ΤΟΠΙΚΑ

Στ. Αρναουτάκης: 8 δισ. ευρωπαϊκά κονδύλια στην Κρήτη – Τι είπε συνολικά για τα έργα στο νησί

Πληθώρα μικρών και μεγάλων έργων είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε δρομολογούνται για τα επόμενα χρόνια στην Κρήτη σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη 101,5 για το σχεδιασμό των επόμενων ετών.

Σε συνέντευξή του στο Μανόλη Αργυράκη τόνισε ότι οι χρηματοδοτήσεις που θα έρθουν στην Κρήτη από Ευρωπαικούς πόρους φτάνουν τα 8 δις ευρώ , ενώ αντίθετα διαπιστώνει λιγότερα χρήματα από Εθνικούς πόρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Θα πρέπει να ενισχυθεί το πρόγραμμα Εθνικών πόρων, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί πολλές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τα αντίστοιχα χρήματα και προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια πιέζει την κυβέρνηση. Πρέπει ανέφερε η κεντρική εξουσία να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενος ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης στα έργα είπε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την οδική ασφάλεια μέχρι την κατασκευή του ΒΟΑΚ, και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ειδικά για το ΒΟΑΚ είπε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για το τμήμα Χανιά Ηράκλειο που έχει σαν αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις θεωρώντας αδικαιολόγητο το γεγονός να μην έχουμε έναρξη των έργων. Θα πρέπει τόνισε να γίνουν επιμέρους μελέτες για τα τμήματα των δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Αποκόρωνα και αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο το 2025.

«Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες και μέχρι τη Σητεία και αυτό επισημαίνουμε στους υπουργούς και το θέτουμε με κάθε ευκαιρία όπως θα συμβεί και στις 15 Οκτωβρίου που θα έρθει στην Κρήτη για διήμερη περιοδεία ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταικούρας και αναμένουμε οριστικές απανντήσεις.Οι πόροι έχουν διασφαλιστεί για το ΒΟΑΚ που θα κοστίσει 1,8 δις ωστόσο θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι για να γίνουν και οι παρεμβάσεις που ζητούν οι δήμοι» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Για το νέο αεροδρόμιο είπε ότι οι εργασίες προχωρούν πολύ καλά και επεσήμανε την έλλειψη εργατικού δυναμικού τουλάχιστον 400 ατόμων, αλλά πιστεύει όπως είπε ότι θα είναι το έργο έτοιμο το Φεβρουάριο του 2027 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε όμως επιτακτικά στο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων του αεροδρομίου, τα οποία είναι απαραίτητα και πρέπει να κατασκευαστούν αμέσως με κόστος 50-60 εκατ. Επίσης για τη σήραγγα στην Άγνο, στο νέο δρόμο που θα συνδέει το αεροδρόμιο με το ΒΟΑΚ, είπε ότι μάλλον το αίτημα γίνεται αποδεκτό και ότι υπάρχουν οι μελέτες. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να συνδεθεί το νέο αεροδρόμιο με όλες τις περιοχές και ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το νότιο οδικό άξονα μήκους 30 χλμ. Υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο και διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις είπε χαρακτηριστικά.

Για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι έχει προετοιμαστεί μια σειρά μεγάλων έργων για φράγματα ύψους 700 εκ. ευρώ όπως το φράγμα του Πλατύ ποταμού και ήδη έχουν διασφαλιστεί τα πρώτα 200 εκατ από την Ευρωπαική τράπεζα επενδύσεων και το Ευρωπαικό συμβούλιο, ο εμπλουτισμός του φράγματος Φανερωμένης, τα δύο φράγματα στο Λασίθι, τα δύο φράγματα στα Χανιά ύψους 270 εκατ ευρώ και τα δίκτυα της του φράγματος της Πλακιώτισσας κόστους 40 εκατ, μέχρι το τέλος του 2025 ο διαγωνισμός. Επίσης είναι έτοιμη η μελέτη για το φράγμα Αμυρών. Συνολικά πρέπει να δούμε τη διαχείριση των αρδευτικών νερών και γι αυτό είναι στην Κρήτη οι Ολλανδού που θα προετοιμάσουν τις σχετικές μελέτες είπε ο περιφερειάρχης, να βρεθεί η χρηματοδότηση για όλα αυτά που προγραμματίζονται.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικοί φορείς, απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια ιδιωτικοποίησης καθώς όπως είπε το νερό είναι δημόσιο αγαθό.

Για την υγεία είπε ότι διεκδικούμε δημόσια υγεία, ζήτησε να ενισχυθούν οι γιατροί με αύξηση μισθών και πρόσληψη προσωπικού, γιατί χωρίς ΕΣΥ δεν θα υπάρχει,  ενώ αναφέρθηκε στα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια για σύγχρονο εξοπλισμό στα νοσοκομεία, στην επέκταση του Βενιζελείου και στις μελέτες. Τέλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια για ένταξη των 6 μινωικών ανακτόρων στην UNESCO  ότι τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια έχει διαθέσει στον Πολιτισμό 100 εκατ ευρώ.

ekriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πολάκης: Όσο και να μαγειρεύετε τις δημοσκοπήσεις, την αλήθεια θα τη δείτε – Να σταματήσει η ανθρωποφαγία και ο καυγάς

Ο Παύλος Πολάκης σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε…

2 hours ago

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης, τον ποταμό Αναποδάρη και το…

2 hours ago

Σπυριδάκη: «Μια κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία, αυτό είναι το μεγαλύτερο δημοκρατικό έλλειμμα που έχουμε»

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ,  Κατερίνα Σπυριδάκη, ενόψει της συζήτησης του Νομοσχεδίου…

2 hours ago

Νέο ΔΣ στο Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» μετά τις εκλογές, οι οποίες διενεργήθηκαν στις 09/09/2024. Το…

2 hours ago

Ημερίδα για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στο ελαιουργείο και την τυποποίηση

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου,…

2 hours ago

Τα φωτοβολταϊκά οδεύουν σε χρονιά ρεκόρ, όχι όμως για την Κρήτη

Στο πρόσφατο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) ορίστηκαν οι μακροπρόθεσμοι…

2 hours ago

This website uses cookies.