13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης ερώτησης του Νότη Μαριά για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης

Ημερομηνία:

Νότης Μαριάς: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης – Όχι στην ανάμειξη του ελαιολάδου με σπορέλαια.

 ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών μας έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή: Πρώτον, ότι υπάρχει αναγκαιότητα για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής και, δεύτερον, ότι πρέπει να σταματήσει φυσικά η φορομπηχτική πολιτική της Κυβέρνησης, να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και, ταυτόχρονα, να σταματήσουν να πληρώνουν οι αγρότες μας τα αυξημένα ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ κ.λπ.

Η επιδείνωση αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, διότι γνωρίζετε ότι λόγω της ακαρπίας, η οποία υπάρχει, θα έχουμε μείωση της παραγωγής λαδιού στο νησί τουλάχιστον κατά 80%.

Θα μπορούσε λοιπόν να φανταστεί κανείς ότι λόγω της μείωσης της παραγωγής θα μπορούσαν να αποζημιωθούν έμμεσα οι ίδιοι οι παραγωγοί με την αύξηση της τιμής ελαιολάδου. Έτσι, τουλάχιστον, λεγόταν στο πλαίσιο της υποτιθέμενης λειτουργίας της αγοράς.

Και όμως, οι τιμές του λαδιού έχουν καθηλωθεί στα 2,5 ευρώ το λίτρο και αυτό γίνεται διότι υπάρχουν πλέον εισαγωγές τεραστίων ποσοτήτων λαδιού από την Ισπανία μέσω Ιταλίας, με αποτέλεσμα να είναι καθηλωμένες πλέον οι τιμές του προϊόντος.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι κάνουν εισαγωγή λαδιού στην Κρήτη γιατί δεν δίνουν δήθεν οι ελαιοπαραγωγοί το προϊόν. Μα, εάν τους δοθεί η τιμή 3,20 ή 3,50 ευρώ το λίτρο θα το δώσουν. Δεν μπορούν να το δώσουν σ’ αυτές τις χαμηλές τιμές, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση.

Όμως, το βασικό, κύριε Υπουργέ, είναι ότι γίνεται ελληνοποίηση πλέον των εισαγόμενων αυτών ελαιολάδων της Ισπανίας, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και μαζί με όλα αυτά βλέπουμε πλέον την πρόθεση της Κυβέρνησης να κάνει δεκτή την πρόταση του ΟΟΣΑ και της τρόικας, δηλαδή να υπάρξει ανάμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια. Καταλαβαίνετε, πλέον, ότι αυτό θα διαλύσει την ποιότητα του ελαιολάδου της Κρήτης και γενικότερα όλης της Ελλάδος.

Δεν μπορεί, λοιπόν, αυτά να γίνουν δεκτά, κύριε Υπουργέ, και ζητούμε να μας πείτε ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης τη στιγμή, μάλιστα, που ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις λόγω ακαρπίας, παρά τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, παρ’ ότι επισκέφθηκε την περιοχή μας και επιτόπου είδε τα προβλήματα και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Κυρίως, ζητούμε να μας πείτε εάν τελικά στο πλαίσιο των πιέσεων της τρόικας και του νέου πακέτου για αποδοχή μέτρων-προτάσεων του ΟΟΣΑ, εσείς θα κάνετε δεκτή την πρόταση του ΟΟΣΑ για ανάμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Μαριά και για την ερώτησή σας. Ζητώ συγγνώμη για την προχθεσινή ερώτησή σας σε ό,τι αφορά το πολλαπλασιαστικό και το γενετικό υλικό. Είναι μία σημαντική ερώτηση. Θα έρθω να την απαντήσω. Όμως, λυπάμαι που δεν μπόρεσα ένεκα του Συμβουλίου που είχαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας.

Έρχομαι στο σημερινό σας θέμα. Θίγετε τρία διαφορετικά θέματα και μάλιστα τώρα προσθέσατε και τις κινητοποιήσεις των αγροτών ένεκα της επικαιρότητος.

Τα πράγματα δεν είναι έτσι, όπως τα είπατε. Πραγματικά, οι αγρότες έχουν αιτήματα. Τα περισσότερα ή όσα μπορούσαμε και ήταν εφικτό –στο βαθμό που ήταν εφικτό- να τα αντιμετωπίσουμε τα αντιμετωπίσαμε. Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχει ένα αυξημένο κόστος παραγωγής όχι μόνο στο γεωργικό, αλλά και στο βιομηχανικό τομέα, στις μεταφορές ένεκα της υψηλής τιμής των καυσίμων. Μακάρι να καταφέρουμε να δώσουμε φθηνότερα καύσιμα!

