Ο Δρ. Στέργιος Μόσχος είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος μοριακός βιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Νιούκαστλ ο οποίος είχε σημαντική συνεισφορά τόσο στον αγώνα ενάντια στον Έμπολα όσο και σε αυτόν ενάντια στην Ηπατίτιδα C.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας μίλησε για την ανακάλυψη μίας καινοτόμου συσκευής συλλογής αναπνοών που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συλλογή του δείγματος για τη διάγνωση σε ασθένειες, όπως το νεοεμφανιζόμενο στέλεχος του κορωνοϊού, το COVID-19.
Η νέα συσκευή λειτουργεί με δειγματοληψία του πνεύμονα με μη επεμβατικό τρόπο – από ασθενείς που αναπνέουν σε αυτό – για να ανακτήσει αυτούς τους βιοδείκτες.
Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας ο Δρ. Στέργιος Μόσχος τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον τρόπο που γίνεται ως σήμερα η συλλογή του δείγματος για τον κορωνοϊό είναι ότι δεν είναι τόσο καθαρό, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία αρκετά υψηλή πιθανότητα που φτάνει και το 30%, το τεστ να βγει αρνητικό, ενώ στην πραγματικότητα ο ασθενείς νοσεί.
Με την συσκευή που δημιούργησε αυτός και η ομάδα του, θεωρούν ότι το δείγμα που θα συλλέγεται εύκολα και με ασφάλεια με 5 εκπνοές, θα είναι πολύ υψηλότερης ποιότητας και άρα και τα αποτελέσματα του τεστ πολύ πιο ακριβή. Η μεγαλύτερη ακρίβεια στα τεστ θα συνεπάγεται μεγαλη οικονομία στον χρόνο, στα κόστη αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.
Αλλά ο Δρ. Στέργιος Μόσχος μίλησε και για άλλα θέματα. Ως ένας άνθρωπος που συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες καταπολέμησης του Έμπολα έχει εμπειρία από πανδημίες. Και γνώση για το πόσο αναγκαία είναι η εύρεση εμβολίου.
Όπως τόνισε, το σενάριο των 12 με 18 μηνών για την ανακάλυψη εμβολίου είναι αισιόδοξο. Θέλοντας να δώσει έμφαση στο πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί γρήγορα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, είπε:
Με τον Έμπολα σταθήκαμε εξαιρετικά τυχεροί και βγήκε ένα εμβόλιο τόσο γρήγορα. Ο πρώτος κορωνοϊός, που ήταν πανδημικός και ζημιογόνος, διότι υπάρχουν άλλοι 4 οι οποίοι απλά βγάζουν ένα απλό κρυολόγημα, ο πρώτος ζημιογόνος ήταν ο Sars το 2002. Ήταν 18 χρόνια πριν. Αυτός ο κορωνοϊός υπάρχει ακόμα στη φύση. Υπάρχουν 18 χρόνια προσπαθειών για εμβόλια και δεν έχουμε τίποτα ακόμα.
Να σημειώσουμε ότι όπως μας είπε ο Δρ. Μόσχος, προειδοποιήσεις υπήρχαν πολλές εδώ και μία δεκαετία τόσο από ειδικούς όσο και από οργανώσεις για τον κίνδυνο που θα αποτελούσε μία πιθανή πανδημία. Η γνώση υπήρχε, όπως και η τεχνολογία για την έγκυρη αντιμετώπιση. Όμως οι πολιτικοί μας φάνηκαν μικροί και δεν πήραν τα μέτρα που έπρεπε να λάβουν.
Είπε χαρακτηριστικά:
“Αυτές οι προειδοποιήσεις υπάρχουν πάνω από μία δεκαετία. Το θέμα δεν είναι κατά πόσον υπήρχαν οι προειδοποιήσεις ή όχι. Η τεχνολογία υφίστατο. Το θέμα είναι κατά πόσον υπήρχε θέληση να υπάρξει επένδυση, ούτως ώστε η τεχνολογία αυτή να υπάρχει και να είναι διαθέσιμη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να γίνει μία γενική προστασία.
Βέβαια, όταν έχεις κάτι σα ένα θερμόμετρο υπό τη μορφή πιστολιού για να περνάει ο καθένας από μπροστά για να ξέρεις αν έχει πυρετό, αυτό ακούγεται πάρα πολύ πιο φθηνό και εύκολο από το κάτσε να σου πάρω λίγο δείγμα, κάτσε να σου πάρω δείγμα αίματος να δούμε αν έχεις κάτι. Αυτό δε μπορούσε να γίνει στα αεροδρόμια. Και έτσι βάλανε τα θερμόμετρα, δε βάλανε τα τεστ. Και ξέρουμε τι ακολούθησε. Λοιπόν…
Θα δούμε πώς θα αλλάξει ο πλανήτης μας κατόπιν αυτής της κατάστασης. Μπορεί να μη μπορούμε να ερχόμαστε για διακοπές στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αλλά όταν πηγαίνουμε μπορεί να μας μετράνε τα πάντα, για να ξέρουμε και τι θα γίνεται κιόλας.”
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…
Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…
Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…
Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…
Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…
Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…
This website uses cookies.