Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ζητά η Διεθνής Αμνηστία καλώντας τις αρχές της Ελλάδας να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν διώξεις στους υπαίτιους. Οι μετανάστες καταγγέλλουν τις ευθύνες και τη στάση που κράτησαν οι λιμενικοί την ώρα του ναυαγίου. «Όχι μόνο δεν μας βοήθησαν αλλά μας εμπόδιζαν και να ανέβουμε στο σκάφος» αναφέρουν. Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των προσφύγων. Σημειώνεται πως 12 άτομα, γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τις μαρτυρίες, χάθηκαν στη θάλασσα όταν το σκάφος που επέβαιναν ανατράπηκε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης από το λιμενικό. Δεκαέξι άτομα διασώθηκαν. Έρευνα για τη νέα τραγωδία έχει ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς. «Η ελληνική προεδρία να θέσει στο προσκήνιο το μεταναστευτικό» ζήτησε η ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας πως «οι πρόσφυγες δεν είναι εγκληματίες αλλά πρόκειται για άτομα που χρήζουν υποστήριξης». «Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους το επιθυμούν» αναφέρει το ΚΚΕ. «Θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα», υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διαψεύδοντας τις μαρτυρίες των προσφύγων.
Η Διεθνής Αμνηστεία αναφέρει πως από τις μαρτυρίες στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκύπτει «σκανδαλώδης έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοροφύλακες». «Άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία, δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν, όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους, και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστεία και καλεί τις ελληνικές αρχές :
«Να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και την κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται». Η Διεθνής Αμνηστεία σημειώνει τέλος πως σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον 12 γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία
Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά οι 16 διασωθέντες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, 10 άτομα αγνοούνται, γυναίκες και παιδιά, ενώ την Τετάρτη εντοπίστηκαν οι σοροί δύο εκ των αγνοουμένων στα τουρκικά παράλια. Πρόκειται για έναν 11χρονο παιδάκι και μια 38χρονη γυναίκα. Τους μετανάστες υποδέχτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», το «Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών», εκπρόσωποι της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο το επίσημο ελληνικό κράτος απουσίαζε. Οι μαρτυρίες των προσφύγων, κυρίως Αφγανοί και Σύριοι, συγκλονίζουν. Όπως αναφέρει η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, οι πρόσφυγες ανέφεραν πως το λιμενικό τους εντόπισε 100 μέτρα από τις ακτές του Φαρμακονησίου. Οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινί και άρχισαν τη ρυμούλκηση προς την Τουρκία. Σύμφωνα με τους πρόσφυγες λόγω της μεγάλης ταχύτητας που ανέπτυξε το σκάφος του λιμενικού ανατράπηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν.
Πολλοί προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του λιμενικού, ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι μετανάστες, οι λιμενικοί τους χτυπούσαν με όπλα και κλωτσιές για να τους αποτρέψουν. Επίσης αναφέρουν πως δεν υπήρχε καμία προσπάθεια από πλευρά των λιμενικών να βοηθήσουν. Ένας πατέρας που έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του αναφέρει πως εκλιπαρούσε για ένα σωσίβιο, ωστόσο δεν του έδιναν σημασία. Όπως αναφέρει η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό οι πρόσφυγες δηλώνουν πως δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν βρεθούν οι σοροί των ανθρώπων που πνίγηκαν και κάνουν έκκληση να τους δοθεί η δυνατότητα να θάψουν τους νεκρούς τους.
Σημειώνεται πως το λιμενικό υποστήριξε πως το σκάφος ανατράπηκε επειδή οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν απότομα προς την μία πλευρά μεταφέροντας το κέντρο βάρους, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας διαψεύδει πως το σκάφος είχε κατεύθυνση προς τις τουρκικές ακτές. «Η διαφορά με τα προηγούμενα ναυάγια είναι ότι αυτή τη φορά οι άνθρωποι πνίγηκαν υπό την εποπτεία του λιμενικού, και υπάρχουν τεράστιες ποινικές και πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένων αξιωματικών αλλά και του Υπουργείου Ναυτιλίας», σημειώνει η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό.
«Το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι δεν ήταν ούτε μεμονωμένο περιστατικό, ούτε τυχαίο. Εντάσσεται στη λογική της αποτροπής των μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα, και στις παράνομες “επαναπροωθήσεις” μεσοπέλαγα», προσθέτει η Κίνηση και υπενθυμίζει την προτροπή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, Νίκου Παπαγιαννόπουλου προς τους υφιστάμενούς του να κάνουν «το βίο αβίωτο» στους συλληφθέντες μετανάστες για να αποτραπεί η είσοδος των υπολοίπων.
Βαρβιτσιώτης: Θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό ζήτημα
Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υποστήριξε πως ο επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν «να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα». Μιλώντας στο Σκάι έκανε λόγο για «αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης» και κατέληξε λέγοντας πως «κανείς δεν θέλει να ανοίξουμε τις πύλες» για τους μετανάστες. Υπενθυμίζεται πως ο Νιλς Μουίζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας στο Associated Press, ανέφερε πως η τραγωδία στο Φαρμακονήσι αποτελεί μια αποτυχημένη μαζική επαναπροώθηση και κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να δώσει τέλος στην παράνομη αυτή πρακτική.
«Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και μια παιδί στη θάλασσα, γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος, η γυναίκα και το παιδί. Άλλοι διασώθηκαν, αλλά άλλοι χάθηκαν» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας. «Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα» διευκρίνισε.
ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο πολιτικής αναισθησίας από Βαρβιτσιώτη
Σε ανακοίνωση του σχετικά με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής όσα δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. «Οι καταγγελίες των επιζησάντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι γεννούν τεράστια ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού. Είναι επείγον να γίνει ενδελεχής έρευνα για το αν άνδρες του Λιμενικού φέρουν ευθύνες για τη βύθιση του σκάφους, που στοίχισε τις ζωές 12 προσφύγων, εκ των οποίων 9 ήταν παιδιά.
Δυστυχώς, με τις σημερινές δηλώσεις του ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν φάνηκε να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των γεγονότων. Όσα είπε, αποτελούν μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. Είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς και να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι θάλασσα θανάτου.»
tvxs.gr