Σε ό,τι αφορά τους γεωργούς, εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε στον τομέα αυτό. Γι’ αυτό επιστρέφουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών, για να απαλύνουμε λίγο αυτό το πρόβλημα. Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερα!

Σχετικά με τα άλλα θέματα του κόστους και αυτά προσπαθούμε να τα δούμε. Δείτε ότι δεν αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος στους αγρότες. Επιχειρούμε και το έχουμε υποσχεθεί και δεν έχουμε τηρήσει αυτήν την υπόσχεση ακόμα –θέλω να είμαι ειλικρινής και προς εσάς στο Κοινοβούλιο, αλλά και προς τους αγρότες- να δώσουμε νυχτερινό ρεύμα. Τουλάχιστον όπου μπορούμε, την ώρα που μας περισσεύει ρεύμα, πρέπει να το δώσουμε φθηνότερο. Και αυτό θέλει προσπάθεια, γιατί θέλει υποδομές, πρέπει να αλλάξουν τα ρολόγια, οι συνδέσεις και λοιπά και αυτό θα πάρει χρόνο. Όμως, το προσπαθούμε. Το ίδιο ισχύει και για σειρά άλλων θεμάτων. Επομένως, έχουμε κάνει αυτήν τη συζήτηση.

Ακόμα και στο θέμα της τήρησης των στοιχείων εσόδων-εξόδων είδατε ότι η ουσία μάς ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει κάποια στιγμή να τηρηθούν αυτά τα στοιχεία. Το ζητούν και οι αγρότες, γιατί αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα. Θα λύσει τα προβλήματα των εικονικών τιμολογίων σε συνάρτηση και με μια σειρά άλλων πραγμάτων. Θα λύσει τα προβλήματα που αφορούν την επιστροφή του ΦΠΑ που ήταν διογκωμένη. Θα λύσει τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων.

Άρα, ναι σε ό,τι αφορά την αποφυγή της δυσκολίας που είχαν στο λογιστικό κομμάτι να τηρούν βιβλία κάθε μέρα –και γι’ αυτό δέχθηκε αυτό το αίτημα των αγροτών η Κυβέρνηση- αλλά δεν πρέπει να αποφύγουμε την τήρηση των στοιχείων, έστω και με απλουστευμένο τρόπο, βάζοντας ορισμένα όρια στα 15.000 ευρώ.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Για τους ελαιοπαραγωγούς πείτε μας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εσείς προτάξατε το θέμα, κύριε Βουλευτά.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Το πρόταξα, αλλά η ερώτησή μου έχει δύο σκέλη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Αυτά, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, είναι αμφίδρομα πάντα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πρέπει να πω κάτι. Αν δεν το προτάσσατε, δεν θα το προέτασσα.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Η ερώτησή μου έχει δύο σκέλη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα έρθω και σε αυτό. Επειδή και η ερώτησή σας ήταν διττή, ας απαντήσω τουλάχιστον στο ένα μέρος και στη δευτερολογία μου θα απαντήσω στο άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Υπουργέ, επειδή σήμερα θα απαντηθούν οκτώ ερωτήσεις συναδέλφων –και πρέπει να το πούμε αυτό και σωστά γίνεται, έτσι πρέπει να γίνεται- πρέπει να είμαστε στο χρόνο μας όλοι εντάξει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Απαντώ, λοιπόν, γιατί και η ερώτησή σας έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά την ακαρπία και το άλλο αφορά το ελαιόλαδο.

Ας απαντήσω γρήγορα για την ακαρπία, γιατί όλα αυτά που λέτε τα έχουμε κάνει. Παραδείγματος χάριν, έχουμε αποφασίσει και έχουμε βγάλει και δελτίο ότι θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν ζημιά από την ακαρπία από το Πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Γνωρίζετε πολύ καλά –γι’ αυτό πήγε άλλωστε και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ- ότι στα προγράμματα ΠΣΕΑ πρέπει να εκτιμηθεί η ζημιά, να αποδείξουμε ότι είναι μεγαλύτερη του 30%, αλλιώς δεν δικαιολογείται ΠΣΕΑ. Ένας φάκελος ΠΣΕΑ μαζί με όλες τις άλλες ζημιές που υφίσταται ο τόπος κάθε χρόνο πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι έγινε και πρόπερσι με τις πυρκαγιές της Χίου.

