ΤΟΠΙΚΑ

Συγκεντρώσεις την Τετάρτη στην Κρήτη για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Στα Χανιά, συγκέντρωση στις 18.30 στην Πλ. Δημ. Αγοράς

Στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη με αφορμή την επέτειο των 48 χρόνων από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, καλούν φορείς και σωματεία του νησιού.

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης ενώ στα Χανιά, την ίδια ώρα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου τονίζεται ότι «ο αγώνας της νεολαίας και του λαού το Νοέμβρη του 73 για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία» παραμένει ζωντανός και επίκαιρος και φωτίζει την πάλη του εκπαιδευτικού, του φοιτητικού και συνολικότερα του νεολαϊστικου κινήματος».

«Σήμερα, 48 χρόνια από την παλλαϊκή αντιϊμπεριαλιστική και αντιφασιστική πάλη του Νοέμβρη του 73, οι εκπαιδευτικοί και η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μαύρη αντιδραστική πολιτική διάλυσης όλων των μορφωτικών, εργασιακών και συλλογικών κατακτήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, με στόχο την επίταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, την επιβολή του σχολείου της αγοράς, τη ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου, την πειθάρχηση και καταστολή του αναπτυσσόμενου εκπαιδευτικού και νεολαΐστικου κινήματος», αναφέρει στο κάλεσμά της η εκπαιδευτική παράταξη “Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών νομού Ηρακλείου”.

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία και είναι επίκαιρα και σήμερα όσο ποτέ: Σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Σήμερα που τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της περίθαλψης όχι μόνο αμφισβητούνται, αλλά περιορίζονται δραστικά ή και καταργούνται. Σήμερα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καταργεί μέσω των αντεργατικών νόμων που ψηφίζει, κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων, όπως το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις, φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία και θέλει να βάλει τη λειτουργία και τη δράση των συνδικάτων στον γύψο, ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, επαναφέρει τον αυταρχισμό στην Παιδεία. Σήμερα που το προσωπικό σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Αυτοδιοίκηση μειώνεται δραστικά και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα φαλκιδεύονται», αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος».

Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι.

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων για τη συγκέντρωση στα Χανιά. «Σαράντα οχτώ χρόνια πέρασαν από τον ξεσηκωμό της νεολαίας και συνολικά του ελληνικού λαού ενάντια στο 7χρονο δικτατορικό και φασιστικό καθεστώς. Tα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο αγώνας για ψωμί – παιδεία – ελευθερία, παραμένουν επίκαιρα. Η εξέγερση του Νοέμβρη του ΄73 δείχνει πως οι κοινωνίες δεν συμβιβάζονται, παλεύουν, διεκδικούν, καταδικάζουν και ανατρέπουν κάθε πολιτική που δρα σε βάρος τους όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες.

Σε μία από τις πιο μελανές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας ο ελληνικός λαός στερούνταν τα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι υπέφεραν από την ανέχεια και τη φτώχεια ενώ η ολιγαρχία συνέχιζε να κερδοσκοπεί. Τα ξερονήσια και οι φυλακές ήταν γεμάτες με πολιτικούς κρατούμενους και αγωνιστές. Στην Ασφάλεια και στη Στρατιωτική Αστυνομία, τη διαβόητη ΕΣΑ, χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές αντιμετώπιζαν τις θηριωδίες του φασισμού στα χέρια απάνθρωπων βασανιστών και κάποιοι από αυτούς έμειναν για πάντα ανάπηροι ή άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Η εμβληματική εξέγερση του Πολυτεχνείου μένει στη μνήμη μας σαν την κορύφωση των αγώνων του λαού για να απαλλαχθεί από τη χούντα των συνταγματαρχών και τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Ο ελληνικός λαός στερούνταν τα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα ενώ υπέφερε από την ανέχεια και τη φτώχεια. Η αντίσταση στη δικτατορία οργανωνόταν μέρα με τη μέρα. Συνθήματα όπως «Εδώ Πολυτεχνείο…», «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Κάτω η χούντα», δονούν την ψυχή κάθε δημοκράτη στο άκουσμά τους, ενώ τα τανκς εισβάλουν στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη και η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα.

