να ζωντανέψουν με λόγια και μουσική ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής Ακύλλας Καραζήσης με τον Βρετανό μουσικό, συνθέτη και παραγωγό Gary Salomon. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024,…

3 hours ago

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης Χανίων

Συνεδρίασε την Δευτέρα 17/6/2024 το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης νομού Χανίων μετά και την πρόσφατη εκλογική…

3 hours ago

Ανακατασκευάζει τα πεζοδρόμια στην Αμπεριά ο Δήμος Χανίων

Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες ανάπλασης και ανακατασκευής στις κοινόχρηστες υποδομές του Δήμου Χανίων…

3 hours ago

Ισοβίτης δεν ήθελε να μεταφερθεί στις φυλακές στα Χανιά και διέλυσε το αυτοκίνητο εισαγγελέα!

Ο ισοβίτης έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία δύο αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ και εκτίει την…

3 hours ago

This website uses cookies.