Εμείς εκείνο που κάναμε και πρόπερσι και φέτος είναι να μην αργήσουν τα ΠΣΕΑ, όπως συνήθιζαν να αργούν δύο και τρία χρόνια, γιατί θα είναι χωρίς νόημα πλέον. Αντιθέτως, θυμηθείτε ότι πέρυσι με τις προσπάθειές μας ήρθαν το Μάιο τα ΠΣΕΑ. Επομένως, εκεί εστιάζονται οι προσπάθειές μας. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα φέτος, φτιάξαμε και τη σχετική Επιτροπή πολύ έγκαιρα, γιατί χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση αυτό.

Πιστεύω ότι μακροχρόνια θα πρέπει να ψάξουμε -γιατί οι κλιματικές αλλαγές θα μας φέρουν πολλά τέτοια προβλήματα- και να αναδιαρθρώσουμε τις καλλιέργειές μας όπου είναι εφικτό με πιο ανθεκτικές ποικιλίες και να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα μονιμότερα και βιωσιμότερα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία σας, κύριε Υπουργέ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας θα απαντήσω στη δευτερολογία μου.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ο κύριος Υπουργός δεν είπε ούτε μία κουβέντα για την ανάμειξη ελαιολάδου με σπορέλαια και έτσι δεν μπορώ να τοποθετηθώ απαντώντας. Αυτό είναι πρόβλημα. Σε αυτό θα έπρεπε να αφιερώσετε τουλάχιστον λίγο χρόνο, γιατί δεν θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε.

Η ερώτηση ήταν σαφής, ασχέτως εάν τέθηκαν ορισμένα ζητήματα:

Πρώτον, εάν θα προχωρήσετε στην αποδοχή της πρότασης του ΟΟΣΑ για πρόσμειξη  ελαιολάδου με σπορέλαιο. Αυτό είναι το καθοριστικό.

Δεύτερον, εάν θα πάρετε μέτρα σε σχέση με την ακαρπία.

Σας έθεσα τα εξής ζητήματα:

Αυτήν τη στιγμή, κύριε Υπουργέ, υπάρχει μία τεράστια φτωχοποίηση των ελαιοπαραγωγών. Φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις δικές τους ανάγκες σε ελαιόλαδο και να δανείζονται λάδι από άλλους.

Δεύτερον, έχουν υποστεί τεράστια ζημιά οι ελαιουργοί, εφόσον έχουμε λιγότερη παραγωγή.

Τρίτον, σας ζήτησα συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις.

Η πρόταση είναι απλή: Πρώτον, θα πρέπει να γίνει καταγραφή εισερχόμενων βυτίων σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα –όχι έλεγχος, καταγραφή. Δεύτερον, δικαιούνται εν συνεχεία ο ΕΦΕΤ και το ΣΔΟΕ κατά την εκφόρτωση και τη διακίνηση λαδιού να κάνουν ελέγχους με βάση την αρχή της ιχνηλασιμότητας, που σημαίνει ότι έτσι θα σταματήσει το γαϊτανάκι της παράνομης ελληνοποίησης. Τρίτον, στο πλαίσιο των προτύπων εμπορίας, πρέπει να γίνεται δειγματοληψία. Υπάρχουν αντίστοιχοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρω τους 29/2012, 178/2002. Με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να σταματήσει η παράνομη ελληνοποίηση.

Το άνοιγμα των τιμών του ελαιολάδου μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας έχει φτάσει στο 0,60 ευρώ το λίτρο. Η Ισπανία έχει τώρα υπερπαραγωγή. Παράγει ενάμισι εκατομμύριο τόνους λάδι. Δεν μπορεί, λοιπόν, να γίνονται εισαγωγές, να βαφτίζεται αυτό το λάδι ελληνικό, εν συνεχεία κρητικό και έτσι να «κονομάνε» οι κερδοσκόποι και να χάνουν οι ελαιοπαραγωγοί και ταυτόχρονα να διαλύεται μία ολόκληρη παραγωγή, ένας ολόκληρος κλάδος της οικονομίας.

