Συγκινητική η τελετή βράβευσης του κορυφαίου κρητικού επιστήμονα

Ο Φώτης Καφάτος – ο νέωτερος καθηγητής στην ιστορία του Χάρβαρντ! – Τίμησε την Κρήτη στα πέρατα του κόσμου και τιμήθηκε χθες στο ΙΤΕ
Περίσσεψε χθες βράδυ η συγκίνηση στην τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε το ΙΤΕ για τον Φώτη Καφάτο! Το ίδρυμα, οι επιστήμονες , αλλά και όλη η τοπική κοινωνία τίμησε    τον τέως Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας –την μεγαλύτερη επιστημονική προσωπικότητα που ανέδειξε ίσως η Κρήτη.
Ο ίδιος συγκινημένος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο του ΙΤΕ Κ.Φωτάκη και δεν έκρυψε την χαρά του που επέστρεψε στο γενέθλιο τόπο τον οποίο ο ίδιος τίμησε όπου κι αν υπηρέτησε , από το Χάρβαρντ μέχρι  το Imperial College Λονδίνου , είτε ως Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας  ή ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης.
Για τον ίδιο και το έργο του μίλησαν ο φίλος και συμμαθητής του Γ.Γραμματικάκης, ο Στ.Τραχανάς, ο πρώην κοσμήτορας του ΠΚ Γιάννης Παπαδάκης, από τις ΠΕΚ, καθηγητής από τον ευρωπαϊκό οργανισμό έρευνας, ο κ.Χριστοφίδης από την Κύπρο και εκ μέρους του δήμου Ηρακλείου ο αντιδήμαρχος κ.Αεράκης.

Ποιος είναι ο καθηγητής Φώτης Καφάτος

Ακαδημαϊκός, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, και της Ποντιφικής Ακαδημίας. Ετερόχθον μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λονδίνου και της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Καθηγητής και διατελέσας καθηγητής των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ (1965-1994), Αθηνών (1972-1982), Κρήτης (1982-1993) και Imperial College Λονδίνου (2005-σήμερα). Πρώην Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (1993-2005). Επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης.

Έχει τιμηθεί με τα παράσημα Ταξιάρχου του Φοίνικος (από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας) και Σταυρού Αξίας 1ης τάξεως (από τον Πρόεδρο της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας).

Μετάλλια Αριστείας της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και πέντε Ελληνικών Πανεπιστημίων (Γεωργικού, Αριστοτέλειου, Δημοκρίτειου, Ιωαννίνων, Πατρών).

Υπήρξε πρωτεργάτης στην ανάπτυξη βασικών τεχνικών Μοριακής Βιολογίας (κλωνοποίηση και αλληλούχιση γονιδίου σφαιρίνης μέσω cDNA σε συνεργασία με Α. Ευστρατιάδη και Τ. Μανιάτη, εφεύρεση του Dot Blot, πρόδρομης μορφής των μικροσυστοιχιών – microarrays), στο συνδυασμό Μοριακής και Αναπτυξιακής Βιολογίας (σύστημα χορίου), και στο πρόγραμμα γονιδιωματικής της Δροσόφιλας και του Ανωφελούς.

Cretalive.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε στο Twitter η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Άννα…

3 hours ago

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται πιο ισχυρή. Είναι η τάση ανθρώπων…

3 hours ago

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

5 hours ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

6 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

6 hours ago

This website uses cookies.