Τιμούμε τους αγώνες του Πολυτεχνείου, μίας εξέγερσης σταθμού η οποία καθόρισε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά καθόρισε και όλο αυτό το οποίο ονομάζουμε μεταπολίτευση. Στεκόμαστε απέναντι στη λογική που καλλιεργεί η κυβέρνηση με «εντέλεσθε» και εγκυκλίους που στερούνται σχεδιασμό και στοχοθεσία για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων μας εν μέσω πανδημίας. Ο αγώνας για εργασία, για ποιοτική , δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, για δημόσια δωρεάν υγεία, για την προάσπιση και διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, για κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών που επέφεραν δεινά στη χώρα μας παραμένει αταλάντευτος.», αναφέρει ο ΣΕΠΕ Χανίων ο οποίος καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 6.30μμ στο απογευματινό συλλαλητήριο , με συγκέντρωση στην Πλ. Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Και το Εργατικό Κέντρο Χανίων τιμά την 48η επέτειο από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 73.

Σε κειμενο σημειώνει:

“Η 17η Νοέμβρη για το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν είναι ένας απλός εορτασμός, αντιθέτως μας εμπνέει διαχρονικά, εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων. Έτσι και σήμερα τα συνδικάτα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για την υπεράσπιση μεταξύ άλλων, της εργασίας, της δημόσιας παιδείας, της ισότητας, αλλά και της υγείας που δοκιμάζεται από την πανδημία. Διεκδικούμενα και επίκαιρα είναι τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία, ισχυρή κοινωνική προστασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, γενικότερα αξιοπρέπεια στη ζωή για όλους.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων καλεί τα Σωματεία Μέλη του, τους εργαζόμενους και κάθε δημοκρατικό πολίτη του Νομού, να δώσουν δυναμικό παρών στις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου (τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα). Ακόμη και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες που βιώνουμε, ας αποδείξουμε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι το Πολυτεχνείο ζει στη συλλογική μνήμη, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της Δημοκρατίας, της πάλης για έναν καλύτερο κόσμο.”

Επίσης, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλεί τους εκπαιδευτικούς και όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου σε συμμετοχή στην πορεία που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Τετάρτη 17 Νοέμβρη, ώρα 18.00, στο Δημαρχείο Ρεθύμνου. Στην ανακοίνωση οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι «σε μία περίοδο που τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα συρρικνώνονται, το πνεύμα της εξέγερσης δεν χωράει στα μουσεία της μνήμης αλλά επιβάλλεται να μείνει ζωντανό και διεκδικητικό. Χωρίς αγώνες δεν μας χαρίζεται ούτε το Ψωμί, ούτε η Παιδεία, ούτε η Ελευθερία».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νίκος Ανδρουλάκης: Το στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές, δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ηθική

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που έκοψε πρώτος το νήμα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, με αξιόλογη…

51 mins ago

Στο Κίεβο ο CEO των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Αμυντικών…

1 hour ago

FT: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Νοέμβριο το Pfizergate

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει ακρόαση για την υπόθεση σχετικά με τον χειρισμό της…

1 hour ago

Ο Ρωσικός Στρατώνας του Δήμου Χανίων ανοιχτός για τα παιδιά

Ο Ρωσικός Στρατώνας, χώρος που ανακατασκευάστηκε από τον Δήμο Χανίων με στόχο να φιλοξενήσει δράσεις που αναδεικνύουν την…

1 hour ago

Οικογένεια Μανιουδάκη: Παρά τη δίωξη για ανθρωποκτονία στους 4 αστυνομικούς, καμία πειθαρχική τιμωρία δεν τους έχει επιβληθεί

«Ενώ η άσκηση ποινικής δίωξης είναι ήδη γνωστή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το…

1 hour ago

«Ξετυλίγοντας το κουβάρι της διαφορετικότητας»

Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών και ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας της…

1 hour ago

This website uses cookies.