Έχω μπροστά μου δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Πατρίς» που αναφέρει: «Στα 28 ευρώ το λίτρο πουλάνε χύμα στις Βρυξέλλες». Κοντά στο κτήριο της Κομισιόν, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα κατάστημα που πουλάει χύμα λάδι, κάτι που απαγορεύεται. Κάτω δηλαδή από τη μύτη των ίδιων των ελεγκτών της Κομισιόν.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Και για να μην πείτε ότι αντιπολιτευόμαστε, να σημειώσω ότι εγκαίρως έχω καταθέσει τις παρακάτω αναφορές μου που απευθύνονται προς εσάς. Στις 14 Νοεμβρίου 2013: Σοβαρά προβλήματα στον κλάδο του ελαιολάδου. Επόμενη αναφορά μου, στις 7 Ιανουαρίου 2014: Αδικαιολόγητα χαμηλή η τιμή πώλησης ελαιολάδου. Επόμενη αναφορά στις 21 Ιανουαρίου 2014: Λήψη μέτρων κατά της εισαγωγής ελαιολάδου. Δηλαδή εγκαίρως σας έχουμε ενημερώσει για τα θέματα αυτά και περιμένουμε μία απάντηση.

Περιμένουμε μία απάντηση. Περιμένουμε να υπάρξει παρέμβαση, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί, κύριε Υπουργέ, αυτή η κατάσταση. Είναι χιλιάδες οι ελαιοκαλλιεργητές αυτήν τη στιγμή στην Κρήτη που παρακολουθούν τη συζήτηση και περιμένουν από εσάς να πείτε ποια μέτρα θα πάρετε σε σχέση με την αντιμετώπιση της παράνομης ελληνοποίησης και των παράνομων εισαγωγών.

Τα ευρύτερα θέματα που θέσατε για τους αγρότες είναι θέματα ευρύτερης πολιτικής. Τα είπατε και εσείς, τα έχουμε θέσει και εμείς. Θέλουμε, όμως λύσεις τόσδο για τα ζητήματα αυτά όσο και για τους χιλιάδες παραγωγούς ελαιολάδου που μας παρακολουθούν αυτήν τη στιγμή σε όλο το νησί, διότι έβγαζαν οι άνθρωποι αυτοί ένα εισόδημα με την καλλιέργεια ελαιολάδου και αν περιμένουν, όπως είπατε, να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ τότε «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», όχι όμως το Μάη αυτόν, αλλά τον άλλο Μάη του 2015!

Πρέπει, λοιπόν, να ληφθούν μέτρα και πείτε μας τελικά τι θα κάνετε με την ανάμειξη ελαιολάδου με σπορέλαια που προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Δεν θα μπορέσω να ανταπαντήσω, αλλά επιφυλάσσομαι την Τρίτη που θα συζητήσουμε την άλλη ερώτηση, κύριε Υπουργέ, να σας απαντήσω τότε.

Ευχαριστώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Μαριά, μας ρωτάτε τι θα κάνουμε. Δεν θα σας πω τι θα κάνουμε. Θα σας πω τι έχουμε ήδη κάνει.

Όλα αυτά που λέτε τα έχουμε κάνει. Για παράδειγμα, έχουν ελεγχθεί από τον ΕΦΕΤ και σε συνεργασία με τους λιμενικούς, όπως προβλέπει ο νόμος, όχι μόνο τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και του Ηρακλείου. Θα σας δώσω τα αποτελέσματα.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν βρεθεί φορτία ισπανικού λαδιού που έρχεται στη χώρα μας. Ελέγξαμε μάλιστα στη συνέχεια τις εταιρείες που παρέλαβαν αυτά τα λάδια για να δούμε πώς διατέθηκαν, γιατί με τον τρόπο αυτό θα πρέπει να τα διαθέσουν ως ισπανικά λάδια και όχι ως ελληνικά.

Πραγματικά, σε τρεις-τέσσερις περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές, που τα παρέλαβαν και ελέχθησαν, δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν που τα διέθεσαν. Και αυτή τη στιγμή ελέγχονται όλα τα στοιχεία, προκειμένου να δούμε πραγματικά αν παρατύπησαν. Αν αυτό ισχύει, να τιμωρηθούν και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Σε μια εξ αυτών η έρευνα προχώρησε πιο πέρα.

Σας λέω ότι μια κατάφερε να ελληνοποιήσει πενήντα πέντε τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Μεταχειρίστηκε περίπου 28.000 κιλά που ήταν απλό λάδι -όχι εξαιρετικά παρθένο- ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Η παρατυπία και η παρανομία υπάρχει. Η πολιτεία αμύνεται έναντι αυτών. Κάνει προσπάθειες και όλοι αυτοί θα τιμωρηθούν, ώστε το φαινόμενο αυτό να περιοριστεί και να εξαλειφθεί. Όμως, δεν είναι απλό. Μην νομίζετε ότι πήγε μια φορά ένα συνεργείο, το μπλοκάραμε και τελείωσε. Ίσα-ίσα η δική μου πρόθεση -την οποία είδατε σε αρκετές περιπτώσεις- είναι σε αυτά τα θέματα οι ποινές να είναι τόσο αυστηρές, ώστε να είναι αποτρεπτικές. Να ξέρει ότι εφόσον μία φορά θα συλληφθεί, θα «σβήσει» από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν κάποιος κερδίζει 200.000 ευρώ και του βάλουμε 1.000 ευρώ πρόστιμο, θα το ξανακάνει και θα το ξανακάνει.

Σας θυμίζω τη συζήτηση που είχαμε στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, κάποιοι μου είχατε πει ότι είμαι αυστηρός και ρωτήθηκα γιατί βάζω τόσο υψηλά πρόστιμα σε μία ελληνική επιχείρηση, ώστε να μπορούμε να «σβηστεί»; Μα, αν βάλουμε χαμηλό πρόστιμο, θα τρέχουμε μονίμως πίσω από τις παρατυπίες της, Γι’ αυτό και σας λέω ότι η χρυσή τομή είναι κάπου στη μέση.

Θα πρέπει να λειτουργήσουν τα πρόστιμα αποτρεπτικά. Όπως είπατε και εσείς, τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, όπως και τα κέρδη. Κάποιος, λοιπόν, μπροστά σε αυτά τα κέρδη δεν θα διστάσει να παρατυπήσει, ακόμα και αν ενδέχεται να τον πιάσουν και να του βάλουν ένα μικρό πρόστιμο.

Θέλω, όμως, να πω ότι εμείς από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο κάναμε μία στρατηγική επιλογή να υποστηριχθεί η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Από αυτό το Βήμα, σας λέω ότι η αυτή η παραγωγική δραστηριότητα μάς ταιριάζει. Δεν μπορούμε να παλεύουμε σε μία γεωργία χαμηλού κόστους μεγάλων ποσοτήτων, γι’ αυτό και δώσαμε τόσο μεγάλη έμφαση στο να υποστηριχθούν αυτού του είδους τα ποιοτικά σήματα.

Δείτε την προσπάθεια που κάναμε να υποστηρίξουμε τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Μάλιστα πρόσφατα, σχεδόν με την έναρξη της Προεδρίας μας και με την παρουσία του Κομισάριου Τσιόλο και του Προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ντε Κάστρο γιορτάσαμε το εκατοστό ελληνικό ΠΟΠ που πήρε η χώρα μας, μια μικρή σχετικά χώρα σε ό,τι αφορά τα μεγέθη. Αυτό έγινε με το λάδι της Μεσσαράς, από την πατρίδα σας. Έγινε πολύ μεγάλη γιορτή εδώ για να προωθήσουμε αυτά τα προϊόντα, όπως προωθούμε και το σήμα της βιολογικής γεωργίας, γιατί αυτό θέλει σήμερα η κατανάλωση και θα το κάνουμε.

Όλα αυτά για να γίνουν, θα πρέπει να έχουμε τρόπο να υποστηρίξουμε την ποιότητα είτε με τα τιμολόγια είτε με την ιχνηλασημότητα είτε με τα ψηφιακά συστήματα είτε με τον εγκεκριμένο έμπορο και τον πιστοποιημένο έμπορο, αλλά και επιστημονικά. Ενώ μέχρι χθες όλη αυτή η δουλειά γινόταν με χαρτιά, τώρα βλέπουμε ότι με βάση το DNA μπορεί εύκολα κανείς να δει αν ένα μείγμα λαδιού έχει καθαρό λάδι ή έχει μέσα και ελαιοκράμβες ή άλλα σπορέλαια.

Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά αυτό έγινε και με δική μας δουλειά στα δικά μας ινστιτούτα, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο των Χανίων, όπου αναπτύχθηκαν αυτές οι μεθοδολογίες. Πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν.

Με αυτό το πνεύμα εμείς δεν θα θέλαμε μια αποδεδειγμένη ποιότητα να την μειώνουμε μόνοι μας με μείγματα και να δεχθούμε αυτά τα μείγματα.

Κύριε Πρόεδρε, ζητώ συγγνώμη για την υπέρβαση του χρόνου.

Ευχαριστώ πολύ.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Άρα, απορρίπτετε την πρόταση του ΟΟΣΑ;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Βέβαια διαφωνούμε σε αυτό, σαφέστατα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